Gastric cancer

אפילו שימוש חד-פעמי בסיגריה אלקטרונית עלול להזיק לבריאות (JAMA Pediatrics)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

בדומה לעישון סיגריות רגילות המכילות טבק, גם אידוי ועישון של סיגריות אלקטרוניות (סג”א) לאורך זמן קשורים בעקה חמצונית (חוסר חמצן) של התאים, הגורמת נזק למבנה ולתפקוד התאים, שעלול להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות. כמו בעישון סיגריות רגילות, אפילו שימוש לסירוגין בסיג”א יכול לגרום נזקים ביולוגיים המשפיעים על הבריאות. במחקר חדש, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ביקשו להעריך את הקשר בין שימוש חד-פעמי בסיג”א ובין עקה חמצונית בתאי מערכת החיסון של צעירים שאינם מעשנים סיגריות רגילות, או אלקטרוניות בהשוואה לצעירים המעשנים באופן פעיל וממושך.

במחקר השתתפו 32 אנשים בריאים בגיל 24 בממוצע, מתוכם 9 עישנו סיגריות רגילות מעל שנה, 12 עישנו סיגריות אלקטרוניות מעל שנה, ו-11 לא עישנו סיגריות מכל סוג שהוא. חלק מהמשתתפים התבקשו להשתמש באופן חד-פעמי במשך 30 דקות בסיגריה אלקטרונית (סיג”א) המכילה 5% ניקוטין, וקבוצת הביקורת השתמשה בסיג”א דמה בה הם נשפו לתוך קשית. המשתתפים עברו בדיקות דם לפני העישון/הנשיפה ו-4 שעות לאחר מכן, לאיתור עקה חמצונית של תאי מערכת החיסון.

מהממצאים עולה שמדדי העקה החמצונית לפני הניסוי היו נמוכים ביותר במי שלא עישן כלל, מתונים במעשני סיגריות אלקטרוניות וגבוהים ביותר במי שעישן סיגריות רגילות. לאחר הניסוי התברר כי באנשים שלא עישנו כלל, לעומת מעשני סיג”א או סיגריות רגילות, חשיפה לשימוש חד-פעמי בסיג”א גרמה לעלייה ב-30% של העקה החמצונית בתאי מערכת החיסון בכלל, וכן במספר תתי-סוגים שונים של תאי מערכת החיסון. לעומת זאת, שימוש יחיד בסיג”א לא הגביר את העקה החמצונית באנשים המעשנים סיגריות רגילות או אלקטרוניות, כיוון שאצלם רמות העקה החמצונית כבר היו מוגברות ממילא.

לדברי החוקרים, לממצאים יש השלכות על צעירים שעברו מעישון סיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות מתוך אמונה מוטעית שהן לא מזיקות, שכן במחקר התברר כי אפילו שימוש יחיד בסיג”א, בדומה לשימוש ממושך בהן, יכול לגרום לעלייה בעקה החמצונית במספר סוגים של תאי מערכת החיסון.

ממצאי המחקר מראים שאפילו עלייה לא סדירה בעקה החמצונית של אנשים שרק מתנסים בסיג”א ולא עושים בהן שימוש קבוע עלולה לגרום להתפתחות עתידית של מחלות משמעותיות, כולל מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה ומחלות נוירולוגיות.

המאמר התפרסם בכתב העת JAMA Pediatrics ב-9 באוגוסט, 2021.

קישור לתקציר המאמר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה