Genetics

השוואה בין סוגי שאנטים שונים עם פרוצדורת Norwood / סקירתו של ד”ר ירון רזון, עורך מדור קרדיולוגיה פדיאטרית

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-New England Journal of Medicine עולה כי בילדים לאחר פרוצדורת Norwood, שיעורי ההישרדות ללא-השתלה לאחר 12 חודשים היו טובים יותר עם שאנט RVPA (Right Ventricle-Pulmonary Artery), בהשוואה לשאנט MBT (Modified Blalock-Taussig). לאחר 12 חודשים לא תועד הבדל מובהק בשיעורי ההישרדות ללא-השתלה בין שתי הקבוצות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרוצדורת Norwood עם שאנט MBT, השלב הפליאטיבי הראשון בטיפול במומי חדר בודד עם חסימת מוצא הזרימה הסיסטמית, מלווה בשיעורי תמותה גבוהים. שאנט RVPA עשוי להביא לשיפור בזרימה הכלילית, אך דורש בנוסף Ventriculotomy. החוקרים השוו את שני השאנטים בתינוקות עם תסמונת לב היפופלסטי או אנומליות נלוות.

במסגרת המחקר תינוקות שנדרשו לפרוצדורת Norwood חולקו באקראי לשאנט MBT (275 תינוקות) או RVPA (274 תינוקות) ב-15 מרכזים רפואיים בצפון אמריקה. היעד העיקרי של המחקר היה תמותה או השתלת לב 12 חודשים לאחר ההקצאה האקראית. יעדים משניים כללו התערבויות קרדיווסקולאריות לא-מתוכננות ואת גודל ותפקוד החדר הימני לאחר 14 חודשים וההישרדות ללא-השתלה עד שהמשתתף האחרון הגיע לגיל 14 חודשים.

שיעורי ההישרדות ללא-השתלה 12 חודשים לאחר ההקצאה האקראית היו גבוהים יותר עם שאנט RVPA, בהשוואה ל-MBT (74% לעומת 64%,  p=0.01). עם זאת, בקבוצת המטופלים בשאנט RVPA תועדה שכיחות גבוהה יותר של התערבויות לא-מתוכננות (p=0.003) וסיבוכים (p=0.002). גודל ותפקוד החדר הימני בגיל 14 חודשים ושיעור הסיבוכים החמורים הלא-פטאליים בגיל 12 חודשים היו דומים בשתי הקבוצות. מנתונים שנאספו במהלך תקופת מעקב של 32 חודשים עולה הבדל לא-מובהק בשיעורי ההישרדות ללא-השתלה בין שתי הקבוצות (p=0.06).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מממצאי המחקר עולה כי לשאנט RVPA עדיפות על-פני שאנט MBT בכל הנוגע לשיעורי ההישרדות ללא-השתלה עד 12 חודשים לאחר פרוצדורת Norwood בילדים. עם זאת, אין עדויות להבדל מובהק בשיעורי ההישרדות ללא-השתלה בין שתי הקבוצות לאחר 12 חודשים.

N Engl J Med 362:1980

הערת מערכת מאת ד”ר ירון רזון, עורך מדור קרדיולוגיה פדיאטרית


לא כל יום מתפרסמת עבודה בנושא כה ספציפי של קרדיולוגיית ילדים ב NEJM, וזה אומר הרבה על איכות העבודה.


הממצאים בעבודה רובם ידועים, אם כי עכשיו הוכחו באופן ברור, מעבודות קודמות וניסיוננו ידוע שהילדים לאחר ביצוע שנט מסוג “סנו” יציבים יותר לאחר הניתוח ושבילדים אלו בד”כ נדרשת התערבות מוקדמת יותר לביצוע ה”גלן” בשל כחלון מוקדם יותר.


ממצא מעניין בעבודה הוא שההבדל העיקרי בתמותה בין השנטים היה משלושים יום לאחר הנורווד ועד ה”גלן” ולאו דווקא במהלך המיידי לאחר הניתוח.


ממצא נוסף מעניין הוא שמבחינת התפתחות עורקי הריאה ההבדל היחיד היה שבשנט מסוג MBT ה RPA גדל יותר מב”סנו“.


כאשר בדקו את המהלך לאחר גיל שנה לא היה הבדל בהישרדות למי שכבר הגיע ל “גלן


ונותר לחכות לפרספקטיבה ארוכת שנים יותר לראות האם הונטריקולוטומיה של חדר ימין תשנה את המהלך לאחר הפונטן בילדים עם שנט מסוג סנו

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה