Hepatitis C

התועלת של דיאטה ופעילות גופנית בחולים עם מחלת כבד שומני (Gastroenterology)

פעילות גופנית ודיאטה ים-תיכונית עם הגבלה קלורית עדיין מהוות את ההתערבויות הראשונות המומלצות בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול, כך עולה ממסמך עדכון מטעם ה-American Gastroenterological Association.

המומחים מסבירים כי ירידה במשקל מלווה בירידה בשומן כבדי, העשויה להביא לנסיגה של מחלת הכבד. ירידה בעלת משמעות קלינית במשקל הגוף דורשת לרוב דיאטה היפו-קלורית של 1,200-1,500 קילו-קלוריות/יום או ירידה של 500-1,000 קילו-קלוריות/יום. דיאטה ים-תיכונית של ירקות טריים, פירות, דגנים, דגים, שמן זית ואגוזים מומלצת בשל ההשפעות נוגדות-חמצון ונוגדות-דלקת, העשויות להאט התקדמות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

בחולים עם NASH (Non-Alcoholic Steatohepatitis), שהינה צורה חמורה יותר של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ומלווה בשיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים יותר עקב סיבוכים של שחמת כבד, דה-קומפנסציה כבדית וסרטן כבד, לירידה במשקל השפעה גדולה: ירידה של לפחות 5% במשקל הגוף עשויה להוביל להפחתת סטיאטוזיס כבדי, ירידה של לפחות 7% במשקל הגוף עשויה להביא לנסיגה של NASH וירידה של לפחות 10% עשוי להביא לנסיגה או התייצגות פיברוזיס כבדי.

לירידה במשקל עשויה להיות השפעה משמעותית על כל השינויים ההיסטולוגיים של NAFLD, כולל פיברוזיס, אך יש מקום ליעד של ירידה במשקל של לפחות 10% ממשקל הגוף בחולים עם NAFLD עם עודף-משקל או השמנת-יתר. אובדן שומן גם עשוי לשפר היסטולוגיה כבדית בחולים רזים עם NAFLD, בהם מומלצת דיאטה היפו-קלורית עם יעד מתון יותר של ירידה של 3-5% ממשקל הגוף.

מאחר ופעילות אירובית מפחיתה רמות שומן כבדי ללא תלות בדיאטה היפו-קלורית, בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול יש מקום לשקול משטר שבועי של פעילות גופנית בעצימות מתונה בהיקף של 150-300 דקות, או פעילות גופנית מאומצת בהיקף של 75-150 דקות. אימוני תנגודת עשויים להשלים פעילות אירובית, אך לא מהווים תחליף לאימונים אלו. בנוסף, על חולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול להגביל צריכת אלכוהול להפחתת הסיכון להחמרת מחלת כבד, באלו עם פיברוזיס כבדי יש להימנע כליל מצריכת אלכוהול.

על רופאים להשלים בדיקות סקר ולטפל באופן אגרסיבי במחלות רקע נפוצות בחולים עם מחלת כבד שומני, כולל סוכרת, יתר לחץ דם ודום נשימה חסימתי בשינה.

המומחים מאמינים כי סרקופניה נפוצה בחולים עם שחמת כבד על-רקע NASH מאחר והכבד אינו יכול להשלים בצורה יעילה את תפקידיו לאחסון, מטבוליזם, או ניוד פחמימות, כך שמתפתח מצב קטבולי בו חלבונים ושומנים משמשים כמקור אנרגיה. למניעת התלקחויות, ייתכן כי חולים אלו יידרשו לשינויים בצריכת החלבונים, כאשר ההמלצה היא צריכה מינימאלית של 1.2-1.5 גרם/ק”ג משקל גוף. במידת האפשר, על החולים להתייעץ עם תזונאי. פעילות גופנית בעצימות מתונה גם עשויה להשפיע לטובה על חולים עם סרקופניה.

Gastroenterology. 2020 Dec 8

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה