Head and Neck Cancer

העיר ניו יורק מציעה חרם על שומן טרנס

בסיפור, שגבה כותרות בכל המדינה, נראה כי שומן צמחי, שמשולב חלקית עם מימן, הוצא מניו יורק לעד. מוקדם במהלך השבוע, חברות רפואיות, קרדיולוגים, רופאי ילדים, רופאי משפחה, אנשים בתעשיית המזון והמסעדות וחברים רבים מהציבור התאגדו להשמיע או דעותיהם בנוגע לחרם על שומן צמחי המשולב חלקית עם מימן, הידוע גם בשם שומן טרנס. למרות שהרוב היו בעד החרם, כולל ה-ACC (American College of Cardiology), ה-AHA (American Heart Association) הציע רק תמיכה מותנית בהצעה.

נציג ה-ACC טען כי יש בעיה כשרופא מצליח לזהות את הסיכון של החולה שלו על פי החלק האנטומי שנכנס ראשון למשרדו. הנציג ציטט מאמר בניו יורק טיימס, שטען של-125 מיליון אמריקאים יש רמות גבוהות של LDL כולסטרול, בעוד ש-50 מיליון נוספים עתידים להפוך לסוכרתיים. בנוסף לאנשים עם סינדרום מטבולי, ל-21 מיליון אנשים יש סוכרת, כאשר לאנשים רבים יש המחלה והם אינם מודעים לה.

עובדות אלה שמות את האנשים עם סינדרום מטבולי בסיכון לפתח מחלה, שהופכת את מחלת הסרטן לעומתה כפיקניק. מחלת הסרטן נגמרת תוך שנה-שנתיים והאדם יודע מה גזר דינו, אך סוכרת לעומת זאת, רק מתחילה להתקדם בשנה-שנתיים הראשונות. לאחר 5 או 10 שנים, האדם יהיה מוכן לעשות עסק עם השטן רק כדי להיפטר ממחלה זו. על כן, חשוב מאוד לנסות למנוע מחלות אלה, כי ברגע שהאדם חולה בהן, הדרך חזרה נעשית בלתי אפשרית.

ההצעה להחרים שומן טרנס במסעדות בעיר ניו יורק מבוססת על עדות מדעית ברורה המראה כי צריכת שומן טרנס קשורה עם עליה בסיכון למחלת לב קורונרית, בעיקר דרך עליה ברמת LDL וירידה ברמת HDL. בנוסף, קיים מידע המצביע על כך, ששומן טרנס יותר מסוכן משומנים רווים, וכי החלפת שומן טרנס באלטרנטיביות הבריאות יותר ללב יכולה להוריד את אירועי מחלת לב קורונרית.

ההחלטה עם החמרת שומן טרנס ועל חובת תווית עם מידע קלורי נתמכה על ידי ארגונים נוספים, כגון American Diabetes Association, National Hispanic Medical Association, American Academy of Pediatrics ו- Center for Science in the Public Interest. ארגון המסעדות של ניו יורק וארגון המסעדות הלאומי לא תמכו בחרם בטענה, שלא חשבו מספיק על התוכנית וכי היא יכולה לפגוע בבעלי עסקים קטנים. ה- American Council on Science and Health גם לא תמך בחרם בשל דאגה, שהוצאת שומן טרנס מהמסעדות יביא לעליית בצריכת השומן הרווי ובכך בעצם יקזז את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאלים.

ה-AHA תמכו בחרם בצורה מותנית, כך שהם תומכים בהסרת שומן הטרנס, אך לא בדרך שהעיר התכוונה ליישם את הדבר. ה-AHA הביעו רצון להוריד את השימוש בשומן טרנס לרמות הכי נמוכות, אך הם טענו כי הסרה פתאומית של שומן טרנס מהמסעדות היא לא פתרון מעשי, כמו כן, יש אנשים רבים המעורבים בכך ויש להתייעץ עימם. לדבריהם החרם לא ריאלי ומעניש בצורה לא הוגנת את תעשיית המסעדות והמזון.

בנוגע להצעת החרם, ה-AHA מעדיפים לראות אותה נעשית בצורה איטית הנותנת למסעדות זמן להסתגל ולוודא ששמנים הבריאים ללב יהיו זמינים פיזית וכלכלית עבור מסעדות המוכנות לעשות את השינוי. בוועידה האחרונה של AHA התאספו מומחי מדיניות, רופאים ונציגים מתעשיית המזון על מנת לדון בעדות המדעית הזמינה לתמוך בחרם אפשרי על שומן טרנס. בהתבסס על דיונים אלה, במקום דחייה מלאה של ההצעה לחרם, ה-AHA רוצה לראות יותר חינוך של הצרכן ועליה בשיתוף פעולה עם אלה, שיפגעו מההצעה. זוהי החלטה גדולה מאוד, שצריך לקבל והיא מערבת המון אנשים שונים, שעומדים להיות מושפעים ממנה.

לחרם זה יש השלכות ודאגות גדולות על בעלי עסקים, על פי AHA, הכוללות את האפשרות, שמסעדות ומאפיות יצטרכו להחליף את שומן הטרנס בשומן רווי. יש לציין כי המעבר לשומן טרנס נעשה על פי החלטה מלפני 20 שנה לעבור משומן רווי לשומן טרנס היות והאחרון נחשב ליותר בריא.

עלינו ללמוד את הנושא על מנת לקבוע את ההשפעות שיכולות להיות לחרם כזה. לדוגמא, אם נחרים שומן טרנס, באיזה שמן ישתמשו המסעדות ? האם שמנים אלה טובים יותר משומן טרנס ? או האם המסעדות יחזרו לשומן רווי, שאינו בריא ?

נציג ה-AHA, ציין כי למרות ש-AHA מקבלת מימון מתעשיית המסעדות והמזון, מימון זה לא השפיע על ההחלטה להציע תמיכה מותנית בלבד בחרם. ה-AHA מעוניינת בטובת המדע, עדות לכך היא שההנחיות הנוכחיות של ה-AHA מגבילות את הצריכה של שומן רווי ל-7% ושל שומן טרנס ל-1% צריכה יומית. בנוסף, מחקרים תצפיתיים, ששימשו לחשב את מספר החיים שניצלו מהסרת שומן טרנס הם מסוכנים מאוד וקשה לדעת מה יהיו התוצאות הקליניות ארוכות הטווח של הוצאת שומן טרנס מהתזונה, כגון מחלת לב קורונרית ו-MI.

יושב ראש ועדת המניעה של ACC מסר ל-heartwire כי העדות הזמינה מספיקה בכדי לפעול נגד שומן טרנס. השאלה היא כמה עדות צריך לפני שפועלים. ה-ACC חושבים שהעדות מדהימה, למרות שאינה מושלמת, אך גם אין מחקרים מושלמים בנוגע לעישון ועדיין יודעים שעישון גורם לסרטן ולמחלות לב. הגיע הזמן, שהעיר ניו יורק תעביר מסר לשאר המדינה ולתעשיית המזון בנוגע ליתרונות הבריאותיים של הוצאת שומן טרנס מהמזון.

מה הצעת החרם כוללת?

אין למכור, לשמור עבור שירות, להשתמש להכנת כל מוצר שהוא בתפריט או לאחסן כל מזון שהוא המכיל שומן טרנס. למסעדות יש עד האחד ביולי 2007 כדי להחליף לשמנים, למרגרינה ולהוריד לכמות של פחות מ-0.5 גרם של שומן טרנס פר הגשת מנה, ועד לאחד ביולי 2008 להוציא את שומן הטרנס מכל שאר המזונות. הצעה נוספת כוללת רישום של תוכן קלורי על תפריטים ליד כל פריט מזון.

המומחים מהארוורד טוענים כי המידע קיים

אחד הדוברים (מומחה מהארוורד), שהיו בעד החרם, טען כי שומן טרנס מעלה את רמות LDL ומוריד את רמות HDL כולסטרול. בנוסף, צריכת שומן טרנס מעלה דלקת ומשפיעה באופן בלתי רצוי על בריאות האנדותל.

בהתבסס על תופעות בלתי רצויות אלה על שומן טרנס על גורמי סיכון, ניתן לחזות אפקט מזיק של שומן טרנס על תוצאות קליניות. ואכן זה מה שרואים. במחקרים גדולים של מעל 140,000 נבדקים, צריכת שומן טרנס קשורה באופן עקבי עם סיכון מוגבר למחלת לב קורונרית. הסיכון נראה כבר בצריכת רמות נמוכות מאוד של שומן טרנס. מחקרים אלה מתבססים על טווח של אוכלוסיות ותרבויות, כולל מחקרים בארצות הברית, באירופה, באוסטרליה ובאמריקה המרכזית.

כשבודקים את העדות, יש עליה של 23% בסיכון למחלת לב קורונרית עבור כל 2% של צריכת קלוריות יומית של שומן טרנס. בהתבסס על 2000 kcal ליום הנצרכת בתזונה, זה מתורגם רק ל-40 kcal של שומן טרנס שצריך כדי שתהיה השפעה מזעזעת על הסיכונים למחלת לב. אם סטטינים מורידים את הסיכון למחלת לב קורונרית ב-25%, אז כמות קטנה זו של שומן טרנס יכולה למחוק אפקט זה של אחת התרופות הכי חזקות במניעת מחלות לב הקיימות כיום בשוק. בהתבסס על הערכה הלוקחת בחשבון רק את אפקט שומן הטרנס על LDL ועל כולסטרול כללי, 6% מהתקפי הלב בעיר ניו יורק היו כתוצאה מצריכת שמני טרנס מלאכותיים. יש לציין כי מספר זה יכול להיות גבוה עד ל-22%.

בין אם ההשפעה האמיתית היא 6 או 22%, שומן טרנס הינו מסוכן ואין לו שום ערך תזונתי. יש לשומן זה פוטנציאל להזיק והוא יכול בקלות להיות מוחלף על ידי שומנים ושמנים טבעיים ללא כל שינוי בטעם, במחיר או בזמינות המזון.

שינוי זה יהיה צעד נוסף במניעת מחלות כרוניות המטילות נכות, כגון מחלה קרדיווסקולרית, שבץ, מחלת כלי דם פריפרית וסוכרת. בנוגע לתווית עם קלוריות, הדבר יעזור לאנשים לעשות בחירות מודעות בנוגע לארוחות שלהם. קיצוץ של רק 100 קלוריות ביום או פרוסה אחת של לחם יביא לירידה במשקל של 12 פאונד בשנה, כמות בעלת אפקט בולט על תוצאות מטבוליות וסיכון קרדיווסקולרי.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה