Head and Neck Cancer

נייר עמדה חדש עם המלצות לטיפול הורמונאלי בנשים לאחר-מנופאוזה והסיכון לסרטן שד בתגובה להמלצות הסוכנות האירופית לתרופות (BMS, IMS, EMAS, RCOG ו-AMS)


ועידת PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) מטעם הסוכנות האירופית לתרופות (European Medicines Agency) דרשה עדכון נתוני הבטיחות בעלון טיפול בכל מוצרי טיפול הורמונאלי לנשים לאחר-מנופאוזה המכילים אסטרוגן, הכולל התייחסות ספציפית לסיכון לסרטן שד. המלצה זו מבוססת על מטה-אנליזה CGHFBC ואינה לוקחת בחשבון את ממצאי מחקרי Women’s Health Initiative או את הנתונים ארוכי הטווח ממחקרים אלו.

בנייר עמדה חדש מטעם ה-BMS, IMS, EMAS, RCOG ו-AMS הוצגו ההמלצות אודות אופן הטיפול הטוב ביותר בנשים עם תסמינים משנית למנופאוזה, בתגובה להמלצות ועידת PRAC של סוכנות התרופות האירופאית במאי 2020.

המעבר למנופאוזה עשוי להשפיע באופן משמעותי על נשים רבות, כאשר למעלה מ-75% חוות תסמיני מנופאוזה, כרבע מתארת תסמינים חמורים וכשליש סובלות מתסמינים ממושכים. תסמיני מנופאוזה נמשכים בממוצע כשבע שנים. כמחצית מהנשים מדווחות כי תסמיני מנופאוזה השפיעו על חייהן בביתן ו-36% דיווחו כי מנופאוזה השפיעה על החיים החברתיים שלהן.

טיפול הורמונאלי למנופאוזה, בהשוואה לפלסבו, הדגים באופן עקבי שיפור בתסמיני מנופאוזה ובאיכות החיים של הנשים והינו הטיפול היעיל ביותר להקלה על תסמיני מנופאוזה. טיפול זה אינו מתאים לחלק מהנשים וישנן טיפולים חליפיים.

טיפול הורמונאלי חליפי וסרטן שד

תוצאות מטה-אנליזה CGHFBC אודות טיפול הורמונאלי חליפי והסיכון לסרטן שד הצביעו על עליה קטנה בסיכון האבסולוטי לסרטן שד. הנתונים מעידים על עליה תלוית-משך בסיכון לאבחנת סרטן שד עם טיפול הורמונאלי באסטרוגן בלבד ועם טיפול הורמונאלי חליפי משולב.

·         טיפול במשך 5 שנים החל מגיל 50 שנים והסיכון לסרטן שד בגילאי 50-69 שנים:

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי משולב הניתן באופן רציף מקרה נוסף אחד של סרטן שד לכל 50 נשים.

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי משולב הניתן באופן עוקב מקרה נוסף אחד של סרטן שד לכל 70 נשים.

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי הכולל אסטרוגן בלבד מקרה נוסף אחד של סרטן שד לכל 200 נשים.

·         טיפול במשך 10 שנים החל מגיל 50 והסיכון לסרטן שד בגילאי 50-69 שנים:

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי משולב הניתן באופן רציף שני מקרים נוספים של סרטן שד לכל 50 נשים.

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי משולב הניתן באופן עוקב שני מקרים נוספים של סרטן שד לכל 70 נשים.

o        עם טיפול הורמונאלי חליפי הכולל אסטרוגן בלבד שני מקרים נוספים של סרטן שד לכל 200 נשים.

הסיכון לסרטן שד גבוה יותר עם טיפול משולב ורציף, בהשוואה לטיפול מחזורי. הסיכון לסרטן שד נותר מוגבר למעלה מעשור לאחר הפסקת טיפול הורמונאלי חליפי. חשיפה לאסטרוגן נרתיקי לא הובילה לעליה בסיכון לסרטן שד.

המחקרים כללו מספר קטן של נשים תחת טיפול בפרוגסטרון מיקרוני ולכן לא ניתן להסיק מסקנות אודות ההשפעה של טיפול זה על אבחנת סרטן שד. נראה כי הסיכון לסרטן שד עם משלב אסטרוגן עם Dydrogesterone נמוך יותר, בהשוואה לתכשירי פרוגסטרון סינתטיים אחרים, אם כי המטה האנליזה כללה מספר קטן יחסית של נשים תחת טיפול ב-Dydrogesterone.

טיפול הורמונאלי חליפי ואוסטיאופורוזיס

מעדויות ממחקרים אקראיים ומבוקרים וממטה-אנליזה עולה כי בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי תועדה ירידה משמעותית בסיכון לכל שבר, בהשוואה לנשים שלא קיבלו טיפול הורמונאלי חליפי.

טיפול הורמונאלי חליפי ומחלות לב וכלי דם

ישנה חשיבות רבה למועד התחלת טיפול הורמונאלי חליפי בכל הנוגע להשפעה על הסיכון למחלות לב וכלי דם. מהנתונים עולה כי התחלת טיפול בתוך 10 שנים ממנופאוזה מלווה ככל הנראה בירידה בסיכון למחלת לב כלילית ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם. מנתונים ארוכי-טווח ממחקר WHI עולה כי לא הייתה עליה בסיכון לתחלואה או תמותה על-רקע מחלות לב וכלי דם או תמותה מכל-סיבה בקרב נשים שהחלו טיפול הורמונאלי חליפי למעלה מעשר שנים לאחר-מנופאוזה.

טיפול הורמונאלי חליפי ותרומבואמבוליזם ורידי

בהשוואה לנשים שלא נוטלות טיפול הורמונאלי חליפי, טיפול הורמונאלי חליפי הניתן פומית מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי. מתן אסטרדיול באופן טרנסדרמאלי לא צפוי להביא לעליה בסיכון לתרומבוזיס ורידי ומלווה בסיכון נמוך יותר בהשוואה למתן פומי של אסטרדיול.

לסיכום כותבים מחברי ההצהרה כי ה- BMS, IMS, EMAS, RCOG ו- AMS מאמינים בכך

שאין להציב מגבלות שרירותיות על השימוש בטיפול הורמונלי חליפי (HRT). יתר על כן, לדעת המחברים, את הערכת הסיכון לסרטן השד במטופלות HRT יש לעשות על בסיס פרטני ומותאם אישית, וההחלטה באשר להמלצת הטיפול ב-HRT צריכה להיעשות אינדבידואלי תוך לקיחה בחשבון של היתרונות הכוללים של HRT , לרבות ההשפעה על תסמיני גיל המעבר, השיפור באיכות החיים, התועלת הקרדיווסקולרית וההגנה על בריאות העצם.

Post Reproductive Health 2021, Vol. 27(1) 4955

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול ב-Elinzanetant מפחית משמעותית תדירות גלי חום בנשים לאחר-מנופאוזה (מתוך הודעת חברת Bayer)

    טיפול פעם ביום ב-Elinzanetant מלווה בירידה משמעותית בתדירות תסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה בנשים לאחר-מנופאוזה, בהשוואה לפלסבו, כך עולה מתוצאות מוקדמות ממחקר OASIS 3. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Elinzanetant הינו אנטגוניסט לקולטן ל-Neurokinin-1,3 בשלבים מתקדמים של פיתוח קליני כטיפול לא-הורמונאלי בתסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית-עד-חמורה על-רקע מנופאוזה. מחקר OASIS 3 הינו המחקר השלישי בשלב 3 בתכנית […]

  • שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של אטרופיה של הלדן והעריה בדרגה בינונית/חמורה, אשר לעיתים קרובות אינה זוכה להתייחסות מספקת ופוגעת באיכות החיים ובתפקוד המיני, בעיקר בנשים עם היסטוריה של סרטן שד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את המאפיינים הקליניים של נשים לאחר-מנופאוזה עם אטרופיה של […]

  • מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    מה בין הפרעות פוריות ובין הסיכון לסרטן שד לאחר מנופאוזה? (Breast Cancer Res Treat)

    במאמר שפורסם בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הפרעות פוריות ובין הסיכון העתידי להתפתחות סרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה בשל גיל בעת הריון ראשון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהפרעות פוריות, קרי כישלון הפריה לאחר לפחות 12 חודשי ניסיון להרות, מלוות בשכיחות מוגברת של […]

  • גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    גורמי סיכון להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים בנשים עם היסטוריה של סרטן שד (J Natl Cancer Inst)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מספר גורמי סיכון עשויים לסייע בזיהוי נשים עם סרטן שד בהן קיים סיכון גבוה להתפתחות סרטן שד שני בתוך חמש שנים ובהן תתכן תועלת למעקב אינטנסיבי יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם היסטוריה אישית […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן קיבה? (Maturitas)

    במאמר שפורסם בכתב העת Maturitas מדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בסיכון מופחת לסרטן קיבה בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן קיבה הינה ממאירות נפוצה בגברים ובנשים, אך נפוצה יותר בקרב נשים לאחר-מנופאוזה לעומת נשים צעירות יותר. ההשפעה המגנה של הורמוני מין כנגד סרטן […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.