FMF

מה בין רמות FSH ובין הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית ופעילות המחלה? (Front Endocrinol)

במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות FSH (Follicle Stimulating Hormone) גבוהות הן גורם סיכון אפשרי לדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובקורלציה עם פעילות המחלה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם הבדלים תלויי-מין ותלויי-מגדר בשכיחות דלקת מפרקים שגרונית, כאשר שיא גיל הופעת המחלה הריאומטית דומה לגיל בעת מנופאוזה, המלווה בעליה חדה ברמות FSH. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את רמות FSH בנשים עם דלקת מפרקים שגרונית ואת הקשר עם פעילות המחלה.

מדגם המחקר כלל 79 נשים עם דלקת מפרקים שגרונית ו-50 ביקורות תואמות בגיל עם נתונים זמינים אודות רמות הורמוני מין בדם.

בנשים עם דלקת מפרקים שגרונית תועדו רמות הורמוני מין נמוכות יותר ורמות גונדוטרופינים גבוהות יותר. רמות FSH בדם היו גבוהות יותר משמעותית בנשים עם דלקת מפרקים שגרונית, בהשוואה לביקורות תואמות בגיל (57.58 לעומת 43.11, p=0.025). גם לאחר תקנון לגיל (יחס סיכויים של 1.071, P=0.031), רמות LH, אסטרדיול וטסטוסטרון (יחס סיכויים של 1.066, p=0.039), יחס הסיכויים נותר גבוה מאחד.

בנשים עם דלקת מפרקים שגרונית ברבעונים העליונים תועדו מדדים גבוהים יותר של שקיעת דם, DAS28-ESR ו-DAS28-CRP (p<0.05), בהשוואה לאלו ברבעון התחתון. מעבר לכך, תועד קשר בין גיל בעת מנופאוזה ובין גיל הופעת מחלת המפרקים בנשים עם דלקת מפרקים לאחר-מנופאוזה (p=0.008).

ממצאי המחקר מצביעים על סיכון מוגבר לדלקת מפרקים שגרונית בנשים עם רמות FSH גבוהות וכי קיים קשר חיובי בין רמות הורמון זה ובין פעילות המחלה.

Front Endocrinol (Lausanne), Apr 22, 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה