Diabetes

האם להפרעה קלה בתפקודי התריס בפגים השפעה על המצב הנוירו-התפתחותי? (Archives of Disease in Childhood) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

בפגים עם הפרעה קלה ועקבית בתפקודי בלוטת התריס נרשמו ציונים נמוכים יותר במבחנים להערכת מצב נוירו-התפתחותי בגיל שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בתפקודי בלוטת התריס נפוצה בפגים, אך הקשר בין הפרעה קלה בתפקודי בלוטת התריס ובין המצב הנוירו-התפתחותי אינו מובן היטב. מטרתם כעת הייתה לתאר את הקשר בין תפקודי בלוטת התריס ובין המצב הנוירו-התפתחותי ב-1,275 פגים שנולדו לפני 31 שבועות היריון ולקחו חלק במחקר להערכת תוספי יוד בבריטניה.

בדיקות להערכת רמות TSH (Thyroid Stimulating Hormone), TBG (Thyroid Binding Globulin) וסך רמות תירוקסין בדם נערכו 7, 14 ו-28 ימים לאחר הלידה וכן בגיל מתוקן של 34 שבועות היריון. הערכה נוירו-התפתחותית התבססה על מדדי Bayley-III Scales בגיל שנתיים.

החוקרים מדווחים כי כל הפגים לא זוהו בבדיקות סקר שגרתיות ככאלו עם תפקודי תריס בטווח תת-פעילות של בלוטת התריס. ב-3% מהיילודים שבאופן עקבי היו בעשירון העליון של רמות TSH מתוקנות לגיל ההיריון תועדה ירידה במדד הקוגניטיבי בהיקף של 7 יחידות, בהשוואה לאלו שאינם בעשירון העליון. עוד נרשמו ירידה במדד מוטורי משולב של 6 יחידות וירידה של נקודה אחת במדד מוטוריקה עדינה.

ב-0.7% היילודים שהיו באופן עקבי בעשירון התחתון של רמות תירוקסין מתוקנות לגיל נרשמה ירידה של 14 יחידות במדד מוטורי משולב, עם ירידה של 2 יחידות בשני תתי המדדים, מוטוריקה עדינה וגסה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בפגים עם הפרעה קלה ועקבית בתפקודי בלוטת התריס תועדו מדדים נמוכים יותר במבחנים להערכת מצב נוירו-התפתחותי בגיל שנתיים. חלק גדול מהיילודים הללו לא היו מאובחנים על-סמך הפרוטוקולים הקליניים הנוכחיים או תכניות סקר.

Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition 2020;105:504-509

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצביע על החשיבות, לפחות הפרוגנוסטית, של תפקודי התריס בפגים שנולדו לפני שבוע 31 להריון. השאלה המעניינת יותר היא האם טיפול להורדת ה-TSH יוכל לשפר את התוצאות הנוירו-היתפתותיות?

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה