Hypertension

חולי לופוס בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Lupus Science Med)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine עולה כי חולי לופוס (Systemic Lupus Erythematosus) מצויים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לדווח על יחס שיעורי היארעות אוטם לבבי חד ואירועים צרברווסקולאריים בחולי לופוס וכן לבחון את גורמי הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בכלל חולי הלופוס במרכז הרפואי שלהם.

החוקרים בחנו את היארעות האירועים הקרדיווסקולאריים באוכלוסיה מקומית ומוגדרת סביב העיר לונד. הם כללו חולי לופוס שאובחנו בין 1981 עד 2006, אשר היו במעקב עד שנת 2016. החוקרים חישבו את יחס שיעורי היארעות יתר לחץ דם ואירועים צרברווסקולאריים ובחנו את דפוסי היארעות המחלות הללו ב-175 חולים (85% נשים, גיל ממוצע של 48.3 שנים), אל מול קבוצת השוואה שכלל 196,259 מבוגרים.

בחלק השני של המחקר, בחנו החוקרים גורמי סיכון במדגם גדול יותר של חולי לופוס, אשר כלל את החולים מאזור לונד וכן חולים אחרים מאזורים אחרים. מדגם זה כלל בסך הכול 262 חולי לופוס (86% נשים, גיל ממוצע של 43.4 שנים) והחוקרים בחנו את שיעורי יתר לחץ דם, עישון, הפרעה בתפקוד כלייתי, נוכחות נוגדנים כנגד קרדיוליפין בעת האבחנה, משך המחלה ונזק לאיברי מטרה עוד לפני האירוע הקרדיווסקולארי.

מהנתונים עולה כי לאורך מעקב של 5,560 שנות-אדם, אובחנו 37 מקרים של אוטם לבבי ו-44 אירועים צרברווסקולאריים.

מניתוח הנתונים עלה כי יחס שיעורי ההיארעות הגבוה ביותר לאוטם לבבי תועד בנשים מתחת לגיל 40 שנים (יחס שיעורי היארעות של 175, p<0.001), אך שיעורים אלו היו גם מוגברים באלו בגילאי 40-59 שנים (יחס שיעורי היארעות של 5.8, p<0.01). בקרב גברים, העליה היחידה בשיעורי ההיארעות תועדה באלו בגילאי 40-59 שנים (יחס שיעורי היארעות ל 7.7, p<0.001).

בקרב חולים עם אבחנה של לופוס לפני גיל 60 שנים, חציון משך המחלה עד לאוטם לבבי עמד על 20 שנים, זאת בהשוואה לחציון משך מחלה של 4 שנים באלו מעל גיל 60 שנים.

באשר לאירועים צרברווסקולאריים איסכמיים, בנשים וגברים בכל הגילאים תועד סיכון מוגבר, עם יחסי שיעורי היארעות של 3.3 (p<0.001) בנשים ושל 3.1 (p<0.05) בגברים.

בקרב נשים עם לופוס, יחס שיעורי היארעות אירועים צרברווסקולאריים עמד על 11.6 (p<0.001) בגילאי 40-59 שנים ועל 1.5 (p<0.05) בגילאי 60 שנים ומעלה. מנגד, בגברים לא תועדה עליה עם הגיל ביחס שיעורי ההיארעות.החוקרים מציינים כי מרבית האירועים הצרברווסקולאריים תועדו בתוך 10 שנים מאבחנת לופוס.

מהערכת גורמי הסיכון עלה כי מין ויתר לחץ דם נקשרו עם סיכון מוגבר לאוטם לבבי ולאירועים צרברווסוקלאריים. עישון לווה בסיכון מוגבר לאוטם לבבי בלבד, אך הנתונים אודות עישון היו חסרים עבור חולים רבים.

למרות שיתר לחץ דם היה נפוץ יותר באלו עם אוטם לבבי ואירוע צרברווסקולארי, הסיכון לאוטם לבבי תועד רק בחולי לופוס שאובחנו לפני גיל 55 שנים, עדות לחשיבות הרבה של מדידת לחץ דם בהערכה הקלינית של חולי לופוס צעירים. משך הזמן הממוצע עד לאחד האירועים הללו עמד על 4.8 שנים בחולי לופוס עם יתר לחץ דם, בהשוואה ל-12.4 שנים באלו עם ערכי לחץ דם תקינים.

גורם נוסף שנקשר עם סיכון מוגבר לשני הסיבוכים כלל מדד גבוה יותר של נזק משנית למחלה האוטואימונית. בנוסף, קצב פינוי גלומרולארי נמוך יותר (מתחת ל-50 מ”ל/דקה) נקשר עם סיכון מוגבר לאוטם לבבי.

החוקרים מציינים כי נוכחות נוגדני IgG כנגד קרדיולפין לוותה בסיכון מוגבר לאירועים צרברווסקולאריים איסכמיים.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי אירועים קרדיווסקולאריים מופיעים בשכיחות גבוהה בחולי לופוס וכי ישנה חשיבות רבה לאיזון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

Lupus Science Med 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    פרופ’ רז עוסק בהפסקת/לקיחת אספירין במטופלים, ומתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב-JAMA בו נמצא שבמטופלים ללא אינדיקציה לנטילת אספירין, הפסקת הטיפול הביאה לעליה בסיכון לאירועים לבביים, בעוד שהמשך נטילת הטיפול לא נקשרה לעליה משמעותית בסיכון לדימום. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.