Emergency medicine

חגורת ההצלה של הסובלים מפרפור פרוזדורים/מאמר אורח מאת ד”ר עידית דוברצקי-מרי

תרופות מדללות דם מגנות על חולים שסובלים מפרפור פרוזדורים מהיווצרות קרישי דם שעלולים להביא לשבץ, אך מעמידות את אותם חולים בסיכון לדימום בלתי נשלט. כעת נמצא כי נוגדן חדש יכול לבטל באחת את השפעת מדלל הדם מסוג פרדקסה ולהציל מטופלים אלו ממצבים מסכני חיים.

פרפור פרוזדורים, או הפרעת קצב, עלול להוביל להצטברות של קרישי דם בעליה השמאלית של הלב ובעיקר בחלק הנקרא ‘אוזנית’. קרישים אלו נודדים מהלב לאבי העורקים ומשם יכולים להגיע להגיע למוח או למקומות שונים בגוף כמו הבטן או הרגליים. אירוע כזה הוא אירוע מסוכן מאוד שיכול להסתיים בשבץ משמעותי המלווה בתחלואה קשה ולעיתים מוביל למוות.  כדי למנוע את היווצרות הקרישים יש צורך בטיפול בתרופות נוגדות קרישה הידועות גם כתרופות לדילול הדם.

עד לאחרונה הטיפול בתרופות מדללות דם היה עלול במקרים שונים גם לסכן את החולה, שכן חולה שנטל תרופות כמו אלו וחלילה נפצע ודימם או עבר אירוע שדרש ניתוח דחוף היה עלול לסבול מדימום בלתי נשלט ומסכן חיים. כדי לתת מענה לקושי הזה הופיע בשנים האחרונות נוגדן חדש בשם פרקסבינד שתפקידו הוא לסתור את הטיפול בתרופה ספציפית לדילול הדם בשם פרדקסה. פרדקסה היא נוגדת קרישה שפועלת לדילול הדם ולמניעת אותם קרישים הנוצרים בשל פרפור פרוזדורים. הפרדקסה נמצאה מחקרית כתרופה שנותנת מענה טוב יותר ב-25% במניעת שבץ ממדללים אחרים, והראתה ירידה של 70% בכמות הדימום התוך מוחי תוך כדי הטיפול. כעת הפרקסבינד, הנוגדן לטיפול בפרדקסה, קיים בלמעלה מ-8,500 חדרי מיון בעולם ויכול להבטיח שכל חולה המטופל בפרדקסה יכול לקבל במקרה הצורך טיפול מידי, ובנטילת שתי אמפולות יסתור את נוגד הקרישה, יעצור את האפקט שלו ויאפשר את הטיפול בחולה ללא סכנת דימומים.

מחקר RE-VERSE AD, אשר תוצאותיו הוצגו בכנס שיקגו, בחן את הנוגדן פרקסבינד ואת יכולותיו לסתור את מדלל הדם מסוג פרדקסה. חלק מהנבדקים במחקר היו מטופלים שחוו דימום קשה וחלק היו מטופלים שנדרשו לפעולת חירום פולשנית, בשני המקרים היה צורך לעצור את אפקט הפרדקסה. המחקר בחן את היכולת של המטופלים לקבל את התרופה, ואת היכולת של הנוגדן להשבית את אפקט הפרדקסה. ההצלחה הייתה פנומנלית. למעשה התוצאות הראשונות של אותו מחקר, אשר פורסמו כבר שנה וחצי קודם לכן, הן שהעלו את התרופה למסלול מהיר לאישור של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) האירופאי (EMA) ושל מדינות נוספות.

אפשרות הטיפול בנוגדן שיכול לסתור את השפעת מדלל הדם פרדקסה היא חגורת הצלה של ממש למטופל ולמטפל והיא משפיעה על כל הצדדים המעורבים. הרופא, שרוצה להגן על החולה שלו מפני הסיכון הקיים בטיפול בנוגדי קרישה, יכול כעת להבטיח זאת על ידי טיפול בתרופת פרדקסה, הוא יודע שחלילה ואם יקרה משהו הוא תמיד יוכל לסתור את הטיפול. מצד המטופל, הרעיון שמעתה והלאה יהיה עליו לנטול תרופות לדילול הדם מתקבלות לא אחת בהלם, אך  כעת הוא יכול להרגיש בטוח יותר, הוא יודע שאם הוא מקבל את תרופת הפרדקסה, אם חס וחלילה יקרה משהו הוא יוכל לקבל את הנוגדן שלו. פעמים רבות המשפחות של המטופלים, ובעיקר מטופל מבוגרים שנמצאים בסיכון גבוה יותר ליפול, חוששות שהמטופל עלול להיפצע ומצבו יכול להתדרדר במהירות, והן לא תמיד יהיו בקרבתו כדי לתמוך בו. הידיעה שקיים נוגדן שיכול לסתור את הטיפול מספקת שקט נפשי ומחזקת גם את בני המשפחה.

הכותבת היא ד”ר עידית דוברצקי-מרי, מנהלת המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי בני ציון ומרצה בכירה בפקולטה לרפואה טכניון חיפה.

Connolly SJ et al. N Engl J Med 2009;361:113951RELY

Idarucizumab for Dabigatran Reversal, Charles V. Pollack, N engl j med, 2015 REVERSE-AD

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה