Fungal & other Infectious

אין עדויות לפגיעה בסחוס עם טיפול בטבניק בילדים (Pediatrics)

רוקחת

ממעקב בן חמש שנים אחר ילדים שטופלו בטבניק (Levofloxacin), תרופה אנטיביוטית ממשפחת פלאורוקינולונים, עולה כי אין סיכון מוגבר לפגיעה בסחוס בעקבות הטיפןול האנטיביוטי. מאחר ומדובר במחקר ארוך הטווח הראשון להערכת ההשפעה של טבניק על המפרקים בילדים גדלים, אחד המומחים טוען כי הממצאים מספקים מקור להרגעה עבור רופאי ילדים הממליצים על הטיפול הנ”ל, בהתחשב בעובדה כי אפשרויות הטיפול בחיידקים עמידים הן מוגבלות.

במחקרים בבעלי חיים זוהו סימנים לפגיעות במפרקים עקב טיפול בפלאורוקינולונים ובעקבות זאת פורסמו אזהרות בנוגע לשימוש בטיפול בילדים. כעת טוענים החוקרים כי במידה וקיימת פגיעה ארוכת טווח עם טיפול בטבניק, אזי השיעור של האירועים הנ”ל נמוך מאוד.

מדגם המחקר כלל 124 ילדים שנטלו טבניק ו-83 ילדים שנטלו תרופה אחרת, כולם זוהו במהלך שלב המעקב בן           12 חודשים עם אחד מהבאים: הפרעה בגדילה או ליקוי גדילה אפשרי 12 חודשים לאחר הטיפול, תסמינים חריגים בעצמות או במפרקים במהלך 12 החודשים לאחר הטיפול, אירועים חריגים במערכת שריר-שלד שנותרו בתום 12 חודשי המחקר, או חשש בנוגע לרעילות מפרקית. המשתתפים לא חולקו באקראי בתחילת המחקר וההורים היו מודעים להקצאת הטיפול.

החוקרים ביקשו מהחולים לשוב לבדיקות שנתיות, במהלכן מילאו שאלונים בנוגע לפגיעות במערכת שריר-שלד ומדדו את הגובה להערכת הגדילה. עם זאת, ילדים רבים לא שבו לכל ביקורי המעקב או הגיעו לביקורים מעבר לחלון הזמן הנדרש לכל ביקור.

החוקרים לקחו בחשבון מגוון רחב של תלונות שמקורן במערכת שריר-שלד, כולל דלקת מפרקים, כאבי מפרקים, הפרעות שיווי משקל, מחלות גידים וליקוי גדילה הגרם נזק ללוחיות הגדילה.

בתחילת מחקר LTFU, שנה לאחר נטילת התרופה, 29 ילדים בקבוצת הטיפול בטבניק (2% מאלו שנחשפו לתרופה) ועשרה ילדים בקבוצת ההשוואה (1%) אובחנו עם פגיעה אפשרית על-רקע הטיפול התרופתי. לאחר חמש שנים, בילד אחד בכל קבוצה עלה חשש מפני רעילות מפרקית אפשרית, למרות שועדת המעקב קבעה כי ככל הנראה לא מדובר בתופעה הקשורה לטיפול התרופתי.

בסיכומו של דבר, 30% מהמטופלים בטבניק ו-35% מהמטופלים בקבוצה המקבילה אבדו במהלך המעקב, רק 49% מהמטופלים השלימו את המחקר וזו אחת המגבלות העיקריות של המחקר.

אעפ”י כן, ממצאי המחקר מספקים מקור נוסף להרגעת רופאי ילדים, הנדרשים לשקול את התועלת והסיכונים של התרופה בכל מקרה לגופו, בהתאם להנחיות האיגודים המקצועיים בנוגע לטיפול בפלאורוקינולונים, הממליצות על התרופה כאשר אין חלופה בטוחה ויעילה אחרת.

Pediatrics. Published online June 2, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה