Flu

ללא קשר לירידה במשקל, דיאטה היפוקלורית משפרת תסמינים מפרקיים בדלקת מפרקים פסוריאטית (Advances in Rheumatology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורם ב- Advances in Rheumatologyהראה כי דיאטה היפוקלורית של 12 שבועות סיפקה שליטה בפעילות מחלת מפרקים בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (PsA), ללא קשר לירידה במשקל. השיפור במחקר DIETA נקשר הן לדפוסי אכילה טובים יותר והן לאיכות תזונה טובה יותר, ובעוד שתוסף אומגה 3 גרם לשינויים רלוונטיים בהרכב הגוף, הוא לא שיפר את פעילות המחלה. לכן, ייעוץ תזונתי שמטרתו ירידה או שליטה במשקל עשוי להיות חלק מהפרוטוקול העולמי עבור חולי PsA, כתבו החוקרים. המלצה זו עולה בקנה אחד עם סקירה שיטתית של הקרן הלאומית לפסוריאזיס, אשר מצאה עדויות לתועלת בהפחתת משקל באמצעות דיאטה היפוקלורית בחולים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר עם פסוריאזיס ואו PsA.

המחקר האקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו, שנמשך 12 שבועות, שנערך בשלושה בתי חולים מ-2012 עד 2014, העריך אם שינויים בתזונה, תוספת נוגדי חמצון או ירידה במשקל של 5%-10% יכולים לשפר את פעילות מפרקים ואת העור ב-97 חולי PsA. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצות התזונה הבאות: דיאטה-פלצבו (דיאטה היפוקלורית בתוספת פלצבו), דיאטת-דג (דיאטה היפוקלורית בתוספת 3 גרם ליום של אומגה 3), ופלצבו (דיאטה רגילה). הדיאטות הותאמו בקפידה לכל מטופל בנפרד. המשטר עבור חולים עם עודף משקל והשמנת יתר כלל הגבלה של 500 קק”ל, בעוד שלחולים אוטרופיים, דיאטות חושבו כדי לשמור על המשקל.

ב-91 המטופלים שהוערכו לאחר 12 שבועות, החוקרים הבחינו בדברים הבאים: ציון פעילות המחלה 28 (DAS28) עבור דלקת מפרקים שגרונית עם חלבון C-Reactive ומדד פעילות מחלה Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index השתפר, במיוחד בקבוצת הדיאטה-פלצבו (-0.6 ± 0.9, P = .004 ו-1.39 ± 1.97, P = .001, בהתאמה). פעילות מחלה מינימלית השתפרה בכל הקבוצות. קבוצת דיאטת הדגים הראתה ירידה משמעותית במשקל (-1.79 ± 2.4 ק”ג, P = .004), כמו גם ירידה בהיקף המותניים (-3.28 ± 3.5 ס”מ, P <.001) ובשומן בגוף (-1.2 ± 2.2 ק”ג , P = .006). יחד עם אלה, לא נראה מתאם מובהק בין ירידה במשקל לשיפור בפעילות המחלה, וכל עלייה של יחידה אחת בערך מדד האכילה הבריאה הפחיתה את הסבירות להשגת הפוגה ב-4%. בנוסף, כל עלייה של 100 קלוריות ביום גרמה לפגיעה של פי 3.4 בציון DAS28-Erythrocyte Sedimentation Rate.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה