IBD

האם הופעה מאוחרת של מחלת מעי דלקתית מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום? (Am J Gastroentero)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת American Journal of Gastroenterology, עולה כי אבחנה חדשה של מחלת מעי דלקתית בחולים מעל גיל 60 אינה מלווה בעליה בסיכון להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום, אם כי בחולים אלו ייתכן סיכון מוגבר לממאירויות המטולוגיות.

החוקרים מצרפת סקרו את הנתונים בין השנים 1988-2006 אודות 844 חולים עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית לאחר גיל 60, כולל 370 חולים עם מחלת קרוהן ו-474 חולים עם קוליטיס כיבית. החולים היו במעקב לאחר האבחנה במשך תקופה ממוצעת של שש שנים.

במהלך המעקב, 42 חולי קרוהן ו-56 חולי קוליטיס כיבית (12% מכלל החולים עם מחלת מעי דלקתית), אובחנו עם ממאירות, שיעור המקביל ל-SIR (Standardized Incidence Ratio) של 0.97. בקבוצת חולי קרוהן הגיל הממוצע עמד על כ-77 שנים בעת אבחנה הממאירות ובאלו עם קוליטיס כיבית הגיל הממוצע עמד על כ-75 שנים. הזמן הממוצע בין אבחנת מחלת מעי דלקתית ועד אבחנת ממאירות עמד על כ-6.5 שנים.

החוקרים לא זיהו סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בכלל החולים עם מחלת מעי דלקתית (SIR=1.03), ולא זיהו סיכון מוגבר באופן ספציפי בחולים עם מחלת קרוהן (SIR=1.20) או קוליטיס כיבית (SIR=0.91). כמו כן, לא זוהה סיכון מוגבר לממאירויות אחרות במערכת העיכול, כולל קרצינומה של המעי הדק.

מנגד, בחולים עם מחלת מעי דלקתית זוהה סיכון מוגבר לממאירויות המטולוגיות (SIR=2.49) ומיאלופרוליפרטיביות (SIR=2.18). בחולים עם מחלת קרוהן, אך לא בחולים עם קוליטיס כיבית, תועד סיכון מוגבר למחלות ממאירות (SIR=3.09). הטיפול ב-Thiopurine לא לווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות (יחס סיכון של 0.90).

החוקרים כותבים כי ממאירות עשויה להתפתח כסיבוך של מחלת מעי דלקתית או עקב הטיפול התרופתי. עם זאת, מהנתונים הנוכחיים עולה כי במקרים של הופעת מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר אין עליה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

Am J Gastroenterol 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה