Diarrhea

תוספי ביפידובקטריה עשויים לסייע בהתפתחות מערכת החיסון ביילודים (Cell)

תוספת ביפידובקטריה לתינוקות הניזונים מחלב אם מעודדת התפתחות מערכת חיסון תקינה ביילודים ובאופן תיאורטי, עשויה להפחית את הסיכון למחלות בתיווך מערכת החיסון, כולל מחלות אלרגיות ואסתמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cell.

הפרעה במיקרוביום המעי של תינוקות מופיעה בשכיחות גבוהה בקהילות מודרניות והינה ככל הנראה אחד המרכיבים התורמים להיארעות המוגברת של הפרעות בתיווך מערכת החיסון. לפיכך, קיים עניין רב בזיהוי גורמים מיקרוביאליים העשויים לתמוך בהתפתחות מערכת חיסון בריאה יותר, אשר בתקווה יסייעו במניעת התפתחות אלרגיה, מחלות אוטואימוניות ומצבים אחרים בתיווך מערכת החיסון.

החוקרים מסבירים כי מיקרוביום מעי תקין משחק את התפקיד החשוב ביותר בהתפתחות האימונולוגית במהלך שלושת החודשים הראשונים לאחר לידה; באופן ספציפי, העדר ביפידובקטריה בתקופת זמן זו נקשר עם סיכון מוגבר לאוטואימוניות וזיהומים במערכת העיכול, אם כי המנגנונים האחראיים אינם מובנים היטב.

לאור זאת, חיידקי ביפידובקטוריה אמורים לשכון במעי תינוקות בשכיחות גבוהה, אך לעיתים קרובות לא כך הדבר כיום. במחקר הנוכחי השלימו החוקרים סדרה של ניסויים תצפיתיים ומחקרי התערבות קטן.

ראשית, החוקרים השלימו סדרה של בדיקות דם וצואה מ-208 תינוקות בשבדיה, במטרה לאפיין את תאי מערכת החיסון והמיקרוביום במעי, עם דגש על חיידקי ביפידובקטריה.

מהנתונים עלה כי בתינוקות ללא ביפידובקטריה וגנים המסייעים במטבוליזם של אוליגוסכרידים בחלב אם (המבוטאים ע”י ביפידובקטריה ומיקרובים מועילים אחרים), רמות גבוהות יותר של דלקת סיסטמית, כולל תגובות Th2 ו-Th17.

בתינוקות ללא קולוניזציה של ביפידובקטריה או במקרים בהם לא תועדה עליה בכמותם במהלך החודשים הראשונים לחיים יש הוכחות לדלקת סיסטמית ודלקת במעי, עליה בתדירות תאי חיסון משופעלים ורמות נמוכות יותר של תאי בקרה המעידים על הפרעה בחיסון סיסטמי.

החלק ההתערבותי של המחקר כלל 60 תינוקות מקליפורניה שניזונו מחלב אם, 29 תינוקות קיבלו תוספי B. longum subsp. Infantis EVC001 כל יום החל מגיל שבעה ימים ועד 28 ימים, בעוד שיתר 31 התינוקות לא קיבלו תוספים.

דגימות צואה נאספו ביום 6 וביום 60. לאחר 60 ימים, בתינוקות שקיבלו את התוספים תועדו רמות גבוהות יותר של גנים המסייעים במטבוליזם של אוליגוסכרידים מחלב אם, כמו גם שונות אלפא גדולה יותר משמעותית, בהשוואה לביקורות. בתינוקות שקיבלו תוספי EVC001 תועדו פחות ציטוקינים דלקתיים בצואה, רמז לכך שמיקרובים המבטאים גנים המסייעים במטבוליזם אוליגוסכרידים של חלב אם מובילים לסטייה תגובה פרו-דלקתית Th2 ו-Th17 לכיוון תגובת Th1.

הממצאים מעידים כי מתן תוספי מיקרובים חיוביים המסייעים במטבוליזם של אליגוסכרידים מחלב אם עשוי לסלול את הדרך למניעת מחלות בתיווך מערכת החיסון, אך דרושים מחקרים אקראיים וגדולים יותר לבחינת הנושא.

Cell 2021

לידיעה ב-MDedge

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה