Glaucoma

יום נוסף ללא שינוי מהותי במדדי התחלואה, בעיקר של החולים הקשים, אך המומחים מעריכים שהירידה תחל בשבוע הקרוב

נתוני היממה האחרונה דומים מאוד לימים האחרונים: המשך מגמת ירידה איטית במספר המאומתים ומקדמי ה-R השונים, אך יציבות במספר החולים הקשים, ומספר החולים הקשים החדשים, לצד נטייה לירידה בתמותה ב-3 הימים האחרונים, כשבמקביל נמשך מבצע החיסונים בקצב של כ-200,000 ביום.

מחברי דו”ח אמ”ן  מסכמים כך :


  • התחלואה ממשיכה בהיקפים גבוהים לצד הירידה בשבועות האחרונים במקדם ההדבקה; קשה לקבוע לפי שעה האם ישנה ירידה ממשית בהיקף התחלואה. מקדם ההדבקה (R ) ממשיך להיות קטן מ-1 ,דבר המעיד על דעיכה בתחלואה אולם בימים האחרונים מסתמנת בלימה בירידתו. שיעור החיוביים המשיך לעלות בימים האחרונים, העומס על בתי החולים גבוה מאוד ונותר יציב (כ-1,200 חולים במצב קשה) , במהלך חודש זה בלבד נפטרו יותר מרבע מהמתים מהמחלה, מאז שפרצה בישראל.

  • זן הנגיף המוטנטי הבריטי – תפוצתו הנרחבת בישראל ומאפייניו המסתמנים תורמים כנראה להאטת ההתמתנות בתחלואה. לאור, כך נדרשת הקפדה יתרה על כללי הריחוק ובפרט על עטיית מסכות תקניות – בעדיפות רפואיות, תוך תשומת לב להגנה גם על אוכלוסיית הילדים.

  • זן הנגיף המוטנטי הדרום אפריקאי – עד כה זוהו בארץ מעל 30 מקרים, מתוכם מספר מקרים שאותרו באקראי בקהילה.

  • התמודדות מול וריאנטים של הנגיף – עד שתבורר מידת הסיכון הנשקפת מהזנים המוטנטים (הבריטי, הדרום אפריקאי והברזילאי), יש לנקוט צעדי מנע חריפים על מנת למנוע את התפשטותם – להאיץ את מבצע החיסון ולהימנע מפתיחה לא מבוקרת של הסגר. במקביל, יש להמשיך למנוע הכנסת וריאנטים זרים, בעיקר דרך נתב”ג. נחזור ונדגיש כי החיסון כשלעצמו אינו יכול לגרום למוטציות וחיסון מהיר של שאר המאושרים לחיסון על פי התוויות משרד הבריאות, הוא צעד קריטי להקטנת התחלואה. לפירוט נוסף – ראו מסמך ייעודי.

  • לתת כתף –  ישראל ממשיכה להוביל בעולם במספר החיסונים לנפש והשלימה כ-4.2 מיליון מנות חיסון (מתוכן כ-1.4 מיליון במנה השנייה). עם זאת, השלמת חיסון האוכלוסייה המבוגרת (בני 60 ומעלה) כמעט שאינה מתקדמת עוד, ונותרו קרוב ל-%20 שטרם חוסנו בחיסון ראשון (כ-30%  בקבוצת בני ה-69-60 ) . יוזכר כי גם לאחר חיסון בני ה-60 ומעלה יוותר סיכון לתחלואה קשה באוכלוסיה, עד להתחסנות רחבת היקף.

  • בעולם – אירופה שוברת שיאים בהיקפי התמותה (כ-6,000 מקרים ביממה הקודמת); לאור התחלואה הגבוהה ביבשת, קצב התחסנות איטי ונוכחות וריאנט מדבק, מדינות רבות (גרמניה, אנגליה, שוויץ ועוד) מאריכות את הסגרים שהוטלו בתקופה האחרונה ומיישמות הגבלות נוספות כגון סגירת מערכות החינוך והמסחר. להרחבה – ראו מסמך.

הערת המערכת:  אמש פירסמו צוות החוקרים של האונ’ העברית מסמך עדכון חדש שבו טענו שנתוני התחלואה והתמותה הנוכחיים תואמים את התרחישים שלהם מלפני שבועיים ומתחילת החודש, וושהעומס על בתי החולים צפוי לרדת כבר בשבוע הקרוב. ביקשנו לברר עם החוקרים כמה נקודות כמו רמת היעילות החיסונית שנלקחה בחשבון בתרחישים והאם יש בידיהם נתונים אמפיריים על כמות/שיעור החולים הקשים החדשים שחוסנו (בהשוואה לאלה שלא חוסנו) , וכן אילו הנחות נלקחו בתרחיש המעודכן באשר ליעילות החיסון מול הואריאנט הבריטי ו/או הדרום אפריקאי, וכן כיצד התרחישים שלהם לוקחים בחשבון את השונות הגבוהה הקיימת בתחלואה והתחסנות במגזרים השונים. לצערנו , דוברת האונ’ לא נענתה לבקשתנו לראיין את אחד המומחים או אף להעביר להם שאלותינו (ודווקא חשבנו שבאקדמיה מאמינים ב”ביקורת עמיתים” ) .

מכל מקום, נקווה שהתרחיש אכן מבוסס ושהתחזית לירידה משמעותית במספר החולים הקשים תתממש בימים הקרובים. מעניין לציין שאמש הוצג באחד הערוצים הפער במספר החולים הקשים בפועל לבין ממוצע התרחישים (כולל התרחיש של האונ’ העברית) המוצגים לקבינט הקורונה, והיה פער משמעותי בהיקף התחלואה הקשה בפועל (שהיה גבוה יותר) מזה של ממוצע התרחישים…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה