Glaucoma

טיפול בסטטינים מפחית את הסיכון לגלאוקומה בחולים עם היפרליפידמיה (Ophthalmology)

בחולים עם היפרליפידמיה, טיפול בסטטינים במשך שנה אחת הפחית את הסיכון להתפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית בשיעור של 5%, כאשר טיפול בן שנתיים הביא להפחתת הסיכון בהיקף של 9%, כך עולה מתוצאות מחקר חדש פורסמו במהדורת אוקטובר של כתב העת Ophthalmology.

עוד מציינים החוקרים כי בחולים שטופלו בסטטינים נרשמה ירידה בסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית וצורך בטיפול תרופתי להפחתת לחץ תוך-עיני.

החוקרים מצאו כי בניגוד לסוכרת ולחץ דם גבוה, המלווים בסיכון מוגבר לגלאוקומה פתוחת-זווית, נוכחות היפרליפידמיה לוותה בסיכון מופחת לגלאוקומה. לאור זאת, הם ביקשו לבחון אם ייתכן כי הטיפול התרופתי הניתן לטיפול במצבים אלו (בעיקר תרופות ממשפחת הסטטינים), ולא ההפרעה עצמה, מספקים הגנה מפני הופעת גלאוקומה פתוחת-זווית.

לשם כך, הם בחנו את הנתונים אודות למעלה מחצי מיליון משתתפים עם היפרליפידמיה, כאשר כ-300,000 קיבלו מרשם אחד לטיפול בסטטינים, כ-20,000 קיבלו מרשם לטיפול תרופתי שאינו-סטטינים להפחית כולסטרול, וכ-190,000 חולים שלא קיבלו מרשם לטיפול בתרופות להפחתת רמות כולסטרול.

כ-92,000 מטופלים בסטטינים מילאו גם מרשם נוסף לטיפול להפחתת רמות כולסטרול, שאינו ממשפחת הסטטינים. מבין כ-240,000 זמינים להערכת אבחנה של גלאוקומה פתוחת-זווית, כ-10,000 אובחנו לפחות פעם אחת עם גלאוקומה פתוחת-זווית.

עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, הסיכון להתפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית ירד ב-0.3% (יחס סיכון מתוקן של 0.9997), לאחר תקנון לגורמים סוציו-דמוגרפיים ומחלות רפואיות ועיניות.

בחולים שנטלו סטטינים למשך שנה במהלך השנתיים הקודמות נרשמה ירידה של 4% בסיכון לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות, במידה וכל יתר המאפיינים היו דומים.

בדומה, באלו שטופלו בסטטינים ברציפות למשך שנתיים נרשמה ירידה של 8% בסיכון (יחס סיכון מתוקן של 0.9222) לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לחולים שלא טופלו בסטטינים במהלך השנתיים הקודמות.

לא נמצא קשר בין טיפול בתרופות שאינם סטטינים להפחתת כולסטרול ובין התפתחות גלאוקומה פתוחת-זווית.

לאחר שהוצאו מהסקירה חולים שאובחנו עם גלאוקומה פתוחת-זווית במהלך השנתיים הראשונות למחקר, כ-7,000 חולים (14%) פיתחו גלאוקומה פתוחת-זווית מבין כ-50,000 חולים בהם עלה חשד לגלאוקומה מוקדם יותר.

לאחר תקנון לערפלנים שונים, הסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית ירד ב-0.4% (p=0.0062) עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים.

בחולים שנטלו סטטינים למשך שנתיים במהלך השנתיים הקודמות נרשמה ירידה של 5% בסיכון להתקדמות מחשד לגלאוקומה לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לחולים עם חשד לגלאוקומה שלא טופלו בסטטינים בשנתיים הקודמות.

בחולים שנטלו סטטינים ברציפות למשך שנתיים נרשמה ירידה של 9% בסיכון לגלאוקומה פתוחת-זווית, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

לא נמצא הבדל בסיכון בחולים שנטלו תרופות אחרות להפחתת רמות כולסטרול.

הסיכון לקבלת מרשם לטיפול בגלאוקומה ירד ב-0.4% עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, לאחר תקנון לערפלנים. הטיפול בסטטינים למשך שנה אחת במהלך השנתיים הקודמות לווה בירידה של 5% בסיכון לצורך בטיפול בתרופות להפחתת לחץ תוך-עיני, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

בחולים שנטלו סטטינים ברציפות במשך שנתיים נרשמה ירידה של 10% בסיכון לצורך בטיפול להפחתת לחץ תוך-עיני, בהשוואה לאלו שלא נטלו סטטינים בשנתיים הקודמות.

הטיפול בתרופות להפחתת כולסטרול, שאינן ממשפחת סטטינים, למשך שנה אחת במהלך השנתיים הקודמות, לווה בירידה של 7% בסיכון למתן מתרשם לטיפול בגלאוקומה פתוחת-זווית. הטיפול בתרופות להפחתת כולסטרול שאינן ממשפחת סטטינים במשך שנתיים לווה בירידה של 14% בסיכון למתן מרשם לטיפול תרופתי בגלאוקומה.

כ-8,000 חולים עם אבחנה חדשה של גלאוקומה פתוחת-זווית לא נדרשו להתערבות ניתוחית לטיפול בגלאוקומה לפני אותה אבחנה. מבין אלו, 12.3% נדרשו מאוחר יותר לטיפולי לייזר או התערבות ניתוחית. הסיכון לצורך בטיפולי לייזר או התערבות ניתוחית לא היה שונה משמעותית עם כל חודש טיפול נוסף בסטטינים, לאחר תקנון לערפלנים. הממצאים היו דומים עם טיפול בתרופות שאינן ממשפחת סטטינים.

Ophthalmology. 2012;119:2074-2081

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה