Gout

האם יש תועלת אמיתית לדיאטת צום לסירוגין? (מתוך אתר Medscape)

דיאטת צום לסירוגין, הכוללת אכילה במהלך 8 שעות של היום בלבד וצום ב-16 השעות הנותרות, עשויה להיות גישה פשוטה המסייעת בהפחתת משקל, כך על-פי מאמר דעה שפורסם באתר Medscape ע”H קרדיולוג בשם ד”ר איתן וייס.

ד”ר וייס ערך בשנה שעברה מחקר אקראי ומבוקר, TREAT, במטרה לבחון את גישת צום לסירוגין אל מול משטר תזונה שכלל שלוש ארוחות ביום, ללא הגבלה הופתע לגלות כי לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בהיקף הירידה במשקל.

עבודתו של ד”ר וייס מצטרפת לעשור של מחקר להערכת דפוס תזונה זו ע”י חוקרים. למרות שחלק גדול מהעבודות הציעו כי זמני ארוחה קצרים יותר משמעותית מובילים לצריכה קלורית נמוכה יותר וירידה במשקל, לצד הפחתת הצורך המטריד לספירת קלוריות. .

חוקרים נוספים הביעו עניין רב בפשטות של צום לסירוגין. בשנת 2018 הם בחנו את יעילות דיאטת צום לסירוגין על הפחתת משקל במחקר פיילוט בן 12 שבועות שכלל 23 משתתפים עם השמנה. המשתתפים בקבוצת צום לסירוגין צרכו כ-350 קלוריות פחות מאלו בקבוצת ביקורת של משתתפים שאכלו ללא מגבלה. ההיענות הייתה די גבוהה, אם כי מרבית המשתתפים דילגו על יום אחד, לרוב יום שבת, ככל הנראה בשל מחויבויות חברתיות.

ירידה במשקל בקבוצת צום לסירוגין הייתה בדרגה קלה-עד-בינונית. לאחר 3 חודשים, משקל הגוף הממוצע ירד ב-2.6%, או בכ-3 ק”ג, בהשוואה לאלו שאכלו ללא מגבלה וההבדל היה מובהק סטטיסטית (p<0.05). עם זאת, החוקרים זיהו שינוי קל בגורמי סיכון למחלות מטבוליות בין הקבוצות.

בקבוצת צום לסירוגין תועדה לאורך 12 שבועות המחקר ירידה בלחץ הדם הסיסטולי מ-128 מ”מ כספית ל-121 מ”מ כספית, אשר הייתה מובהקת סטטיסטית בהשוואה לקבוצת הביקורת, אך לא תועדו שינויים משמעותיים בערכי סוכר בצום, פרופיל שומנים בצום, רמות אינסולין ותנגודת לאינסולין, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

לאחר מחקר הפיילוט, החוקרים השלימו מחקר שכלל חלון של 4 או 6 שעות אכילה במטרה לקבוע אם חלון זמנים קצר יותר יוביל לירידה גדולה יותר במשקל הגוף. הן בקבוצת זמנים לאכילה של 4 שעות והן באלו להם התירו 6 שעות חלון לאכילה נרשמה ירידה ממוצעת של 3.2% במשקל הגוף, בהשוואה לביקורות, בקורלציה עם ירידה של 550 קלוריות בצריכה היומית, בהשוואה להיקף הצריכה בתחילת המחקר.

בניגוד לחלון אכילה של 8 שעות שהדגים שינוי קטן מאוד בלחץ הדם, החוקרים זיהו שינויים מסוימים בגורמי הסיכון המטבוליים עם חלון אכילה של 4 ו-6 שעות. בהשוואה לקבוצת הביקורת, רמות אינסולין בצום ירדו בשתי קבוצות צום לסירוגין בהיקף ממוצע של 15%. עוד נרשמה ירידה של 25% בתנגודת לאינסולין עם חלון של 4 שעות בו הותר למשתתפים לאכול וירידה של 15% כאשר חלון הזמנים לאכילה כלל 6 שעות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.  רמות סוכר בצום לא השתנו בשתי הקבוצות.

החוקרים לא זיהו כל השפעה על לחץ הדם או פרופיל השומנים בשתי קבוצות צום לסירוגין, בהשוואה לביקורות. עם זאת, מדדי עקה חמצונית ודלקת פחתו בשתי הקבוצות, בהשוואה לביקורות, בשיעור של 35%.

ממצאי המחקר מציעים כי צום לסירוגין, עם הגבלת חלון הזמנים לאכילה ל-4 או 6 שעות ניתן לביצוע ועשוי לסייע למבוגרים עם השמנה לרדת במשקל, ללא צורך בספירת קלוריות.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה