Flu

גירוי מוחי עמוק יעיל להקלה על תפקוד מוטורי אך אינו משפר דיכאון בחולים עם מחלת פרקינסון (Neuromodulation)

הטיפול בגירוי מוחי עמוק (Deep Brain Stimulation, או DBS) עשוי להביא לשיפור התפקוד המוטורי ואיכות החיים של חולים עם מחלת פרקינסון, אך ללא שיפור במדדי דיכאון לאחר שנה אחת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neuromodulation.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי מוחי עמוק של גרעין STN (Subthalamic Nucleus) הינו טיפול יעיל להקלה על תסמיני פרקינסון, עם עדויות התומכות בשיפור תסמינים מוטוריים ואיכות החיים של החולים. עם זאת, ההשפעה של ההתערבות על האישיות בחולים אלו לא נבחנה לעומק.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את תוצאות גירוי מוחי עמוק של גרעין STN ב-12 נשים ו-8 גברים. מדד MADRS (Montgomery Asberg Depressive Rating Scale) שימש להערכת דיכאון, מדד MMPI-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2) שימוש להערכת מאפייני האישיות ומוגבלות מוטורית נבחנה על-סמך מדד UPDRS-III-Motor. מדד PDQ-8 (Parkinsons Disease Questionnaire-8) שימש להערכת איכות החיים של החולים.

לאחר 12 חודשים, מדדי MMPI-2 היו גבוהים יותר משמעותית בתת-מדד D, עלו מערך ממוצע של 56.05 בתחילת המחקר לערך ממוצע של 61.90 לאחר 12 חודשים (p=0.015). מדדי MMPI-2 אחרים הדגימו עליה משמעותית, כולל במדדי DEP, LSE, WRK ו-TRT. לא תועדו הבדלים בין גברים ונשים.

החוקרים לא זיהו שינויים משמעותיים במדדי MADRS טרם גירוי מוחי עמוק ולאחר 12 חודשים, עם מדדים ממוצעים של 8.18 ו-9.22, בהתאמה.

בקרב חולים שהיו ללא טיפול תרופתי (Off) תועד שיפור של 40% בתפקוד המוטורי לפי מדד UPDRS, אם כי לא תועד שינוי משמעותי לאחר גירוי מוחי עמוק בחולים תחת טיפול תרופתי (On). בקרב 18 חולים עם נתונים זמינים משאלון PDQ-8, מדדי איכות החיים היו גבוהים יותר משמעותית לאחר 12 חודשים מהגירוי המוחי העמוק, בהשוואה למצב טרם גירוי מוחי עמוק (40.15 לעומת 30.71, P=0.011).

החוקרים בחנו גם את הקשר בין TEED (Total Electrical Energy Delivered) ובין שינויים בתכונות אישיות. מהנתונים עלה כי רק האנרגיה בצד ימין עמדה בקורלציה שלילית עם השינויים בדיכאון.

בשל המורכבות של התופעות הפסיכיאטריות, החוקרים מציעים לנקוט משנה זהירות ולהשלים הערכה פסיכיאטרית הכוללת ראיון לבחירה טובה יותר של חולים עם מדדים קרובים לסף פתולוגי לפי MADRS ו-MMPI-2.

ממצאי המחקר תומכים בתועלת של גירוי מוחי עמוק לטיפול בחולים עם מחלת פרקינסון, אך מדגישים את הצורך לתאם ציפיות. החוקרים כותבים כי חשוב להימנע מציפיות לא-מציאותיות והצוות המטפל חייב להבטיח כי החולים המבינים באופן מלא את הסיכונים והיתרונות האפשריים של גירוי מוחי עמוק.

Neuromodulation 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה