Diabetes

ההשפעה המגנה של צריכת דגים מפני סוכרת בחולים עם נוגדנים כנגד GAD65 (מתוך Diabetes Care)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי בקרב משתתפים עם נוגדנים כנגד GAD65, צריכה רבה של דגים בתזונה ורמות גבוהות יחסית של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות בדם עשויות לספק הגנה חלקית מפני הסיכון להתפתחות סוכרת.

ברקע למחקר מסברים החוקרים כי תהליכים אוטואימוניים של איי הלבלב מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת. כעת הם ביקשו לקבוע אם קיימת אינטראקציה בין צריכת דגים בתזונה או רמות חומצות שומן רב-בלתי רוויות בפלזמה עם נוגדנים כנגד GAD65 בכל הנוגע לסיכון להופעת סוכרת בבגרות.

החוקרים התבססו על נתונים פרוספקטיביים אודות 11,247 מקרים של הופעת סוכרת בבגרות ו-14,288 משתתפים ממחקר EPIC-InterAct שנערך בשמונה מדינות ברחבי אירופה. הם בחנו את הדגימות לנוכחות נוגדנים כנגד GAD65 וחומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי רוויות. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת יחסי הסיכון המתוקנים להיארעות סוכרת על-פי סטאטוס נוגדנים כנגד GAD65 ושלישוני רמות חומצות שומן אומגה שלוש או צריכת דגים.

מהנתונים עולה כי הסיכון לסוכרת בקרב נבדקים חיוביים לנוגדנים כנגד GAD65 עם צריכה מעטה של דגים מכל-סוג או דגים שמנים היה מוגבר משמעותית (יחס סיכון של 2.52 ו-2.48, בהתאמה), בהשוואה לנבדקים שליליים לנוגדנים כנגד GAD65 שדיווחו על צריכת דגים רבה. בקרב אלו עם רמות גבוהות של נוגדנים כנגד GAD65 (167.5 יחידות/מ”ל ומעלה) ורמות נמוכות של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות תועד סיכון גבוה יותר מפי ארבע לסוכרת (יחס סיכון של 4.26), בהשוואה לאלו ללא נוגדנים כנגד GAD65 ועם רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-שלוש בפלזמה.

ממצאי המחקר מעידים כי צריכת דגים רבה או רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-שלוש בפלזמה עשויות למנוע חלקית את הסיכון המוגבר לסוכרת על-רקע נוגדנים כנגד GAD65.

Diabetes Care 2020 Dec

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה