Head and Neck Cancer

ביופסיה נוזלית עשויה לסייע באבחנה וטיפול בסרטן כבד (Gut)

ביופסיה נוזלית עשויה יום אחד לסייע בזיהוי מוקדם וניהול קליני של חולים עם סרטן כבד, כך טוענים מומחים בסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Gut.

כיום, אין שיטות מדויקות לזיהוי מוקדם של סרטן כבד ואין סמנים לזיהוי חולים בהם צפויה תועלת לטיפול משולב. הכותבים מסכמים את העדויות העדכניות אודות ביופסיה נוזלית והשימושים האפשריים במקרים של סרטן כבד.

השימושיות של ביופסיה נוזלית מבוססת על שחרור וניתוח מולקולארי של מרכיבי גידול לזרם הדם, או נוזלי גוף אחרים. מרכיבים אלו כוללים חומצות גרעין, תאי גידול בזרם הדם ושלפוחיות חוץ-תאיות.  פרופיל המתילציה מדנ”א פלסמיד עשוי להבחין בין חולים עם סרטן כבד בשלב מוקדם וחולים אחרים בסיכון, כאשר בימים אלו נערכים מחקרים קליניים להשוואת גישה זו אל מול מעקב סטנדרטי.

מחקרים מוקדמים אחרים הציעו כי משלב סמנים של מוטאציות ב-ctDNA (Circulating Tumor DNA) וסמני גידול עשויים לסייע בזיהוי סרטן כבד.

גישות אלו עשויות לסייע בקביעת הפרוגנוזה של החולים, כאשר מחקרים הדגימו קורלציה בין פרופיל מתילציה ב-ctDNA, תאי גידול בזרם הדם ורנ”א בשלפוחיות חוץ-תאיות ובין שלב סרטן כבד או תוצאות הממאירות.

מחקרים מוקדמים הראו כי תאי גידול בזרם הדם ושלפוחיות חוץ-תאיות עשויות לסייע בהערכת הסיכון להישנות לאחר כריתת סרטן כבד ובחיזוי התגובה לטיפול במעכבי בקרה חיסונית. עוד תועדו תוצאות מבטיחות לקביעת פרופיל המוטאציות על-בסיס ctDNA לזיהוי הופעת סרטן כבד עמיד לטיפול.

עד כה, הגישה המבטיחה ביותר להערכה מוקדמת של גידולים אלו היא הערכת פרופיל המתילציה של דנ”א של ctDNA לזיהוי מוקדם של סרטן כבד בחולים בסיכון מוגבר לממאירות. גישה זו צפויה בקרוב להחליף את הפרדיגמה הישנה שהתבססה על בדיקת AFP ובדיקת אולטרה-סאונד כמעקב אחר סרטן כבד.

Gut, online September 3, 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה