Emergency medicine

מקומו של טיפול תרומבוליזה בחולים עם אירוע מוחי תחת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים (JAMA)

נוגדי-קרישה פומיים ישירים (Direct Oral Anti-Coagulant) משמשים למניעת אירועים מוחיים, אך עשויים גם להיות הסיבה בגינה יש להימנע ממתן טיפול לחולים עם אירוע מוחי אחד; הנחיות מטעם ה-AHA (American Heart Association) וה-ASA (American Stroke Association) קבעו המלצה בדרגה III כנגד תרומבוליזה בתוך 48 שעות מנטילת DOAC בשל חשש מפני דימום. כעת, בשני מאמרי דעה שפורסמו בכתב העת JAMA דנים מומחים בהמלצה זו.

מצד אחד, צוות מומחים משוויץ יוצא כנגד המלצה כללית זו וכותבי כי מהנתונים הזמינים עולה כי חלק מהחולים תחת טיפול ב-DOAC מצויים בסיכון לדימום לאחר טיפול תרומבוליזה הדומה לזה של חולים שאינם נוטלים נוגדי-קרישה אלו.

המומחים טוענים כי במקום לשלול באופן גורף את אפשרות טיפול תרומבוליזה לכלל המטופלים ב-DOAC, הטיפול באירוע מוחי צריך לכלול בחירה נכונה של חולים בהתאם לבדיקות ספציפיות לתרופות (דוגמת תרומבואלסטוגרפיה) ושימוש בתכשירים להסגת ההשפעה של התרופות הללו טרם תרומבוליזה (דוגמת Idarucizumab במטופלים בפרדקסה, Andexanet Alfa במטופלים במעכבי פקטור Xa) במידת הצורך.

במאמר אחר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology טועני מומחים מטקסס כי מעבר למחקרים תצפיתיים, אין עדויות התומכות בגישה של הסגת ההשפעה נוגדת הקרישה לפני מתן טיפול תרומבוליזה תוך-ורידי.

בנוסף, לא כל התכשירים שנועדו להביא להסגת ההשפעה של נוגדי-קרישה פועלים באופן דומה. למשל, מתן Andexanet Alfa בהשוואה ל-Idarucizumab מוביל להשפעה הרבה פחות מהימנה ובעלות הרבה יותר גבוהה. בדיקה זמינה לפני הגעה לבית חולים או בחדרי מיון אשר תסייע בהבטחת מענה לצרכיי המטופל עשויה להביא לשינוי פני הדברים.

בשני המאמרים טענו הכותבים כי קיים סיכוי נמוך כי יהיו נתונים משכנעים ממחקרים אקראיים להערכת גישות להסגת ההשפעה של פעילות DOAC לפני טיפול תרומבוליטי בחולים עם אירוע מוחי.

לסיכום, ההחלטה כיצד לטפל בחולים עם אירוע מוחי איסכמי חד תחת טיפול ב-DOAC הינה סוגיה מורכבת ודורשת גישה פרטנית בכל מקרה לגופו. אי ודאות אודות מרווח הזמן בין נטילת המנה האחרונה של התרופה ובין הופעת התסמינים, כמו גם שיקולי הפעילות של התרופה והסיכון לדימום אל מול הסיכון לקריש והסיכוי לתועלת עקב מתן תכשיר להסגת ההשפעה של נוגדי-קרישה לפני מתן טיפול תרומבוליטי.

JAMA 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה