IBD

שתיית קפה או תה מלווה בסיכון מופחת לאירועים מוחיים או דמנציה (PLoS One)

שתיית קפה או תה מלווה בסיכון מופחת לאירוע מוחי ודמנציה, כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה באלו שצרכו את שני המשקאות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על המעורבות של קפה ותה בהתפתחות אירוע מוחי ודמנציה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות הקשר בין צריכה משולבת של קפה ותה ובין הסיכון לאירוע מוחי, דמנציה והתפתחות דמנציה לאחר אירוע מוחי.

מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל 365,682 משתתפים בגילאי 50-74 שנים ממאגר UK Biobank. המשתתפים הצטרפו למחקר בין 2006 עד 2010 והיו במעקב עד שנת 2020. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין צריכת קפה או תה ובין היארעות אירוע מוחי ודמנציה, לאחר תקנון לגיל, מין, מוצא אתני, הכנסה, מדד מסת גוף, פעילות גופנית, הרגלי צריכת אלכוהול, הרגלי עישון, תזונה, צריכת משקאות ממותקי-סוכר, רמות LDL, HDL, היסטוריה של ממאירות, סוכרת, או מחלת עורקים קרדיווסקולארית ויתר לחץ דם.

לאורך חציון מעקב של 11.4 שנים, 5,079 חולים פיתחו דמנציה ו-10,053 פיתחו אירוע מוחי. הקשר בין צריכת קפה ותה ובין אירוע מוחי ודמנציה היה לא-ליניארי, כאשר צריכה של 2-3 כוסות קפה ביום וצריכה של 3-5 כוסות תה ביום, או צריכה משולבת של 4-6 כוסות קפה/תה ביום, לוו בסיכון הנמוך ביותר להיארעות אירוע מוחי ודמנציה.

בהשוואה לאלו שלא שתו תה וקפה, שתייה של 2-3 כוסות קפה ושל 2-3 כוסות תה ביום לוותה בירידה של 32% בסיכון לאירוע מוחי ובירידה של 28% בסיכון לדמנציה. יתרה מזאת, צריכה משולבת של קפה ותה לווה בסיכון נמוך יותר לאירוע מוחי איסכמי ודמנציה וסקולארית.

בנוסף, השילוב של צריכת קפה ותה לווה בסיכון נמוך יותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי, כאשר הסיכון הנמוך ביותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי תועד עם צריכה יומית של 3-6 כוסות קפה ותה (יחס סיכון של 0.52, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.83).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי צריכת קפה ותה בנפרד, או ביחד, לוותה בסיכון מופחת לאירוע מוחי ודמנציה. צריכה של קפה בלבד או בשילוב עם תה לוותה בסיכון נמוך יותר לדמנציה לאחר אירוע מוחי.

PLoS One, Nov 16, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם רעד ראשוני תועדה עליה של כמעט פי שלוש בסיכון להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שיוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. מדגם המחקר כלל 222 מבוגרים עם רעד ראשוני בגיל ממוצע של 79 שנים בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו הערכות קוגניטיביות מפורטות והיו במעקב לתקופה ממוצעת של […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה