Fatty Liver

עדויות נוספות תומכות ביתרונות דיאטה ים-תיכונית כנגד מחלת כבד שומני (מתוך Medscape)

בעדכון ההמלצות הקליניות מטעם ה-American Gastroenterological Association מציגים המומחים עדויות משכנעות ליתרונות של הפחתת משקל בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול וממליצים על דיאטה ים תיכונית, הפחתת צריכת שומן רווי והגבלת או הפסקת צריכת מוצרים המכילים פרוקטוז מעובד.

המומחים מסבירים כי מהעדויות עולה כי הפחתת משקל גוף בשיעור של מעל 5% עשויה להפחית סטיאטוזיס כבדי, ירידה של מעל 7% במשקל הגוף מובילה לנסיגה של NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) וירידה של מעל 10% עשויה להביא לנסיגה או התייצבות פיברוזיס.

מאחר וחולים רבים שואלים איזו דיאטה מומלצת עבורם, המומחים כותבים כי חולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול צריכים להקפיד על דיאטה ים תיכונית, לצמצם צריכת שומן רווי (בעיקר בשר אדום ומעובד), להגביל או להימנע כליל מצריכת פרוקטוז מעובד.

עדויות רבות בספרות תומכות בהמלצה זו, אך מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי שינוי דיאטה ים-תיכונית כך שתהיה עשירה עוד יותר בפוליפנולים ירוקים ספציפיים עשויה להביא לתועלת רבה עוד יותר במטופלים בסיכון מוגבר.

במאמר שפורסם לאחרונה, חוקרים כללו 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר סווגו לשלוש קבוצות: הנחיות לתזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית, או דיאטה ים-תיכונית ירוקה.

שתי קבוצות דיאטה ים-תיכונית כללו הגבלה קלורית והמלצה על צריכה יומית של 28 גרם אגוזי מלך (עם 440 מ”ג/יום של פוליפנולים). עם זאת, באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית ירוקה ניתנה עוד תוספת של 3-4 כוסות ביום של תה ירוק ו-100 גרם/יום של מנקאי בצורת קוביות קפואות שהומרו לשייק ירוק כתחליף לארוחת ערב. אחוז השינוי בתכולת שומן תוך-כבדי נקבע על-סמך בדיקת Proton Magnetic Resonance Spectroscopy.

לאחר 18 חודשים, שיעורי הימצאות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ירדו ל-54.8% בקרב משתתפים בזרוע הנחיות לתזונה בריאה, 47.9% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית ול-31.5% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית ירוקה. בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה מתונה במשקל הגוף ורמות גבוהות יותר משמעותית של פוליפנולים בפלזמה, בהשוואה לזרוע שכללה הנחיות לתזונה בריאה. עם זאת, בזרוע דיאטה ים-תיכונית ירוקה תועדה ירידה יחסית גדולה יותר משמעותית בתכולת שומן תוך-כבדי (38.9%-), בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית סטנדרטית (19.6%-) או עם הנחיות לתזונה בריאה (12.2%-).

החוקרים קבעו כי קיים קשר מובהק סטטיסטית בין היקף הירידה בתכולת שומן תוך-כבדי ובין הגדלת צריכת מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור רמות חומצה פולית בדם וסמני שומנים/אדיפוקינים ושינויים בהרכב מיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

ייתכן כי המנגנונים בהם פוליפנולים מפחיתים סטיאטוזיס ומונעים נזק כבדי כוללים הפחתת יצירת שומן דה-נובו, הגברת חמצון חומצות שומן והפחתת עקה חמצונית.

נתונים נוספים תמכו בהשפעה החיובית של דיאטה ים-תיכונית ירוקה על הבריאות הקרדיו-מטבולית. למרות שבשתי זרועות דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה דומה במשקל הגוף (6.2- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית ירוקה ו-5.4- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית סטנדרטית), דיאטה ים תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה יותר בהיקף מותניים (8.6- ס”מ לעומת 6.8- ס”מ, בהתאמה). בתוך שישה חודשים, דיאטה ים תיכונית ירוקה גם הובילה לירידה גדולה יותר בריכוז LDL, לחץ דם דיאסטולי ותנגודת לאינסולין.

המומחים כותבים כי הממצאים בספרות תומכים בתועלת של דיאטה ים תיכונית בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח להפחתת תכולת שומן תוך-כבדי והפחתת שיעורי מחלת כבד שומני שאינו על-רקע צריכת אלכוהול.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה