Glaucoma

גלאוקומה – הסיכון להתפתחות גלאוקומה בעיניים עם וללא פסאודואקספוליאציה

התוצאות של Ocular Hypertension Treatment Study (OHTS) הראו שטיפול עשוי למנוע או לעקב את התפתחות גלאוקומה בחולים עם יתר לחץ תוך עייני.

מספר מחקרים אחרים מצביעים על כך שרוב החולים עם יתר לחץ תוך עייני ללא טיפול לא מפתחים גלאוקומה גם לאחר מעקב ארוך. 

כשמביאים בחשבון את תופעות הלוואי של טיפול ממושך להורדת לחץ תוך עייני העלולים לכלול יצירת ירוד וקושי בסיום הטיפול שהותחל, ייתכן שלא כל החולים עם יתר לחץ תוך עייני צריכים לקבל טיפול פרופילקטי. 

גם המחברים של ה- OHTS מסכמים שמהתוצאות שלהם אין להסיק שיש לטפל בכל המקרים עם יתר לחץ תוך עייני אלא שעל הרופאים לגלות תת-אוכלוסיות עם סיכון בינוני או גבוה לפתח גלאוקומה ולטפל בהם. אי לכך חשוב לאבחן תת-אוכלוסיות אלה שבסיכון רב יותר.

כיום ידוע ש- pseudoexfoliation glaucoma איננה גלאוקומה משנית נדירה המאובחנת רק בארצות סקנדינביות, אלא יכולה להופיע בכל העולם, אולם, עדיין יש צורך בהגדלת המודעות לחשיבותה.

ההשפעה של הפסאודואקספוליאציה על הפרוגנוזה של יתר לחץ תוך עייני הינה נושא חשוב בעיקר לאור הממצאים בנוגע ליתרונות שבטיפולים להורדת לחץ בחולי יתר לחץ תוך עייני.

מחקרים קודמים הראו ששכיחות התפתחות גלאוקומה גבוהה יותר בחולים עם פסאודואקספוליאציה בהשוואה לחולים ללא פסאודואקספוליאציה. נמצא שהפסאודואקספוליאציה מהווה גורם סיכון בלתי תלוי בחולי יתר לחץ תוך עייני. 

במחקרים אחדים נמצאה כבר שכיחות גבוהה של התפתחות גלאוקומה בחולי יתר לחץ תוך עייני עם פסאודואקספוליאציה אולם במחקרים אלה נמצאו ליקויים מתודולוגיים שונים.

המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את השפעת פסאודואקספוליאציה על הסיכון לפתח גלאוקומה בחולים עם יתר לחץ תוך עייני שאובחנו בבדיקות סקירה נרחבות לגלאוקומה שנערכו ב- Malmö כחלק מה- Early Manifest Glaucoma Trial.

המחקר התבצע בשבדיה, במחלקת העיניים של Malmö University Hospital, University of Lund, Malmö . המחקר התבסס על בדיקות סקר של 32918 משתתפים מבוגרים בין השנים 1992 ל- 1997.

המדד העיקרי היה התפתחות גלאוקומה לפי בדיקת שדה הראיה. משתתפים עם לחץ תוך עייני של 24 עד 32 מ”מ כספית ופסאודואקספוליאציה הושוו למשתתפים מתאימים עם לחץ דומה ללא פסאודואספוליאציה. ההתאמה הייתה בלחץ התוך עייני הבסיסי, הגיל והמין.

המשתתפים של שתי הקבוצות הוזמנו לבדיקות חוזרות בהן בוצעה בדיקה ממוחשבת של שדות הראיה ונבדקו גם חדות הראיה, הרפרקציה, הלחץ התוך עייני ועובי הקרנית המרכזית.

נמצא שלאחר מעקב ממוצע של 8.7 שנים (טווח של 6.3 עד 11.4 שנים) התפתחה גלאוקומה ב- 54 נבדקים המהווים 55.1% מתוך 98 נבדקים עם פסאודואקספוליאציה בבדיקה שבתחילת המחקר, ו- 27 נבדקים המהווים 27.6% מתוך 98 נבדקים ללא פסאודואקספוליאציה. ה-  risk ratio היה 2 ומשמעותי מאד מבחינה סטטיסטית.

המסקנה היא ששיעור המעבר מיתר לחץ תוך עייני לגלאוקומה היה גבוה פי שניים בנבדקים עם יתר לחץ תוך עייני ופסאודואקספוליאציה מאשר בקבוצת הביקורת שלהם. אי לכך פסאודואקספוליאציה הינו גורם סיכון בלתי תלוי חזק להתפתחות גלאוקומה בנבדקים עם יתר לחץ תוך עייני.

Grødum K, Heijl K,  Bengtsson B:
Risk of glaucoma in ocular hypertension with and without pseudoexfoliation

Ophthalmology 2005;112:386-390

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    בחולים עם אבחנה של גלאוקומה מתקדמת ניתן להציע אפשרות ניתוח טרבקולקטומיה כהתערבות ראשונה, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר Treatment of Advanced Glaucoma Study שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים הפונים בשל גלאוקומה מתקדמת הם אלו המצויים בסיכון לעיוורון במהלך חייהם ויש אי-ודאות מסוימת באשר לגישת הטיפול הטובה ביותר […]

  • גלאוקומה, ניוון מקולארי גילי או קטרקט מלוות בסיכון מוגבר לנפילות ושברים (JAMA Ophthalmol)

    גלאוקומה, ניוון מקולארי גילי או קטרקט מלוות בסיכון מוגבר לנפילות ושברים (JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם אבחנה של גלאוקומה, קטרקט, או ניוון מקולארי גילי קיים סיכון מוגבר לנפילות ושברים, עם סיכון גבוה במיוחד לשברי אמה וגפה תחתונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות של מטופלים במאגרי Clinical Practice Research Datalink לזיהוי אשפוזים ודיווחי תמותה בין השנים 2007 עד 2020 במטרה לזהות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שתל תוך-עיני לטיפול בגלאוקומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שתל תוך-עיני לטיפול בגלאוקומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור שתל לתוך המדור הקדמי של העין עם Travoprost במינון 75 מק”ג להפחתת לחץ תוך עיני בחולים עם גלאוקומה פתוחת-זווית או יתר לחץ עיני. מערכת iDose TR מוחדרת לתוך חתך בקרנית בצד העין. מחקרים קליניים בשלב 3 הראו כי הטיפול הוביל לירידה ממושכת בלחץ תוך-עיני […]

  • זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    בקרב חולים המטופלים בזריקות סטרואידים עיניות ייתכן סיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, גם באלו ללא אבחנה או טיפול קודם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open Ophthalmology. ממצאי המחקר מעידים כי בחולים תחת טיפול בזריקות סטרואידים סביב העין ו/או לתוך הזגוגית סיכון משמעותי להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, […]

  • חשיבות מדידת לחץ תוך-עיני בבוקר ובערב (Cureus)

    חשיבות מדידת לחץ תוך-עיני בבוקר ובערב (Cureus)

    מאחר והלחץ התוך-עיני יורד לאורך היום, חשוב להשלים הערכה של הלחץ התוך-עיני בשעות הבוקר ובשעות הערב על-מנת לעקוב בצורה יעילה אחר מחלות התלויות בלחץ תוך-עיני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב בעת Cureus. החוקרים מסבירים כי לחץ תוך-עיני הינו מדד המשמש לזיהוי, אבחנה ומעקב אחר מחלות עיניות, דוגמת גלאוקומה. עם זאת, מדד זה משתנה לאורך היום […]

  • הימנעות מאלכוהול עשויה להגן מפני פגיעה בראיה בחולי גלאוקומה (JAMA Netw Open)

    הימנעות מאלכוהול עשויה להגן מפני פגיעה בראיה בחולי גלאוקומה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם גלאוקומה פתוחת-זווית שנמנעו מצריכת אלכוהול ייתכן סיכון נמו יותר לליקוי ראיה חמור ועיוורון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר עוקבה ארצי, מבוסס-אוכלוסייה, שכלל חולים עם אבחנה חדשה של גלאוקומה פתוחת-זווית. מטרתם הייתה לבחון את הקשר בין צריכת אלכוהול ושינויים בהרגלי הצריכה ובין הסיכון להיארעות פגיעה […]

  • האם טיפול בחסמי תעלות סידן מלווה בסיכון מוגבר לגלאוקומה? (JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול בחסמי תעלות סידן מלווה בסיכון מוגבר לגלאוקומה? (JAMA Ophthalmol)

    טיפול בתרופות ממשפחת חסמי תעלות סידן מלווה בעליה של 39% בסיכון לגלאוקומה, כמו גם שכבת רשתית פנימית דקה יותר, כך עולה מנתונים ממאגר UK Biobank שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים לא זיהו קשר בין הטיפול בתרופות אלו ובין לחץ תוך-עיני, רמז לכך שישנה מעורבות של מנגנונים אחרים התורמים להתפתחות המחלה העינית. מדגם המחקר כלל […]

  • האם יש תועלת ל-Citicoline כתוספת לטיפול בגלאוקומה? (PLoS One)

    האם יש תועלת ל-Citicoline כתוספת לטיפול בגלאוקומה? (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אין עדויות מספקות התומכות בתועלת של Citicoline להאטת התקדמות גלאוקומה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גלאוקומה הינה גורם מוביל לעיוורון בלתי-הפיך ברחבי העולם. לחץ תוך-עיני מוגבר הינו גורם הסיכון ההפיך היחידי, אך בחולים רבים מתוארת התקדמות המחלה העינית למרות איזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה