Head and Neck Cancer

עליה במידת הדיוק בפיענוח תוצאות משולבות של PET/CT, בהשוואה לפיענוח תוצאות כל אחת מהבדיקות בנפרד

ממצאים שהוצגו בכנס השנתי של ה-Society for Nuclear Medicine (ה-SNM) מעידים כי רופאים חשים בטוחים יותר בפיענוח תוצאות משולבות של סריקת CT ושל positron emission tomography (או PET), בהשוואה לפיענוח תוצאות של כל אחת מהבדיקות לבדה, בנוגע לסריקות לגילוי ממאירויות של הראש והצוואר.

המחקר בוצע על-ידי שני נוירו-רדיולוגיים שפיענחו תוצאות סריקה שנתקבלו ב-263 נבדקים שנמצאו חולים או שהועלה בהם חשד לסרטן הראש והצוואר. הם מסבירים כי בדיקות PET ו-CT מבוצעות באופן שכיח ומעלות ממצאים שימושיים, ולעיתים קרובות שונים, לא נבדקה אמינות הממצאים בשימוש בכל אחת מהסריקות לבדה במקרים של סרטן הראש והצוואר.

נוירו-רדיולוג אחד קיבל רק את הדמיות ה-CT לסקירה, ועילו השני קיבל רק את תוצאות סריקות ה-PET. שני הרופאים קיבלו מידע אודות היסטורית החולים, כולל לתוצאות בדיקות רדיולוגיות אחרות, לפני מתן הערכתם. לאחר השלמת שלב זה במחקר, ניתנו לשניהם תוצאות שתי הבדיקות במשולב להערכה.

הרופאים דרגו כל פגיעה שנמצאה בסקאלה של 1-5, כשהספרה 1 מייצגת שפירות, הספרה 2 מייצגת סבירות גבוהה לשפירות, הספרה 3 מייצגת תוצאה לא וודאית, הספרה 4 מייצגת סבירות גבוהה לממאירות, והספרה 5 מייצגת ממאירות.

בדך הכל דורגו 494 פגיעות. 101 מהם דורגו בדרוג 2 בסריקות ה-CT, ודרוגן של 38 מהן שונה ל-1 בשילוב שתי הבדיקות. הדרוגים שהתבססו על תוצאות ה-CT קבעו כי 52 פגיעות מדורגות ב-4, אך 32 מהן דורגו בדרוג 5 בשימוש בתוצאות ה-PET/CT.

בהסתמך על תוצאות ה-PET דורגו 70 פגיעות בדרוג 2, אך 41 מהן (59%) סווגו מחדש בדרוג 1 לאחר מכן. 52 פגיעות אחרות דורגו בדירוג 4 בהסתמך על תוצאות ה-PET בלבד, ו-20 מהן (38%) סווגו מחדש בדירוג 5 בהתבסס על תוצאות ה-PET/CT.

אולם, שימוש בתוצאות הבדיקות המשולבות לא הבהירו את הממצאים בכל המקרים. לדוגמא, בוחן סריקות ה-CT דירג 64 מהפגיעות בדרוג 3, ו-13 מהן נותרו בדירוג זה לאחר שימוש בתוצאות המשולבות. בוחן תוצאות ה-PET דרג 33 מהפגיעות בדירוג 3, ו-16 מהן נותרו בדרוג זה לאחר בדיקת התוצאות המשולבות.

כלומר, לפחות חלק מהתוצאות המתקבלות בשימוש ב-CT או ב-PET בלבד בכל אחת מקטגוריות הדרוג, השתנו כאשר שולבו תוצאות שתי הבדיקות. החוקרים מסכמים כי המידע תומך בכך שפיענוח המבוסס על שילוב תוצאות שתי הבדיקות מאפשר ביטחון רב יותר מאשר שימוש בתוצאות כל אחת מהן בלבד.

 רופא בכיר שהשתתף בכנס, ד”ר El-Haddad, מסביר כי אינו מופתע מהתוצאות וכי מחקרים מעידים על עליה בדיוק בפענוח בשימוש בשילוב התוצאות. הוא מציין כי בנוגע לפיענוח מקרים של סרטן הראש והצוואר ישנה חשיבות גדולה במיוחד לתוצאות מהימנות של בדיקות ההדמיה.

הוא מסכם כי מדובר בתחום מורכב מאוד, ובאזור המכיל מבנים קטנים. לדבריו, תוצאות בדיקת ה-PET אינן מראות היטב את המבנים האנטומיים ואילו בתוצאות ה-CT לבדן נראית האנטומיה בבירור, אך קשה לעקוב אחר שינויים.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה