Head and Neck Cancer

מבצע חיסונים איטי עלול להעלות את הסיכון להתפתחות וריאנט עמיד חדש (Scientific Reports)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה ופרמדיק

מחקר שפורסם ב-Scientific Reports הראה כי הורדת ההילוך בהתערבויות שאינן פרמקולוגיות לפני השגה של חסינות עדר עלולה להגביר את הסיכוי להופעה של וריאנטים עמידים, אשר יועדפו על ידי הברירה הטבעית. למרות שהחיסון הוא האסטרטגיה הטובה ביותר לשליטה על התפשטות ויראלית, שינויים בהתנהגות ובחשיבה שלנו יידרשו על מנת להקדים התפתחות זנים עמידים. “התרגלנו לחשוב על המגיפה מנקודת מבט אפידמיולוגית, אך ככל שהמגיפה תתפשט לאורך שנים, נאלץ להתחשב בנקודת המבט האבולוציונית. “שינוי המנטליות” כולל עטית מסיכות וריחוק חברתי גם לאחר חיסון, שכן זה מקטין את האפשרות שזן עמיד לחיסון יתפשט או שוריאנט חדש יתפתח”, כך לפי מחבר המחקר.

המחקר התמקד באבולוציה באופן כללי, ולא בוריאנטים ספציפיים של הנגיף. הוא לקח את המודל הקלאסי המשמש לחקר אפידמיולוגיה של מגיפות, מודל ה-SIR ושינה אותו כדי לחקור את הדינמיקה של מוטציות נדירות הקשורות להופעת זן עמיד לחיסון. החוקרים עשו סימולציה להסתברות שיופיע זן עמיד לחיסון באוכלוסייה של 10,000,000 פרטים במשך 3 שנים, כאשר החיסונים מתחילים לאחר השנה הראשונה שיעורי ההדבקה, ההחלמה, המוות, החיסון, המוטציות, ואחוז האנשים עם זנים ויראליים עמידים היוו משתנים במודל. המודל גם הדמה גלי התפשטות נמוכים וגבוהים, בדומה להשפעות של התערבויות בהיקפים גדולים כמו סגרים. שלושה גורמים נמצאו כגורמים המגבירים את ההסתברות להתפשטות של זן עמיד: שיעורי חיסון איטיים, מספר גבוה של אנשים נגועים ושיעור מוטציות מהיר יותר. מובן מאליו כי כל אדם שנדבק מגביר את הסיכוי שתופיע מוטציה שתעניק לוירוס יכולת לחמוק ממערכת החיסון. אולם, זה לא ברור מאליו שכאשר רוב האנשים מחוסנים, לזן עמיד לחיסון יש יתרון על הזן המקורי וכך מתפשט מהר יותר.

המודל הראה כי במידה וממשיכים בפעולות לא-פרמקולוגיות בזמן שמבצע החיסונים מתקרב לסיומו, ישנה אפשרות להכחיד את המוטציות העמידות לחיסון מאוכלוסיית הנגיפים. קונדרשוב ממליץ לחסן כמה שיותר אנשים, כמה שיותר מהר ובאופן גלובלי ככל הניתן, זאת על מנת לשמור על סיכוי לדכא זנים נדירים. הוא פסימי מכיוון שמדינות רבות עדיין מתקשות להשיג גישה לחיסוניות, ויעילות החיסונים דועכת מעט עם הזמן. המחברים מזהירים כי התפתחות של זן עמיד נראית בלתי נמנעת. מגבלות המחקר הן שכמה פרמטרים כמו קצב האבולוציה של זנים עמידים לחיסון אינם ידועים, וכשיצרו את המודל לא התחשבו בהשפעות של בדיקות מוגברות, מעקב קפדני אחר מגעים, שיעורי ריצוף הגנום הנגיפי, והגבלות על נסיעות ועל כן המודל ממחיש עקרונות כלליים שבאמצעותם יכולה להתפתח עמידות לחיסונים.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה