Hypertension

השימוש בחיישן פריסטייל ליברה מפחית אשפוזים בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-ADA)

מנתונים חדשים משני מחקרים שהוצגו במהלך הכנס הווירטואלי מטעם ה-American Diabetes Association עולה כי השימוש במערכת ניטור סוכר ליברה (Freestyle Libre) של חברת אבוט הביא להפחתה משמעותית בהיקף האשפוזים עקב חמצת סוכרתית, מצבי חירום על-רקע סוכרת ואשפוזים מכל-סיבה בקרב חולי סוכרת.

המחקר הראשון נערך בצרפת, שם הוחלט בתחילת יוני בשנת 2017 על מימון מערכת ליברה לחולים מעל גיל 4 שנים עם סוכרת מסוג 1 או מסוג 2, המטופלים בשלוש זריקות אינסולין ביום, או יותר, או במשאבת אינסולין.

החוקרים אספו נתונים אודות 74,076 חולים, כולל 33,203 חולים עם סוכרת מסוג 1 ו-40,955 חולים עם סוכרת מסוג 2.

טרם התחלת השימוש בליברה, כרבע מהמשתתפים בכל קבוצה לא מדדו סוכר באצבע, כ-19% מאלו עם סוכרת מסוג 1 ו-28% מאלו עם סוכרת מסוג 2 מדדו סוכר 1-3 פעמים ביום וכמחצית מהחולים בשתי הקבוצות מדדו סוכר 4 פעמים ביום, או יותר.

בהשוואה לשנה שקדמה למימון מערכת ליברה, שיעור האשפוזים עקב חמצת סוכרתית במהלך השנה הראשונה לשימוש בליברה ירד ב-52% בקרב חולים עם סוכרת מסוג 1 (מ-5.46 ל-2.59 אשפוזים ל-100 שנות-מטופל) ובהיקף של 47% בחולים עם סוכרת מסוג 2 (מ-1.70 ל-0.90 אשפוזים ל-100 שנות-מטופל).

ההשפעה של השימוש בליברה על אשפוזים עקב חמצת סוכרתית הייתה הבולטת ביותר באלו שלא השתמשו כלל במדי סוכר טרם השימוש בליברה, כאשר באלו עם סוכרת מסוג 1 נרשמה ירידה של 60% ובאלו עם סוכרת מסוג 2 היקף הירידה בשיעור האשפוזים עקב חמצת סוכרתית עמד על 51%.

מעניין לציין כי השפעה גדולה תועדה גם באלו שמדדו סוכר לפחות 5 פעמים ביום, עם ירידה של 59% בשיעור האשפוזים של חולים עם סוכרת מסוג 1 ושל 52% באלו עם סוכרת מסוג 2.

החוקרים מציינים כי הירידה בשיעור האשפוזים עקב חמצת סוכרתית הייתה דומה גם בקרב מטופלים במשאבות אינסולין או בזריקות אינסולין מרובות בכל יום.

ממחקר אחר שנערך בארצות הברית וכלל 2,463 חולי סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באינסולין במשלב בזאל-בולוס, עלה כי בהשוואה לחצי השנה שקדמה לשימוש במערכת ליברה, היקף הסיבוכים החדים על-רקע סוכרת כולל היפרגליקמיה, היפוגליקמיה, חמצת סוכרתית, קומה על-רקע היפוגליקמיה והיפראוסמולריות ירד בהיקף של 60% במהלך 6 החודשים לאחר השימוש בליברה (מ-0.180 ל-0.072 אירועים לשנת-מטופל, p<0.001).

החוקרים הבהירו כי נרשמה ירידה דומה בהיקף האירועים בגברים ובנשים ובצעירים (מתחת לגיל 50) ומבוגרים (גילאי 50 ומעלה).

עוד נרשמה ירידה של 33% בשיעור האשפוזים מכל-סיבה (מ-0.420 ל-0.283 אשפוזים לשנת-מטופל). מבין הסיבות לאשפוז, הפרעות סירקולטוריות היוו את הסיבה הנפוצה ביותר לאשפוז בשתי תקופות הזמן, עם שינוי קל בהשוואת הנתונים לפני עידן הליברה ולאחר השימוש במד הסוכר. עם זאת, אשפוזים בשל הפרעות אנדוקריניות, תזונתיות ומטבוליות פחתו משמעותית בהשוואת היקף האשפוזים טרם השימוש בליברה (6.4 אשפוזים ל-100 שנות-מטופל) ולאחר השימוש במד הסוכר (2.6 אשפוזים ל-100 שנות-מטופל).

ממצאי המחקרים הללו תומכים בשימוש במערכת ליברה לשיפור התוצאות הקליניות בחולי סוכרת, כאשר עוד ייתכן כי המערכת עשויה להביא להפחתת ההוצאות הרפואיות באוכלוסיות אלו.

מתוך כנס ה-ADA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה