Hypertension

התועלת ארוכת הטווח של ניטור מרחוק של לחץ הדם בהנחיית רוקח (Hypertension)

רוקחת

שירותי טל-רפואה בהנחיית רוקח לחולים עם יתר לחץ דם לא-מאוזן מלווים בשיפור המצב הבריאותי וחסכון בהוצאות הרפואיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יתר לחץ דם לא-מאוזן הינו גורם מוביל לתחלואה קרדיווסקולארית. במחקר שכלל חולים מ-16 מרפאות ראשוניות נמצא כי 12 חודשי ניטור מרחוק של לחץ הדם בבית וניהול ע”י רוקח הביא להפחתת לחץ הדם יותר מאשר טיפול סטנדרטי במשך 24 חודשים. כעת מדווחים החוקרים על אירועים קרדיווסקולאריים, כולל אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, אשפוז בשל אי-ספיקת לב, רה-וסקולריזציה כלילית ותמותה קרדיווסקולארית) וההוצאות הרפואיות לאורך 5 שנות מעקב.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מכשירי מד לחץ דם וקיבלו הוראה להעביר את המדידות לפחות שש פעמים בשבוע. הרוקח שלהם היה רשאי לרשום ולשנות את הטיפול לאיזון לחץ הדם תחת פרוטוקול ספציפי. במהלך 6 החודשים הראשונים של המחקר, החולים והרוקחים שוחחו בטלפון כל שבועיים עד לאיזון לחץ דם לאורך 6 שבועות, בשלב זה תדירות שיחות הטלפון הופחתה לפעם בחודש. לאחר ששת החודשים הראשונים, תדירות השיחות פחתה לאחת לחודשיים וכל החולים בסופו של דבר השיבו את מדדי לחץ הדם ושבו לטיפולו של רופא המשפחה.

בקבוצת ההתערבות, אשר כללה 228 משתתפים, תועדו 15 אירועים קרדיווסקולאריים (5 מקרים של אוטם לבבי, 4 אירועים מוחיים, 5 מקרים של אי-ספיקת לב ומקרה אחד של תמותה קרדיווסקולארית) בקרב 10 חולים. בקבוצת הטיפול הסטנדרטי נכללו 222 חולים ותועדו 26 אירועים (11 אוטמים לבביים, 12 אירועים מוחיים, 3 מקרים של אי-ספיקת לב) בקרב 19 חולים.

מספר האירועים הקרדיווסקולאריים (אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, אשפוז עקב אי-ספיקת לב, או תמותה קרדיווסקולארית) היה קטן יותר בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי (4.4% לעומת 8.6%; יחס סיכויים של 0.49, רווח בר-סמך 95% של 0.21-1.13). בדומה, שיעורי האירועים הקרדיווסקולאריים, כולל רה-וסקולריזציה כלילית, היו נמוכים יותר בקבוצת ההתערבות (5.3% לעומת 10.4%; יחס סיכויים של 0.48, רווח בר-סמך 95% של 0.22-1.08) לאורך חמש שנים.

למרות שהתועלת של ההתערבות לא נותרה לאחר 24 חודשים, מודל סטטיסטי מצא כי ההבדל בשיעור האירועים לאחר חמש שנים עלה את התחזיות על-סמך לחץ הדם שתועד.

בעלות של 1,511 דולרים לכל מטופל, ההתערבות לוותה גם בהחזר השקעה של 126% – כלומר, עבור כל דולר שהושקע בהתערבות, קיבלו חזרה 2.26 דולרים וסך החיסכון בהוצאות לאורך 5 שנים נע סביב 1,900 דולרים למטופל. סך עלויות טיפול באירועים קרדיווסקולאריים עמד על 758,000 דולרים בקבוצת ההתערבות, לעומת 1,538,000 דולרים בקבוצת הביקורת.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת התערבויות המבוססות על שירותי טל-רפואה בהנחיית רוקחים.

Hypertension 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה