Flu

טיפול ב-Oseltamivir כנגד שפעת עשוי לקצר את משך המחלה (Lancet)

שפעת

עדויות חדשות תומכות בתועלת של Oseltamivir (טמיפלו), כתוספת לטיפול סטנדרטי, בחולים עם מחלה דמוית-שפעת. במאמר שפורסם בכתב העת Lancet מדווחים החוקרים כי חולים שטופלו ב- Oseltamivir החלימו כיממה מוקדם יותר, בממוצע, בהשוואה לאלו שלא קיבלו את הטיפול. יתרה מזאת, בחולים מבוגרים יותר, עם תחלואה חמורה יותר ומחלות רקע, סיכוי גבוה יותר להחלמה 2-3 ימים מוקדם יותר עם הטיפול התרופתי.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים אם תוספת Oseltamivir לטיפול סטנדרטי בחולים עם תחלואה דמוית-שפעת תקצר את משך הזמן המחלה בכלל המטופלים ובתתי-קבוצות מרכזיות. הם גייסו למחקר 3,266 חולים מ-15 מדינות ברחבי אירופה במהלך שלוש עונות שפעת, כאשר 1,629 חולים חולקו לקבוצת טיפול סטנדרטי עם Oseltamivir ו-1,637 חולים קיבלו טיפול סטנדרטי בלבד.

משך הזמן עד להחלמה הוגדר כחזרה לפעילות רגילה, עם חום נמוך, או ללא חום, וכאבי שרירים או כאבי ראש בדרגה קלה, אם בכלל. מהנתונים עולה כי הזמן עד להחלמה היה קצר יותר משמעותית בכלל החולים שנטלו Oseltamivir ובמרבית תתי הקבוצות שנבחנו במחקר.

התועלת האבסולוטית המשוערת של Oseltamivir עמדה בממוצע על 1.02 ימים. בתתי הקבוצות, התועלת האבסולוטית נעה בין 0.70 ימים בחולים מתחת לגיל 12 שנים, עם תסמינים פחות חמורים, ללא מחלות רקע ומשך מחלה קודמת קצר, ועד 3.20 ימים בחולים בגילאי 65 שנים ומעלה עם מחלה חמורה יותר, מחלות רקע ומשך מחלה שהיה ארוך יותר.

במחצית מהמשתתפים תועד אישור לזיהום בשפעת בבדיקת PCR, אך התועלת של Oseltamivir תועדה ללא תלות בתוצאת הבדיקה. עוד לא זיהו החוקרים עדות להשפעה שונה בין חולים חיוביים לשפעת ואלו שהיו חיוביים לנגיפים אחרים, או בין אלו עם זיהום ב-Influenza A או Influenza B.

בנוסף, בעוד שמחקרים קודמים מצאו תועלת גדולה יותר יחסית כאשר הטיפול ניתן בתוך 24 שעות מהופעת התסמינים, במחקר הנוכחי לא תועד ערך מוסף לטיפול מוקדם יותר. התחלת Oseltamivir 48-72 שעות לאחר הופעת התסמינים הובילה לתועלת דומה להתחלת טיפול בשלב מוקדם יותר.

המשתתפים שטופלו ב- Oseltamivir דיווחו על שכיחות גבוהה יותר של הקאות או בחילות. הופעה חדשה או החמרה בתסמיני בחילות או הקאות תועדו ב-21% מהמשתתפים בקבוצת הטיפול ב- Oseltamivir, בהשוואה ל-16% מאלו בקבוצת הביקורת.

Lancet, online December 12, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה