Flu

תזונה ים תיכונית ירוקה מצליחה להאט את ההזדקנות הטבעית של המוח (הודעת אונ’ בן גוריון, The American Journal of Clinical Nutrition)


תוצאות ניסוי ישראלי פורץ דרך באמצעות הדמיית MRI

מחקר בינלאומי חדש בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שילב כוחות לטובת אחד מניסויי MRI מוח הארוכים והגדולים בעולם ומצא: תזונה ים תיכונית ירוקה עשויה להאט את הניוון הטבעי של מוח הקשור לגיל. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition.

תזונה ים תיכונית ירוקה, עשירה בפוליפנולים (תרכובות מזון הנוצרות ע”י הצומח) ודלה בבשר אדום ומעובד עשויה להאט את ניוון המוח הקשור לגיל, כך על פי מחקר בינלאומי חדש שנערך בראשות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

כ-284 משתתפים בגילאי 31-82 לקחו חלק בניסוי שנמשך על פני 18 חודשים. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: קבוצת שפעלה על פי הנחיות תזונה בריאה, קבוצת שיישמה תזונה ים תיכונית וקבוצה שיישמה תזונה ים תיכונית ירוקה. בקבוצת התזונה הים תיכונית, המשתתפים קיבלו 30 גרם אגוזי מלך עשירים בפוליפנולים מדי יום. בקבוצה הים- תיכונית הירוקה סופקו למשתתפים מעבר לאגוזי המלך,  גם 4 כוסות תה ירוק ביום ושייק מנקאי ירוק שהיווה תחליף חלבון צמחוני לבשר. בקבוצה הים תיכונית הירוקה הוכפלה כמות הפוליפנולים בהשוואה לקבוצה הים תיכונית. בנוסף, כל שלוש הקבוצות השתתפו בתוכנית פעילות גופנית המבוססות על פעילות אירובית, לרבות מנוי חינם בחדר כושר. לנבדקים נערכו סריקות MRI מוחיות לפני ובתום הניסוי בהם נמדדו נפחי אזורים במוח הקשורים להזדקנות טבעית.

המשתתפים נבחרו בתחילה על סמך גודל היקף הבטן או דיסליפידמיה (הפרעה בחילוף החומרים של השומנים בדם). כולם עובדי המרכז למחקר גרעיני בדימונה, כך שארוחת הצהריים שסופקה הייתה במעקב.

הניסוי נעשה בראשות פרופ’ איריס שי (בתמונה) , מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ופרופסור נלווית באוניברסיטת הרווארד יחד עם ד”ר אלון קפלן, פרופ’ אילן שלף, פרופ’ גליה אבידן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומספר צוותים בינלאומיים של מומחי מוח מגרמניה, ארה”ב וקנדה.

החוקרים הופתעו לזהות שינויים דרמטיים בניוון המוח (ירידה בנפח ההיפוקמפוס והתרחבות נפח חללים צידיים) תוך 18 חודשים, כאשר קצב הניוון הואץ משמעותית מגיל 50 ואילך.  החוקרים גילו הפחתה משמעותית בקצב ניוון המוח בקרב משתתפי הדיאטות הים תיכוניות, ובעיקר בקרב משתתפי התזונה הים- תיכונית הירוקה.  מקרב פאנל נרחב של סמני דם נמצא כי שיפור בבקרת הסוכר היה הגורם שהיה קשור הכי משמעותית להאטת הזדקנות המוח. עוד הוכחה לקשר בין סוכרת לדמנציה. צריכה מוגברת של תה ירוק, מנקאי ואגוזי מלך לצד צריכה מופחתת של בשר אדום ומעובד נקשרו באופן מובהק להאטה בסמנים האנטומים במוח הקשורים להזדקנות מוחית. החוקרים הצליחו לזהות פוליפנולים בשתן שמקורם בתזונה הירוקה שנקשרו להאטת ההזדקנות המוחית.

“הקשר המועיל ביןתזונה ים-תיכונית ירוקהלבין ניוון עצבי הקשור לגיל עשוי להיות מוסבר בחלקו על ידי שפע של פוליפנולים”, הסבירה פרופ’ איריס שי, החוקרת הראשית. “הפוליפנולים נמצאים במקורות מזון מהצומח שיש להם מטבוליטים נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים. פוליפנולים אלו יכולים לחצות את מחסום הדם-מוח להפחית דלקת עצבית ולעורר התפשטות תאים ונוירוגנזה של מבוגרים בהיפוקמפוס”.

הממצאים שלנו עשויים להצביע על דרך פשוטה, בטוחה ומבטיחה להאט את ניוון העצב הקשור לגיל על ידי הקפדה על תזונה ירוקה-ים תיכונית”, סיכם ד”ר אלון קפלן.

מחקר זה מומן על ידי משרד הבריאות הישראלי, משרד המדע והטכנולוגיה הישראלי, קרן המחקר הגרמנית-  DFGוועד אגוזי המלך של קליפורניה.

גורמי המימון של המחקר לא היה מעורבים בשום שלב בתכנון, ביצוע או ניתוח של המחקר, ולא הייתה להם גישה לתוצאות המחקר לפני הפרסום.

למחקר המלא

הערת המערכת:  בקישור זה ניתן לצפות בראיון שקיימנו עם ד”ר ענת יסקולקה אשר הציגה ממצאי מחקר שבחן השפעת תזונה ים תיכונית ירוקה על כבד שומני. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה