Flu

מעורר דאגה: נתונים עדכניים מטעם ארגון הבריאות העולמי אודות עמידות לטיפול אנטיביוטי (מתוך ארגון הבריאות העולמי)

דו”ח חדש מטעם ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization) מעיד על עליה בהיקף הנתונים המדווחים אודות עמידות לטיפול אנטימיקרוביאלי, כאשר חלק מהנתונים מעידים על מגמות מטרידות, בפרט במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

דו”ח GLASS (Global Antimicrobial Resistance and Use Surveillance System) כולל מידע אודות למעלה מ-3 מיליון זיהומים חיידקיים מוכחים-מעבדתית עקב פתוגנים מעוררי דאגה ב-70 מדינות בשנת 2019. מדובר בעליה של למעלה מפי שש במספר הזיהומים המדווחים למערכת משנת 2017.

מערכת GLASS הושקה בשנת 2015 ונועדה לסייע להשיג את היעד של ארגון הבריאות העולמי אודות עמידות לטיפול אנטי-מיקרוביאלי, באמצעות שיתוף מידע אודות עמידות אנטי-מיקרוביאלית ברחבי העולם. הדו”ח הראשון פורסם בשנת 2018 וכלל נתונים אודות למעלה מחצי מיליון זיהומים מ-22 מדינות. מאז, מספר המדינות הלוקח חלק במערכת עלה מ-52 ל-109 מדינות.

מהנתונים לשנת 2019 עולה כי זיהומים בדרכי השתן עקב זיהומי E. Coli ו-K. pneumonia, הדגימו עמידות לטיפול אנטיביוטי קו-ראשון ב-Co-trimoxazole בשיעורים של 54.4% ו43.1%, בהתאמה, כמו גם שיעורים גבוהים של עמידות ל-Ciprofloxacin (43.1% ו-36.4%, בהתאמה).

עוד עולה מהדו”ח שיעורי עמידות גבוהים של זיהומים בזרם הדם עקב E. coli כנגד צפלוספורינים מדור שלישי. בנוסף, תועד הבדל משמעותי בשיעור החולים עם זיהומים בזרם הדם עקב חיידקי E. Coli עמידים לצפלוספורינים מדור-שלישי במדינות בעלות הכנסה נמוכה או בינונית ובין מדינות בעלות הכנסה גבוהה יותר (58.3% לעומת 17.5%, בהתאמה).

מקור נוסף לדאגה נובע משיעורי העמידות הגבוהים מאוד של זיהומי Acinetobacter כנגד תכשירים ממשפחת קרבפנמים. חציון העמידות לטיפול עמד על 65.48% בקרב זני Acinetobacter הגורמים זיהומים בזרם הדם, פתוגן חשוב הגורם זיהומים באשפוז ומלווה בפרוגנוזה גרועה.

ב-4 מבין 21 מדינות שסיפקו נתונים אודות עמידות זיהומי גונוריאה, עמידות ל-Ceftriaxone עלתה על 5%, הסף מעליו מומלץ להפסיק טיפול. עוד עולה מהדו”ח כי חלה עליה במקרי כישלון טיפול כנגד גונוריאה והמומחים קוראים לאסוף נתונים נוספים בנושא.

למרות שמומחי ארגון הבריאות העולמי מזהירים כי הנתונים מוגבלים ודרושים מחקרים נוספים בכדי להסיק מסקנות, מהנתונים עולה שיעורים גבוהים של עמידות של פתוגנים נפוצים לטיפול אנטיביוטי קו-ראשון לזיהומים בדרכי השתן ועמידות גבוהה מאוד לתכשירים אנטיביוטיים המשמשים כמוצא אחרון כנגד חלק מהפתוגנים הקשורים בטיפול רפואי. עוד מדווחים החוקרים על שיעורים גבוהים יותר של עמידות במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית כנגד הגורמים הנפוצים ביותר לזיהומים בזרם הדם.

מתוך ארגון הבריאות העולמי

לידעה ב-CIDRAP

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לתחקיר שערכנו באתר בנושא עמידות לאנטיביוטיקה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה