Genetics

המאגד CRISPR-IL השלים הקמת מערכת חישובית ראשונית לתכנון עריכה גנטית (הודעת המאגר)

מאגד CRISPR-IL מודיע על ביצוע ניסויי עריכה ראשונים מוצלחים במסגרת פעילות המאגד ועל השלמת הקמת המערכת חישובית לתכנון עריכה גנטית. המאגד פועל להנגשת טכנולוגיות עריכה גנטית לתעשיות מתחומי הרפואה המותאמת אישית, ייצור תרופות, ופיתוח זנים חדשים של צמחים ובעלי חיים לחקלאות ולתעשיית המזון. בנוסף, המאגד מברך על הצטרפותן של שתי חברות חדשות: בטר-סידס (Better Seeds) ופריזם (FreezeM) לשורה ארוכה של חברות, קבוצות אקדמיה ובתי-חולים השותפים בפרויקט זה, ובכללן אנרג’ין (NRGene), אבוג’ן (Evogene) , תרביות רה”ן (Rahan Meristem) , פלוריסטם(Pluristem) , ביוטכנולוגיה כללית(BTG)  , הזרע סידס(Hazera Seeds) , חוות קולורס(Colors Farm) , טארגטג’ן (TargetGene), אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן, האוניברסיטה העברית, מכון ויצמן למדע, המרכז הבינתחומי הרצליה, מרכז שניידר לרפואת ילדים ובית החולים שיבא תל השומר.

רשות החדשנות אישרה את הקמתו של המאגד CRISPR-IL בתחילת יוני 2020 במטרה למצב את ישראל בחזית חדשנות העשייה העולמית בתחום העריכה הגנומית. המאגד ישלב טכנולוגיות בינה מלאכותית וטכנולוגית הCRISPR באמצעות פיתוח כלי מחשוב מתקדמים לעריכה גנומית. הכלים החישוביים יאפשרו את שיפור הדיוק והיעילות של העריכה הגנומית והטמעה מהירה ויעילה של כלים אלו בתעשייה ובמחקר.

מערכת ה-CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic repeats) , המאפשרת חיתוך באזור ספציפי בדנ”א, השתקה או הפעלה של גנים והחלפת מקטע דנ”א במקטע אחר, נחשבת כבר מספר שנים כטכנולוגיה פורצת דרך בתחום העריכה הגנטית. הענקת פרס הנובל לכימיה לשנת 2020 שהתקיימה השבוע לדר’ אמנואל שרפנטייר ודר’ ג’ניפר דודנה על פיתוח שיטה לעריכה גנטית המתבססת על מערכת ה-CRISPR מעניקה הכרה בינ”ל רשמית לטכנולוגיה פורצת דרך זו. הטכנולוגיה בעלת פוטנציאל עצום לקיצור משך הזמן הנדרש לפיתוח מוצרים חדשים תוך צמצום עלויות הפיתוח. בין השימושים האפשריים של הטכנולוגיה נמצאים: פיתוח טיפולים רפואיים מתקדמים ומותאמים אישית, תיקון גנים המעורבים במחלות, שיפור תכונות של תוצרת חקלאית ועוד. על פי הערכות , לפי חברת המחקר Ark Invest עד לשנת 2025 יעמוד גודלו של שוק המוצרים המבוססים על טכנולוגיות CRISPR על כ-500 מיליארד דולר

ד”ר אייל עמנואל, יו”ר המאגד והמדען הראשי של חברת אבוג’ן “אנו גאים בהתקדמות שהושגה בתוכניות הפיתוח של המאגד ובכללן השקת הגרסה הראשונה של מערכת תכנון העריכה הגנטית . אנו מברכים על הצטרפות החברות החדשות אשר יסייעו בביסוס והרחבת פיתוח ויישום הטכנולוגיות המפותחות בתחומי חקלאות מבוססת צמחים (בטר-סידס) ותחומים חדשים כדוגמת ייצור חלבון אלטרנטיבי מחרקים (פריזם).” 

ד”ר גיל רונן, מנכ”ל ומייסד חברת אנרג’ין, החברה המובילה במאגד- “שימוש ב- CRISPR מאפשר פיתוח מהיר של מוצרים חדשניים כמו תרופות, טיפולים רפואיים, ומזון. עבודה משותפת של חברות מסחריות, בתי חולים ומוסדות אקדמיה ישראלים מאפשרת לנו להתמודד טוב יותר עם התחרות העולמית ולשמור את מדינת ישראל בחזית המדע והטכנולוגיה.”

ד”ר עמי אפלבום, יו”ר רשות החדשנות: “רשות החדשנות זיהתה זה מכבר את תחום ה CRISPR כמנוע צמיחה עבור חברות בתעשייה והאקדמיה שיעזור לפתח מהר יותר בדיוק רב יותר מוצרים לתעשיית התרופות והחקלאות. מימון משותף של עשרות גופי תעשייה ומחקר במסגרת מאגד CRISPR-IL יקל עליהם לחדור לשוק ולהעמיד תחרות ראויה של מוצרים המיוצרים בארץ. מטרת הפעילות במאגד היא לפתח כלים שיסייעו להעביר את השימוש בקריספר מהאקדמיה והמחקר ליישומים תעשייתיים לטובת פיתוח מוצרים וטיפולים פורצי דרך. הפיתוח שמוביל המאגד  כולל שיטות שמטרתן להעריך את כמות התוצאות המדויקות שהתקבלו בעריכה ואת העריכות המדויקות והרצויות שהתקבלו – הכלים הינם כלים חישוביים מבוססי טכנולוגיות של בינה מלאכותית והם משלבים בתוכם את כל הידע שנצבר בתחום בעולם עד היום. במהלך 3 שנות פעילות המאגד יבוצעו כ-5 סבבים של עריכה גנומית במאות גנים שונים בירקות, בעלי חיים ובתאים אנושיים, התוצאות יוזנו לכלי המפותח וישמשו לשפרו כך שבסופו של הפיתוח יהיה כלי תוכנה יעיל שיוכל לשמש לעריכה גנומית מדויקת ויעילה במגוון תאים ויצורים. אנו משוכנעים כי הכלי יאפשר לתעשייה לפתח מוצרים חדשניים ומתקדמים על בסיס הטכנולוגיה של עריכה גנומית”.

למסמך המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה