IBD

האם מחלת מעי דלקתית מעלה את הסיכון למחלה פנאומוקוקלית פולשנית? (Am J Gastroenterol)

חוקרים מדנמרק מדווחים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology, כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית קיים סיכון מוגבר למחלה פנאומוקוקלית פולשנית.

החוקרים כותבים כי התגובה החיסונית החריגה כנגד גורמים מזהמים בחולים עם מחלת מעי דלקתית עשויה לביא לעליה בסיכון לזיהומים חיידקיים. ייתכן כי התופעה עשויה להופיע גם עם תרופות אימונומודולטוריות.

להערכת הנושא הם ערכו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסיה, בין השנים 1977-2012, עם למעלה מ-74,000 חולים עם מחלת מעי דלקתית וקרוב ל-1.5 מיליון ביקורות ללא מחלת המעי הכרונית.

במהלך מעקב של למעלה מ-824,000 שנות-אדם, 277 חולים עם מחלת מעי דלקתית אובחנו עם מחלה פנאומוקוקלית פולשנית (0.37%), זאת בהשוואה ל-3,984 ביקורות (0.27%). בחולים עם מחלת קרוהן תועד סיכון גבוה כפליים למחלה פנאומוקוקלית פולשנית בהשוואה לביקורות ובאלו עם קוליטיס כיבית נרשם סיכון גבוה פי 1.5.

הסיכון הכולל היה גבוה במיוחד בשנה הראשונה לאחר אבחנת מחלת מעי דלקתית (יחס סיכון של 2.97). הסיכון פחת ל-1.78 לאחר 2-4 שנים מהאבחנה. בחולים עם קוליטיס כיבית יחסי הסיכון המקבילים עמדו על 2.15 ו-1.35.

בחולים עם קוליטיס כיבית שטופלו ב-Azathioprine תועד סיכון גבוה משמעותית למחלה פנאומוקוקלית פולשנית, בהשוואה לאלו שלא טופלו בתרופה הנ”ל (יחס סיכון של 2.38). לא כך היה בחולים עם מחלת קרוהן שטופלו במספר תרופות אחרות, כולל קורטיקוסטרואידים.

החוקרים מציינים כי מחקרים מעטים בחנו את ההשפעה של חיסונים בחולים עם מחלת מעי דלקתית. ממצאי המחקר מדגישים את ההמלצות הרבות אודות חיסון כנגד פנאומקוקוק; עם זאת, לא ברור אם אכן מקפידים על יישום המלצות אלו.

יתרה מזאת, במחקר שפורסם לאחרונה דיווחו חוקרים כי היעילות של חיסונים אלו משתנה בחולים עם מחלת קרוהן.

Am J Gastroenterol 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה