Head and Neck Cancer

המנעות/הפחתת צריכת מוצרי חלב, אלכוהול, בשר אדום , בשר צלוי/מטוגן והגברת צריכת מוצרי סויה וירקות ופירות – קשורה לירידה בסיכון לסרטן מסוגים שונים ( J Am Coll Nutr)

מאת  מערכת אי-מד

הנחיות תזונתיות להפחתת הסיכון לסרטן הכוללות הימנעות מבשר אדום, צריכה מוגבלת של אלכוהול ומוצרי חלב, וצריכה מוגברת של ירקות, פירות ומוצרי סויה – יש עדויות תומכות משכנעות, כך עולה מסקירה חדשה המתפרסמת ב-  Journal of the American College of Nutrition .

העדויות מתייחסות למיגוון רחב של סוגי סרטן שונים, לרבות ערמונית, שד, ראש וצוואר, קולורקטל ולבלב, ומבוססים על דיווחי ה-WCRF/AICR (המכונים האמריקאי והעולמי לחקר הסרטן).

ההמלצות התזונתיות היו עד כה מאוד שמרניות, כך לדעת מחברי הסקירה, כך שרק במקרים בהם הקשר בין התנהגות מסויימת לסיכון לסרטן היה מאוד ברור, כמו עישון  למשל, הייתה המלצה להמנע מכך. להערכתם, ישנן עדויות מספקות כיום למתן המלצות אשר יוכלו לסייע בהקטנת הסיכון לסרטן הקשור לסוגי מזונות שונים.

בסקירה הנוכחית מתמקדים המחברים ב-6 תחומים בהם העדויות להשפעת התזונה על הסיכון לסרטן לא נמצאו עד כה כחד משמעיות, למרות הצטברות של מידע תומך רב.

המחברים מתבססים בעיקר על הדו”ח משנת 2007 של ה-WCRF/AICR שנקרא “מזון, תזונה, פעילות גופנית ומניעת סרטן ” ועדויות מחקריות נוספות שהתווספו מאז. המחברים מנתחים את הנתונים ומצביעים על היתרונות והחסרונות הפוטנציאלים של ההמלצות ב-6 התחומים שלהלן:

  • מוצרי חלב – הפחתה או הימנעות ממוצרי חלב עשויה להפחית הסיכון לסרטן הערמונית. מהדו”ח משנת 2007 עולה כי הסיכון היחסי הקשור לצריכת מוצרי חלב הוא 1.06 (בטווח 1.01-1.11) לכל מנה ליום. מעבר לתועלת של הורדת הסיכון לסרטן הערמונית מציינים המחברים גם שהפחתת צריכת מוצרי חלב נמצאה קשורה לירידה בסיכון למחלות קרדיווסקולריות, אי סבילות לקטוז, ירידה בצריכת סידן שעלולה באופן הפוך לפגוע בבריאות העצם, ובכך למנוע אפקט מיטיב אפשרי של הפחתת הסיכון לסרטן קולורקטאלי.

  • אלכוהול – הגבלה או המנעות מאלכוהול עשויה להפחית הסיכון לסרטן הפה, הלוע והוושט, איזור קולורקטאלי ושד. נראה שסוג משקה האלכוהול אינו משפיע על הסיכון. ההשפעה של הכמות משתנה בין סוגי הסרטן השונים. בקרב גברים נראה שהסיכון גדול יותר. המנעות עשוייה אף להפחית את סיכוני סרטן הקשורים לשתיית אלכוהול מופרזת לרבות שחמת הכבד וסרטן הכבד, דלקת הלבלב, סיבוכי הריון, השמנת יתר, תאונות והתאבדויות. לעומת זאת, שתייה מתונה עשויה להפחית הסיכון הקרדיווסקולרי.

  • בשר אדום – המנעות מאכילת בשר אדום ובשר מעובד עשויה להפחית את הסיכון לסרטן קולורקטאלי. לדעת מחברים של סקירה עדכנית של ה-WCRF/AICR העדויות הן משכנעות ומצביעות על קשר בין צריכת בשר אדום ומעובד לסיכון מוגבר לסרטן קולורקטאלי. תועלות נוספות הקשורות להמנעות מבשר אדום ומעובד הן בהפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, סוכרת, שבץ ומחלות קרדיווסקולריות.  חסרונות אפשריים של המנעות ממקור מרוכז של פרוטאינים, ברזל ואבץ, למרות שכל אלה ניתן לקבל ממקורות תזונתיים אחרים, בעיקר כאלה המבוססים על צמחים.

  • בשר מבושל בחום גבוה – המנעות מבשר מבושל בטמפרטורה גבוהה (גריל, בשר מטוגן וצלוי) עשויה להפחית את הסיכון לסרטן קולורקטאלי, שד, ערמונית, כליה ולבלב. בהקשר זה הההתייחסות היא גם לבשר בקר ודגים, בנוסף לבשר אדום. הסיכון נובע מהתפתחות רכיבים קרצינוגניים הנוצרים בשל שיטות הבישול בחום גבוה.

  • מוצרי סויה – צריכת מוצרי סויה בקרב מתבגרים עשויה להפחית הסיכון לסרטן שד בבגרות , וצריכת מוצרי סויה על ידי ניצולות של סרטן שד עשויה להפחית הסיכון לחזרה ולתמותה. ההמלצה מבוססת על עדויות שפורסמו לאחרונה שהראו ירידה של עד 92% בסיכון לסרטן שד הקשור לצריכת מוצרי סויה באוכלוסיות מגוונות של נשים. מוצרי סויה עשויים גם לשמש כתחליף דל שומן לבשר ומוצרי חלב. הם מציינים שצריכה גבוהה של פרוטאין סויה נמצאה קשורה לייצור מוגבר של פקטור צמיחה 1 דמוי אינסולין (ILGF-1) , מה שמצביע שמוצרי סוי טבעיים מועדפים על ריכוזי פרוטאינים של סויה.

  • ירקות ופירות – תזונה המדגישה צריכה של פירות וירקות עשויה להפחית הסיכון לסוגי סרטן נפוצים. המחברים מציינים מחקרים ומטה-אנליזות שהראו הפחתה בסיכון לסרטן שנעה בין 6-50% הקשורה לתזונה עשירה בפירות וירקות. בנוסף, לתזונה כזו יש גם תועלת מבחינה קרדיווסקולרית.

  • בסיכום המאמר מציינים המחברים שההמלצות הללו אינם תכנית דיאטה מקיפה, אלא המלצות לתחומים ספציפיים בהם יש עדויות מספקות להמליץ על שינויים בתזונה.

    J Am Coll Nutr 2014; DOI: 10.1080/07315724.2013.866527

    לדיווח במדפייג’

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

      האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

      מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

    • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

      אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

      טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

    • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

      דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

    • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

      האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

      הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

    • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

      זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

    • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

      טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

      במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

    • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

      היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

      במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

    • בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

      בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

      בדיקת cfDNA, שמטרתה לזהות DNA לא תקין באנשים עם סיכון ממוצע לסרטן המעי הגס, זיהתה נכון סרטן מעי גס ברוב האנשים שנמצא כי חולים בסרטן, כך עולה ממחקר שפורסם ב-The New England Journal of Medicine

    • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

      האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

      מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה