Hypertension

קווים מנחים חדשים לניהול כאבים בחזה (AHA/ACC guidelines)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

על קלינאים להשתמש בהערכות סיכונים מתוקננות, מסלולים קליניים מתוקפים וכלים נוספים על מנת להעריך ולתקשר עם מטופלים המתייצגים עם כאבים בחזה, כך על פי מסמך קווים מנחים שפורסם היום על ידי איגוד הלב האמריקאי (AHA) והקולג’ האמריקאי לקרדיולוגיה (ACC). בעוד שהערכת כאבים בחזה סוקרה בהנחיות קודמות אחרות, זוהי ההנחיה המקיפה הראשונה של AHA ו-ACC המתמקדת בהערכה ואבחון של כאבים בחזה בלבד.

בכל שנה, כאבים בחזה הינם התלונה העיקרית של יותר מ-6.5 מיליון מבוגרים במחלקות המיון, ושל יותר מ-4 מיליון במרפאות החוץ בארצות הברית. עם זאת, מבין כל החולים המגיעים למיון, רק 5% סובלים מתסמונת כלילית חריפה (ACS). ליותר ממחציתם תהיה בסופו של דבר סיבה שאינה לבבית לכאבים בחזה, כולל סיבות נשימתיות, סיבות הנובעות מכאבי שריר שלד, ממערכת העיכול, מסיבות פסיכולוגיות, או מסיבות אחרות. על פי הקווים המנחים החדשים, יש להעריך את חומרת ואת הגורם לכאבים בחזה, ויש להשתמש בהערכות סיכון מתוקננות כדי לקבוע אם המטופל נמצא בסיכון נמוך, בינוני או גבוה ללקות באירוע לבבי. “אחת המסקנות העיקריות מההנחיות היא שלעתים קרובות חולים בסיכון נמוך אינם זקוקים לבדיקות נוספות. העברת מסר זה זאת ביעילות גם למטופלים שלנו, תאפשר להפחית את הבדיקות המיותרות למטופלים בסיכון נמוך”, כך הסבירה ד”ר מרתה גולאטי מאוניברסיטת אריזונה, יושבת ראש קבוצת כתיבת ההנחיות.

קווי ההנחיה מתייחסים לעובדה שנשים מתייצגות אחרת מגברים עם תסמונת כלילית חריפה. בעוד שכאבי חזה הם התסמין הדומיננטי והנפוץ ביותר עבור גברים ונשים כאחד, נשים עלולות לסבול בסבירות גבוהה יותר גם מבחילות וקוצר נשימה. קווי ההנחיה גם מעודדים שימוש במונח “לא לבבי” אם אין חשד למחלת לב בחולה עם כאבים בחזה, וקובעים שהמונח “לא טיפוסי” (א-טיפי) הוא מטעה ואין להשתמש בו. “הביטוי “א-טיפי” השתמע כ-“לא לבבי”, שהינו פירוש פחות מדויק. לכן, יש לדבר על ההסתברות שהכאב יהיה לבבי לעומת לא לבבי”, הסבירה גולאטי.

בקווים המנחים קיימת התמקדות בהערכה של חולים עם כאבים בחזה המגיעים למיון. המטרות הראשוניות של רופאי המיון צריכות להיות זיהוי גורמים מסכני חיים וקביעה אם יש צורך באשפוז או בבדיקות נוספות. בדיקה יסודית במיון עשויה לעזור לקבוע את מידת הסיכון לאירוע לבבי. אדם הנחשב בסיכון נמוך עשוי להיות מופנה להערכה נוספת בקהילה ולא להתאשפז בבית החולים, כותבים מחברי ההנחיות. חלבונים טרופונינים לבביים בעלי רגישות גבוהה מהווים את בדיקת הבחירה לביסוס אבחנה של אוטם שריר הלב, המאפשרת זיהוי ושלילה מדויקים יותר של הפגיעה בשריר הלב, הם מוסיפים. “למרות שאין בדיקה אידיאלית אחת לכל מטופל, ההנחיות מדגישות את הבדיקות שעשויות להיות המתאימות ביותר, בהתאם למצב הפרטני, ואילו מהן לא יספקו מידע נוסף. לכן, אין לעשות בדיקות אלו רק למען ביצוען וללא תכלית ברורה”, קבעה גולאטי בהודעה לעיתונות.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה