Hypertension

האם טיפול ב-tPA במקביל לטרומבקטומיה עדיף על טרומבקטומיה בלבד? (JAMA)

שבץ

שני מחקרים קטנים שפורסמו לאחרונה ב-JAMA הוסיפו לראיות הקיימות שהראו שבחלק ממקרי השבץ המוחי, טרומבקטומיה בלבד עשויה להוביל לתוצאים טובים יותר מאשר טרומבקטומיה וטיפול נוסף באלטפלז (t-PA) תוך ורידי. עם זאת, המחקרים בוצעו באוכלוסיות אסיאתיות בלבד והמחקרים בדקו אי-נחיתות לא באופן המחמיר ביותר.

טיפול נוסף בטרומבוליזה נחשב למסיע במקרי שבץ מוחי איסכמי עקב הגברת הרה-פרפוזיה לאזור המוחי הפגוע. עם זאת, טיפול זה מעלה את הסיכון לדימומים, פיצול של הקריש והפחתת אספקת הדם הדיסטלית ותוספת עבודה ועלות לטיפול במקרי שבץ איסכמי.

המחקר הראשון בחן מטופלים שעברו אירוע מוחי איסכמי עקב חסימת כלי דם גדולה. המחקר בדק האם התערבות אנדו-וסקולרית בלבד אינה נחותה מהתערבות אנדו-וסקולרית וטיפול נוסף באלטפלז תוך ורידי בהשפעתה על העצמאות התפקודית לאחר האירוע המוחי.

מחקר קליני אקראי זה, בחן 234 חולים יפנים לאחר שבץ איסכמי חריף. שיעור המטופלים שהשיגו עצמאות תפקודית לאחר 90 יום היה 54.3% בקבוצת ההתערבות האנדו-וסקולרית בלבד לעומת 46.6% בקבוצת ההתערבות האנדו-וסקולרית בשילוב עם טיפול באלטפלז תוך ורידי. הבדל זה בתוצא העיקרי שנבדק, עמד בקריטריונים לאי-נחיתות שנקבעו מראש של 10%.

מחקר זה הראה שבקרב האוכלוסייה שנבדקה, התערבות אנדו-וסקולרית בלבד, אינה נחותה מהתערבות אנדו-וסקולרית וטיפול באלטפלז תוך ורידי, לפי הסף הסטטיסטי שנקבע מראש לאי-נחיתות כשבודקים עצמאות תפקודית לאחר 90 יום. עם זאת, בבחינת תוצאות המחקר חשוב לשקול את הסף הרחב שנקבע לאי הנחיתות.

המחקר השני בחן גם כן שאלת מחקר זהה, על מטופלים שעברו אירוע מוחי איסכמי עקב חסימת כלי דם גדולה. מחקר אקראי זה שבוצע על 204 חולים הראה שתוצאה תפקודית טובה נצפתה בשיעור של 59.4% בקבוצת ההתערבות האנדו-וסקולרית בלבד, לעומת 57.3% בקבוצת ההתערבות האנדו-וסקולרית בשילוב עם טיפול באלטפלז תוך ורידי (יחס הסיכויים, 1.09, בתוך מגבלת הביטחון של 95% מתחת לשולי אי הנחיתות של 0.74).

ממצאי מחקר זה גם לא הצליחו להוכיח חוסר נחיתות של ההתערבות האנדו-וסקולרית בלבד, בהשוואה להתערבות אנדו-וסקולרית וטיפול באלטפלז (t-PA) תוך ורידי, לקבלת תוצאה תפקודית טובה לאחר שבץ מוחי איסכמי חריף בכלי גדול. חשוב לציין כי מרווחי הביטחון הרחבים סביב אומדן ההשפעה הקשו להגיע לממצא לפיו אחד הטיפולים אינו נחות מהשני.

שני המחקרים עולים בקנה אחד עם מחקרים רטרוספקטיביים קודמים ומחקר אקראי שפורסם לאחרונה, מחקר ה-DIRECT-MT. מחקר זה הראה כי התוצאים לאחר שבץ מוחי היו דומים בין אם בוצעה טרומקטומיה בלבד לבין אם בוצעה בשילוב עם טרומבוליזה תוך ורידית תוך 4.5 שעות ממועד הופעת הסימפטום.

למאמר ב-MEDPAGE TODAY

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה