Fatty Liver

רמות ApoB עשויות לשמש ככלי חשוב לחיזוי הסיכון לתמותה במטופלים בסטטינים (J Am Coll Cardiol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי רמות Apolipoprotein B (ApoB) ו-Non-HDL Cholesterol, אך לא רמות LDL, עשויות לשמש כמדדים מנבאים של הסיכון לתמותה מכל-סיבה ולאוטם לבבי בחולים תחת טיפול בסטטינים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההנחיות בנושא איזון פרופיל השומנים בדם מתמקדות בערכי LDL כיעד העיקרי לאיזון פרופיל השומנים, בעוד שרמות ApoB ו-Non-HDL Cholesterol מהווים יעדים משניים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע אם רמות מוגברות של ApoB ו/או Non-HDL Cholesterol עדיפות על רמות LDL גבוהות בזיהוי מטופלים תחת טיפול בסטטינים בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ואוטם לבבי.

מדגם המחקר כלל 13,015 מטופלים בסטטינים ממחקר Copenhagen General Population Study אשר היו במעקב לאורך חציון של 8 שנים. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לתמותה מכל-סיבה או אוטם לבבי בהתאם לרמות ApoB, Non-HDL Cholesterol ו-LDL.

מהנתונים עולה כי רמות גבוהות יותר של ApoB ו-Non-HDL Cholesterol מלוות בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ואוטם לבבי, אך לא תועד קשר דומה עם רמות LDL גבוהות.

בהשוואה למטופלים בהם רמות ApoB ו-Non-HDL Cholesterol היו מתחת לחציון, בנוכחות רמות ApoB מעל לחציון ורמות LDL מתחת לחציון תועדה עליה של 21% בסיכון לתמותה מכל-סיבה ועליה של 49% בסיכון לאוטם לבבי. נוכחות רמות Non-HDL Cholesterol מעל לחציון עם ערכי LDL מתחת לחציון נרשמה עליה של 18% בסיכון לתמותה מכל-סיבה ועליה של 78% בסיכון לאוטם לבבי.

מנגד, בנוכחות ערכי LDL מעל לחציון עם רמות ApoB או Non-HDL Cholesterol מתחת לחציון לא נרשמה עליה משמעותית סטטיסטית בסיכון לתמותה מכל-סיבה או אוטם לבבי.

כמו כן, בנוכחות רמות ApoB מעל לחציון וערכי Non-HDL Cholesterol מתחת לחציון תועדה עליה של 21% בסיכון לתמותה מכל-סיבה, אך לא תועד קשר מובהק סטטיסטית עם הסיכון לאוטם לבבי.

במטופלים בהם ערכי Non-HDL Cholesterol וגם רמות ApoB היו מעל לחציון, אך בהם ערכי LDL היו מתחת לחציון, נרשמה עליה של 23% בסיכון לתמותה מכל-סיבה ועליה של 82% בסיכון לאוטם לבבי.

ממצאי המחקר מעידים כי בקרב מטופלים בסטטינים, רמות מוגברות של ApoB ו-Non-HDL Cholesterol מלוות בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ואוטם לבבי. מנגד, לא תועד קשר דומה עם ערכי LDL מוגברים.

J Am Coll Cardiol. 2021;77:1439-1450

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה