Hypertension

מטא אנליזה חדשה קושרת בין ARBs לסיכון מוגבר לסרטן (PLOS ONE)

סרטן ריאה

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מטא אנליזה חדשה שפורסמה ב- PLOS ONEמעלה לדיון את השאלה האם תרופות להורדת לחץ דם מסוג חוסמי קולטני אנגיוטנסין (ARBs), עלולות להיות קשורות לסיכון מוגבר לסרטן. הניתוח מצא סיכון הולך וגובר לסרטן, ובמיוחד לסרטן ריאות, עם הגדלת החשיפה המצטברת לתרופות אלו.

החוקרים הסבירו שבמטה-אנליזה קודמת, שפורסמה ב-Lancet Oncology ב-2010, דווח על סיכון מוגבר לסרטן עם ARBs על סמך תצפיות מניסויים בחשיפה גבוהה – אלו שכללו מינונים גבוהים יותר של ARBs עם משך מעקב ארוך. בעקבות פרסום זה, חקירה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הפריכה את הסיכון, וניתוח שפורסם ב-Journal of Hypertension ב-2011, שוב לא הראה סיכון מוגבר לסרטן עם שימוש ב-ARBs. לשיטתם, הניתוחים הללו על ידי ה-FDA ו-ARB Trialists Collaboration, דיללו את נתוני “החשיפה הגבוהה” (כולל מינונים גבוהים יותר שנלקחו לפרקי זמן ארוכים יותר) עם כמות גדולה של נתונים אחרים על חשיפות נמוכות בהרבה.

החוקרים השתמשו בנתונים ממאגר ARB Trialists Collaboration שחקר את השפעת החשיפה ל-ARBs – כולל גם המינון שנלקח וגם משך הטיפול – על הסיכון לסרטן. הם ביצעו ניתוחי מטה-רגרסיה שלא נעשו בעבר. המטא-אנליזה החדשה כוללת 15 ניסויים מבוקרים אקראיים. שני התוצאים המשולבים היו הקשר בין חשיפה מצטברת ל-ARBs לסיכון לכל סוגי הסרטן גם יחד והקשר בין חשיפה מצטברת לסיכון לסרטן ריאות. 74,021 מטופלים חולקו אקראית ל-ARB וכך לחשיפה מצטברת הכוללת של 172,389 שנות אדם של חשיפה למינון יומי גבוה, ו-61,197 חולים חולקו אקראית לבקרה.

התוצאות הראו מתאם משמעותי ביותר בין מידת החשיפה המצטברת ל-ARBs לבין הסיכון לכל סוגי הסרטן גם יחד (CI 95%, 0.03 – 0.11; P < .001) וגם לסרטן ריאות (CI 95% , 0.05 – 0.27; P = .003). בניסויים שבהם החשיפה המצטברת הייתה יותר מ-3 שנים של חשיפה למינון יומי גבוה, הייתה עלייה מובהקת סטטיסטית בסיכון לכל סוגי הסרטן גם יחד (RR 1.11; 95% CI, 1.03 – 1.19; P = . 006). בנוסף, הייתה גם עלייה מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן ריאות בניסויים שבהם החשיפה המצטברת הייתה גדולה מ-2.5 שנים (RR 1.21; 95% CI, 1.02 – 1.44; P = .03). לפי הנתונים העדכניים, 120 חולים צריכים להיות מטופלים במינון היומי המרבי של ARB למשך 4.7 שנים לאבחון סרטן אחד עודף. יחד עם זאת, קרדיולוג בכיר מסר בתגובה: “מה שאנחנו לא רוצים זה שמטופלים שלוקחים ARB יפסיקו לקחת את התרופות – יתר לחץ דם הוא הפרעה קטלנית ולתרופות יש יתרונות קרדיווסקולריים מוכחים”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה