Epilepsy

קווי הנחייה חדשים לטיפול בקנאביס באפילפסיה עמידה לטיפול (British Journal of Clinical Pharmacology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מיעוט מחקרים עד כה הקשה על פיתוח קווים מנחים לשימוש בקנבינואידים בטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות. מאמר סקירה חדש שואב מידע מניסויים קליניים קיימים כדי למלא את הפער עם הנחיות ביניים עבור ילדים ומבוגרים כאחד.

אפילפסיה עמידה לתרופות, המוגדרת ככישלון של שתי תרופות נגד התקפים, מופיעה בשליש מהמטופלים עם אפילפסיה. למרות שמוצרים רבים ללא מרשם זמינים בבתי מרקחת במדינות המאפשרות שימוש בקנאביס למטרות רפואיות, Epidiolex (קנבידיול) היא התרופה היחידה המאושרת על ידי ה-FDA לאפילפסיה המכילה חומר שמקורו בקנאביס והיחידה שלגביה קיימות ראיות מניסויים אקראיים מבוקרים. מחקרים של Epidiolex הראו כי קנבידיול הפחית בצורה יעילה יותר את תדירות ההתקפים מאשר פלצבו בילדים עם תסמונת Dravet (ירידה של 42%) ובילדים ומבוגרים עם תסמונת Lennox-Gastaut (ירידה של 39%) או tuberous sclerosis complex (ירידה של 49%). היעילות הייתה דומה במינונים של 10-50 מ”גק”ג ליום, אך מינונים גבוהים יותר היו כרוכים בשיעורים גבוהים יותר של תופעות לוואי חמורות.

ההנחיות ממליצות להגביל את הטיפול בקנאביס לחולים עם אבחנה של אחת משלושת התסמונות שצוינו, טיפול קודם בארבע תרופות מאושרות נגד התקפים ואו דיאטה קטוגנית, וניתוח לטיפול באפילפסיה או נוירוסטימולטור. המחברים מספקים קריטריונים ספציפיים לכל אחד מהמצבים הללו ומתייחסים למקרים חריגים שעלולים להיחשב מחוץ לקריטריונים אלה, כגון חולים מתחת לגיל שנתיים, אפילפסיה חמורה עם אשפוז ממושך או חוזר או אשפוז בטפ”נ, או סוג התקף בסיכון גבוה. בנוסף, הסקירה כוללת רשימה מפורטת של קריטריוני אי-הכללה לשימוש בתרופות CBD. המחברים מדגישים את חשיבות תהליך ההסכמה לפני מתן מרשם לקנבינואידים, כולל מטרות טיפוליות וקריטריונים להפסקה, היעדר ראיות זמינות לגבי מינון, יעילות ותופעות לוואי, והפוטנציאל לתלות. בדיונים בהסכמה יש לציין מגבלות פעילות כלשהן והשלכות כלשהן על בדיקת סמים תעסוקתית.

תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו ישנוניות, שהתרחשה אצל עד 60% מהמשתתפים בניסוי, שלשולים, ירידה בתיאבון ובמשקל ואינטראקציות בין תרופתיות. קיים סיכון לרעילות בכבד שגורר מעקב אחר תפקוד הכבד והתאמת מינון לחולים עם ליקוי כבדי בינוני או חמור.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה