Diarrhea

סוכרתיים? הסכנה הכפולה שחשוב להישמר מפניה בקיץ הלוהט/מאמר אורח מאת פרופסור חוליו וינשטיין

חוף הים, בילוי בבריכה או טיול בטבע – החום הכבד יכול להשפיע לרעה על רמות הסוכר בגופכם. אז מה עושים? מקפידים על שתייה מרובה, מקיימים פעילות גופנית לא בעומסי החום, ושומרים על תכנית אישית לשמירה על רמות הסוכר.

התייבשות

התייבשות הוא גורם מסוכן ביותר עבור סוכרתיים באופן כללי ובפרט בעונת הקיץ. אנשים עם סוכרת נוטים לאבד יותר נוזלים ולהגיע מהר למצב של התייבשות. בשנים האחרונות במיוחד, אנו עדים לגלי חום קיצוניים, ונוטים שלא לשים לב לכמות הנוזלים שאבדו בגוף כאשר אנחנו לא שותים מספיק ולא שומרים על מאזן נוזלים וכך רמות הסוכר עולות. בנוסף, כשהטמפרטורות גבוהות אנו מזיעים כדי לקרר את הגוף וכך מאבדים יותר נוזלים.

עלייה של רמות הסוכר גוררת השתנה מרובה שמביאה לאיבוד נוזלים נוספים ובכך מפחיתה את יעילות האינסולין. חשוב להקפיד על שתייה מרובה, גם אם לא צמאים. חייבים לזכור שכ 70% מהגוף שלנו הוא מים.

לאור התפרצות הגל הרביעי של נגיף הקורונה, העובדה כי עליית חום הגוף מובילה לאיבוד נוזלים, הרי שהקורונה מהווה סכנה כפולה לחולי הסוכרת. חולה סוכרת אשר נדבק בקורונה עלול להגיע מהר מאוד להתייבשות ואף לצורך בעירוי נוזלים לתוך הוריד.

סטרס

מצבי לחץ מהווים הסיבה העיקרית הגורם לגוף לשחרר קורטיזול הורמון אשר מסייע לגופנו להתמודד עם מצבים מורכבים. כאשר קורטיזול מופרש למחזור הדם, קצב הלב והנשימה מאיצים ומאגרי גלוקוז וחלבון מוזרמים מהכבד לדם כדי להפוך לאנרגיה זמינה ומיידית לשרירים. זה אומר בעצם שהגוף משחרר סוכר לדם כדי שהאנרגיה תוכל להיות זמינה. בנוסף, הקורטיזול מקשה על הלבלב להפריש אינסולין, דבר שעלול להחמיר את המצב.

חודשי הקיץ החמים הופכים אותנו ליותר עצבניים, תשושים ולחוצים. הוסיפו לכך את הגל הרביעי של הקורונה, שגם כך שם את הסוכרתיים בקבוצת סיכון ומעלה את חוסר הוודאות וקיבלתם עלייה נוספת בסטרס וכפועל יוצא מכך, עלייה נוספת בסוכר הדם.

אז מה עליכם לעשות כדי לשחרר את הלחץ? הקפידו על תרגילי נשימה, תאמצו גישה אופטימית. בצעו פעילות גופנית.

פעילות גופנית לא בשיא החום

פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות ביותר כדי למנוע סוכרת וכדי לשפר את מצבם הבריאותי של הסוכרתיים. פעילות גופנית משפיעה על חילוף החומרים בגוף בכלל ועל רמות הסוכר בפרט. ביצוע פעילות גופנית מוביל לעלייה אקוטית ברגישות לאינסולין בשריר, בכבד ובתאי השומן. אפילו אימון בודד יכול להוביל לעלייה ברגישות לאינסולין למשך 16 שעות לאחר מכן.

ההשפעות הכרוניות של הפעילות הגופנית קשורות אפוא לעלייה ברקמת השריר הפעילה. ככל שיש יותר רקמת שריר פעילה, כך עולה צריכת הגלוקוז על ידי השריר, ובתוך כך מתאפשר איזון יעיל יותר של רמת הגלוקוז בדם.

אז ממה להיזהר? אימון גופני בחום הלוהט מאיץ את ההתייבשות ואת איבוד הנוזלים בגוף. חשוב להקפיד על קיום פעילות גופנית בשעות הערב בהן עומס החום כבר לא כבד. הוכח שביצוע פעילות גופנית בערב, מסתנכרת היטב עם תפקוד השעון הביולוגי, מצב המיטיב גם עם הסוכרת וגם עם כל חילוף החומרים.

הרחיקו את הציוד הרפואי מהשמש

חשיפה של האינסולין לחום עלולה לפגוע ביעילותו. אין להשאיר את האינסולין במקום עם חשיפה לשמש או בתוך הרכב. שמרו על האינסולין שלכם במקום מוצל, החום הקיצוני עלול להזיק לתרופות וגם לטשטש את הקריאה במכשירים לניטור רמות הסוכר. אל תשאירו את הציוד הרפואי שלכם בחום הלוהט, אם אתם מבלים במשך זמן מה בחוץ, דאגו מבעוד מועד למקום מוצל וקריר בו תוכלו לשמור עליו.

פירות ומאכלי קיץ

פירות הקיץ טעימים להפליא אך גם מתוקים בצורה גדולה מאוד ועשירים בסוכרים פשוטים. יחד עם זאת, ישנה חשיבות באכילת פירות כמקור לסיבים תזונתיים ולכן לסוכרתיים כדאי לבדוק את השפעת הפירות על רמות הסוכר שלהם. ניתן להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות על מנת להבין זאת. כמובן שמיצים טבעיים לא נחשבים בקטגוריה הזו שכן אין בהם הסיבים ומוצקי הפרי. הם נשארים משקה עשיר בסוכר. בנוסף, מיץ פירות מכיל הרבה יותר פירות שלא בצורה הגולמית, דבר שעלול להגדיל מאוד את כמות הסוכר מהפרי הסחוט.

אז כמה פירות כדאי לאכול ביום? מומלץ לחתוך את הפרי לריבועים ולהכניסם לכוס בגודל בינוני. הכמות המומלצת לנשים היא 1.5 עד 2 כוסות ולגברים 2 עד 2.5 כוסות פירות בכל יום עד גיל 60, ואז הכמות המומלצת יורדת ל-2 כוסות. מומלץ להיעזר בצוות רפואי אודות הדברים שמותר לאכול ואף להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות.

בקרב סוכרתיים, חשוב לשים לב לצריכת הפחמימות ומה משפיע ישירות על רמות הסוכר בדם. תזונה טובה ועשירה בפירות היא כלי חשוב לטיפול בסוכרת אך מצריכה התאמת תכנית אישית לאיזון ושליטה על רמות הסוכר בדם.

פרופסור חוליו וינשטיין מנהל יחידת הסוכרת במרכז רפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

  • ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    ריכוז אלבומין מסוכרר מנבא סיכון לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Am J Kidney Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית, קיים קשר בלתי-תלוי בין רמות אלבומין מסוכרר ובין הסיכון למחלת כליות סופנית, מחלות לב וכלי דם ותמותה, ללא תלות באבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי המוגלובין מסוכרר משמש באופן לזיהוי הפרעות במשק הסוכר, אך […]

  • האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    האם תנומות במהלך היום מובילות לעליה ברמות סוכר בדם? (Front Endocrinol)

    תנומות ארוכות של שעה ומעלה, תנומות במהלך הבוקר, או מנוחת צוהריים עשויות להוביל לעליה ברמות סוכר בדם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תנומות במהלך היום הן נפוצות בסין ובתרבויות אחרות ועשויות לשחק תפקיד חשוב בבריאות הקרדיו-מטבולית, אך מחקרים קודמים […]

  • גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    גורמי סיכון למחלת צליאק בילדים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחד מכל עשרה ילדים עם סוכרת מסוג 1 סובל ממחלת צליאק, כאשר יש לכלול את גיל החולה בעת אבחנת סוכרת ומשך ההפרעה במשק הסוכר בהנחיות לבדיקות סקר למחלת צליאק בילדים אלו. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את שיעורי הימצאות וגורמי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה