Diabetes

האם זיהום בנגיף הקורונה עלול לפגוע בזרע? (Reproduction)

מנתונים חדשים מאירן, אשר פורסמו בכתב העת Reproduction, עולה כי זיהום בנגיף הקורונה משפיע לרעה על מספר סמני דלקת ועקה חמצונית בזרע. החוקרים טוענים כי זוהי העדות הראשונה כי מערכת הפוריות של גברים עלולה להיפגע בעקבות זיהום בנגיף הקורונה. עם זאת, על-בסיס עדויות אחרות שהצטברו עד כה, מומחי פוריות אינם מסכימים עם החוקרים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים מאירן מגוון סמנים הקשורים לפוריות הגבר ותפקודי הרבייה, כולל שינויים בפעילות ACE2 בזרע, ציטוקינים פרו-דלקתיים ואנטי-דלקתיים, מדדי חמצון ונוגדי-חמצון, מוות תאי ומדדי איכות זרע ב-84 גברים בגיל הפוריות (20-40 שנים) עם עדות מעבדתית לזיהום בנגיף הקורונה, אשר אושפזו בבית חולים בטהרן בין מרץ ועד אפריל.

מרווח הזמן בין אישור האבחנה של זיהום בנגיף הקורונה ועד לאיסוף דגימת הזרע הראשונה עמד על 15 ימים ודגימות זרע נוספות נאספו לאחר 10, 20, 30, 40, 50 ו-60 ימים. החוקרים השוו את התוצאות הללו אל מול דגימות זרע מ-105 ביקורות בריאות תואמות.

מבין המשתתפים שנכללו במחקר ונמצאו חיוביים לנגיף הקורונה, 1.2% אובחנו עם מחלה קלה, 27.4% עם מחלה בינונית, 32.1% עם מחלה חמורה וב-39.3% תועדה מחלה קריטית.

פעילות ACE2 הייתה גבוהה יותר משמעותית  בגברים עם COVID-19, בהשוואה לביקורות, עם נטיה לירידה לאורך הזמן עם ירידה משמעותית מ-30 ל-60 ימים. לשם השוואה, בקבוצת הביקורת לא תועד שינוי משמעותי בפעילות ACE2. כמו כן, בחולים עם COVID-19 תועדו רמות גבוהות יותר של סמנים פרו-דלקתיים (IL-1β, IL-6, IL-8, IL-10, TGF-β, INF-α ו-INF-γ), בהשוואה לביקורות.

החוקרים מסבירים כי בגברים עם COVID-19, סמני דלקת ועקה חמצונית בתאי זרע היו מוגברים משמעותית בלמעלה מ-100%, בהשוואה לביקורות בריאות בגיל תואם. המסלולים המעודדים מוות תאי זרע היו מופעלים וריכוזי זרע ירו ב-516%, תנועתיות ירדה ב-209% ומורפולוגיה של הזרע שונתה ב-400%. ממצאים אלו תומכים במצב של OAT (oligoasthenoteratozoospermia), אחת הסיבות הנפוצות לפוריות ירודה בגברים.

כאמור, מומחי פוריות אינם מסכימים עם מסקנות החוקרים ומדגישים כי המחקר מעיד על קשר בין הזיהום וירידה באיכות הזרע, אך לא מוכיחים כי מדובר בקשר סיבתי. הם מוסיפים כי ישנם הבדלים משמעותיים במאפיינים של גברים שנדבקו בנגיף ובין הביקורות, כולל מדד מסת גוף והיקף מותניים.

בכל מקרה, דרושים מחקרים נוספים במטרה לבחון את ההשפעה האפשרית של זיהום בנגיף הקורונה על מערכת הרבייה בגברים.

Reproduction. Published January 29, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה