Dental and Oral disorders

בדיקת השיניים בילדות עשויה להעיד על סיכון מוגבר ל-ALS (מתוך Ann Clin Transl Neurol)

במבוגרים עם ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) קיימים הבדלים במטבוליזם של מתכות, בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירו-דגנרטיבית וניתן לזהות סימנים לכך בבדיקת השיניים במהלך הילדות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Annals of Clinical and Translational Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר או עודף של מרכיבים חיוניים ומתכות רעילות נקשרו עם ALS, אך גיל הופעת ההפרעה במטבוליזם מתכות עדיין אינו ידוע. מטרת המחקר הייתה לקבוע אם קיימים שינויים במטבוליזם מתכות במהלך הילדות באלו שאובחנו בסופו של דבר כחולי ALS.

החוקרים התבססו על בדיקת ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry) למיפוי נתונים אודות קליטת מתכות באמצעות סמנים בשיניים מבדיקות לאחר המוות של עקירות שיניים של 36 חולי ALS ו-31 ביקורות ללא ALS.

מהנתונים עולה כי רמות מתכות היו גבוהים יותר בקבוצת חולי ALS, בהשוואה לביקורות. באופן ספציפי, בחולי ALS תועדה קליטה מוגברת של כרום לאחר גיל 10, בעוד שרמות מנגן היו גבוהות יותר משמעותית מהלידה עד סביב גיל 6 שנים ונמוכות יותר משמעותית בין הגילאים 12-15 שנים.

החוקרים זיהו תקופות זמן מוגדרות בהן רמות ניקל ובדיל היו גבוהות יותר בחולי ALS, בטווח הגילאים 6-10 שנים עבור ניקל ומהלידה עד גיל 2.5 עבור בדיל. רמות אבץ היו גבוהות יותר משמעותית לאורך תקופת המחקר.

בחולי ASL תועדה מגמה של רמות מוגברות של נחושת מהלידה עד גיל 10 שנים ושל עופרת מגילאי 12 עד 15 שנים, עם מגמת ירידה ברמות ליתיום מהלידה עד גיל 15 שנים.

הסמנים לשינויים במטבוליזם מתכות זוהו גם במודל עכברים עם ALS, כאשר החוקרים מצאו עוד הבדלים בריכוזי מתכות במוחות של עכברים עם ALS, בהשוואה לביקורות.

החוקרים כותבים כי מדובר במחקר קטן וכי דרושים מחקרים נוספים בנושא, אך בכוונתם להתמקד ביישום הקליני של ממצאים אלו.

Ann Clin Transl Neurol. Published online May 21, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה