Genetics

בדיקות סקר מוקדמות עשויות להפחית את שיעורי התמותה עקב סרטן שד בנשים ששרדו ממאירות בילדות (Annals of Internal Medicine)

בקרב מטופלות ששרדו ממאירות בילדות, התחלת בדיקות MRI כל שנה בגילאי 25-30 שנים עשוי להפחית את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בשיעור של לפחות 50%, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלה ממארת בילדות וטופלו בקרינה לבית החזה, ההמלצה הינה להשלמת בדיקת ממוגרפיה ובדיקת MRI של השד כל שנה. עם זאת, התועלת, הנזקים והעלויות אינם ידועים. כעת הם ביקשו לבחון את גישות בדיקות סקר לסרטן שד בקרב נשים ששרדו מחלה ממארת בילדות ולצורך כך, אספו החוקרים נתונים אודות בגילאי 20 שנים ומעלה עם היסטוריה של הקרנות לבית החזה.

החוקרים פיתחו שני מודלי סימולציה על-בסיס נתוני מחקר Childhood Cancer Survivor Study ונתונים אחרים שפורסמו בספרות הרפואית.

ההתערבות כללה בדיקת MRI שנתית, עם או ללא בדיקת ממוגרפיה, החל מגיל 25, 30, או 35 שנים. התוצאים שנבחנו כללו את מספר מקרי התמותה עקב סרטן שד שנמנעו בעקבות בדיקות הסקר, תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקות הסקר, תוצאות ביופסיה שפירות ויחס ICER (Incremental Cost-Effectiveness Ratio).

מניתוח הנתונים עלה כי הסיכון לתמותה עקב סרטן שד ללא בדיקות סקר עמד על 10-11%. בהשוואה לאי השלמת בדיקות סקר לסרטן שד, התחלת בדיקות הסקר בגיל 25, עם השלמת ממוגרפיה ובדיקת MRI כל שנה, הביאו למניעת מרבית מקרי התמותה (56-71%) והשלמת בדיקת MRI שנתית, ללא ממוגרפיה, מנעה כ-56-62% ממקרי התמותה עקב המחלה הממארת.

במהלך חייהן, 1,000 נשים צפויות לקבלת 4,188 עד 4,879 תשובות חיוביות-שגויות בבדיקות הסקר ו-1,340-1,561 צפויות לתוצאות שפירות בביופסיה של השד. שתי גישות הסקירה לוו במספר הגדול ביותר של בדיקות סקר, תוצאות חיוביות-שגויות של בדיקות הסקר ותוצאות ביופסיה שפירות. באשר לסף ICER של מתחת ל-100,000 לכל תוספת QALY (Quality Adjusted Life Year), החוקרים מדווחים כי הממצאים תמכו בהתחלת בדיקות הסקר בגיל 30 שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי התחלה בדיקות סקר שנתיות לסרטן שד בגילאי 25-30 שנים, כולל בדיקת MRI, עם או ללא ממוגרפיה, עשויה להפחית את שיעורי התמותה עקב סרטן שד ב-50% ויותר בקרב נשים ששרדו מחלה ממארת בילדות.

Annals of Internal Medicine, online July 6, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה