Fever

תת אבחון של שפעת בקרב מטופלים קשישים. (Journal of the American Geriatrics Society)

שפעת

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

מטופלים מעל גיל 65 אשר מאושפזים בבית החולים עם מחלה דמוית שפעת נשלחו פחות לבדיקה אבחנתית של שפעת בקהילה מאשר מטופלים צעירים יותר. כך על פי מאמר שפורסם online ב Journal of the American Geriatrics Society).

אבחון נכון של מחלת השפעת יכול להביא לטיפול מוקדם יותר, הפחתת הסבל, ההדבקה והסיבוכים. בין הבדיקות הקיימות RT-PCR, rapid antigen detection, ו viral culture.

מטופלים קשישים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לאשפוז ולתמותה כתוצאה מוירוס השפעת.

מטרת מחקר זה היתה לתאר את הפקטורים הקשורים בהזמנת בדיקות לאבחון מחלת השפעת בקרב קשישים המגיעים לבסוף לאשפוז. המחקר התבצע בארבעה בתי חולים בטנסי שארה”ב. הוכללו 1422 מטופלים מעל גיל 18 אשר סבלו ממחלה נשימית או חום סיסטמי לא ממוקד, אשר אושפזו בין נובמבר 2006 עד אפריל 2012. במהלך האשפוז בוצעה בדיקה אבחנתית לשפעת (RT-PCR) לכל המטופלים. נעשתה השוואה בין נתוניהם הדמוגרפים והסימפטומים הקליניים של המשתתפים אשר הופנו ואשר לא הופנו על ידי הרופא המטפל טרם האשפוז לביצוע בדיקה אבחנתית של שפעת.

סה”כ 28% (399/1422) מהמשתתפים במחקר הופנו לביצוע בדיקה לאבחנת שפעת טרם האשפוז. המטופלים שהופנו היו צעירים יותר מהמטופלים שלא הופנו (גילאים 58±18 שנים לעומת 66±15, p<0.001), ויותר סבלו מסימפטומים דמויי שפעת כגון חום, כאבי גרון ושיעול (71% לעומת 49%, p<001). סימפטומים דמויי שפעת היו נפוצים יותר בקרב אנשים בגילאים צעירים יותר: 63% מהמטופלים בגילאים 18-49, 60% מהמטופלים בגילאים 50-64, 48% מהמטופלים > גיל 65.

בדיקת RT-PCR שבוצעה באשפוז אבחנה 136 מטופלים מתוך 1422 (10%) כחולי שפעת, מתוכם 59 מטופלים (43%) לא הופנו לבדיקה טרם האשפוז. נוכחות סימפטומים דמויי שפעם היתה גורם מנבא לשליחת הבדיקה (adjusted OR 3.43, CI 1.22-9.70). מין המטופל, מוצאו ומשך הסימפטומים לא היו גורמים מנבאים מובהקים. מבין המטופלים אשר נשלחו לבדיקה אבחנתית לשפעת, ב 8% (32 מתוך 399) היתה תוצאה חיובית. למטופלים אשר נשלחו לבדיקת שפעת היה סיכוי גבוה יותר לקבל טיפול למחלה. (6.8% לעומת 0.2%, p<0.001)

מסקנת החוקרים היתה כי מבוגרים מעל גיל 65 אשר מאושפזים עקב מחלת חום או מחלה נשימתית במהלך עונת השפעת, מופנים פחות לבדיקה אבחנתית של מחלת השפעת טרם האשפוז מאשר מטופלים צעירים יותר. ניתן להסביר תוצאות אלו לפחות בחלקן על ידי שכיחות נמוכה יותר של תסמיני שפעת בגילאים אלה. החוקרים מסכמים כי יש צורך בפיתוח אסטרטגיה להגברת מודעות הרופאים לאפשרות של מחלת השפעת ולאופציות האבחנתיות שלה, בעיקר בקבוצת הגילאים הזו, בה שכיחות סיבוכי השפעת עולה.

Underdiagnosis of influenza virus infection in hospitalized older adults, Journal of the American Geriatrics Society, January 18, 2018.

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.