IBD

יעילות התערבויות שונות להקלה על קשיים בתפקוד מיני בנשים עם ממאירות (Menopause)

במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים מאוסטרליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם קשיים בתפקוד מיני מתן ג’לים וקרמים, בפרט ג’ל DHEA, הובילו להקלה בכאב בעת קיום יחסי מין, כאשר התערבויות נוספות, כולל טיפול תרופתי, פסיכו-הדרכתי, טיפול לייזר וגישות טיפול משולבות, עשויות להיות יעילות אך העדויות אינן חד-משמעיות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לממאירות ולטיפול כנגד מחלות סרטן השפעה שלילית על הבריאות והתפקוד המיני של נשים. השכיחות של הפרעה בתפקוד מיני בנשים לאחר סרטן נעה בין 33% ועד 43%. מחקרים רבים בחנו את אפשרויות הטיפול כנגד הפרעה בתפקוד מיני בנשים עם ממאיות, אך עדיין מדובר בסוגייה מאתגרת. כעת הם ביקשו לבחון את העדויות האחרונות בנוגע להתערבויות שונות לטיפול בהפרעות תפקוד מיני בנשים ששרדו מחלה ממארת.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרים אלקטרוניים שונים, כולל MEDLINE, EMBASE, PsycINFO ו-Cochrane Central Register of Controlled Trials לשנים 2011 עד 2021. הם התמקדו במחקרים אקראיים ומבוקרים ומחקרים לא-מבוקרים שהשלימו הערכה לפני-אחרי התערבות להערכת יעילות גישות שונות לטיפול בהפרעה בתפקוד מיני בנשים עם היסטוריה של ממאירות.

הסקירה כללה 36 מחקרים, מהם 14 מחקרים אקראיים ומבוקרים (1,284 נשים), 17 מחקרים לא-מבוקרים (589 נשים) ו-5 מחקרי עוקבה (497 נשים). רק ארבעה מחקרים היו בסיכון נמוך להטיה.

התערבויות מקומיות (ג’ל או קרם נרתיקי) הובילו להפחתת יובש נרתיקי וכאבים בעת קיום יחסי מין, כאשר מתן תוך-נרתיקי של ג’ל DHEA (Dehydroepiandrosterone) במינון 6.5 מ”ג הוביל לשיפור תפקוד מיני. העדויות באשר לטבליות נרתיקיות של Estriol-Lactobacilli לא היו מהימנות לאור מחקרים בקנה מידה קטן.

מחקרים להערכת טיפול פסיכו-הדרכתי (טיפול קוגניטיבי התנהגותי מבוסס-אינטרנט) לרוב היו בסיכון גבוה להטיה, אך כולם הצביעו על שיפור משמעותי בתפקוד מיני.

הן מחקרים להערכת טיפול לייזר (פחמן דו-חמצני וארביום) והן מחקרים להערכת גישה משולבת לטיפול היו כרוכים בסיכון משמעותי להטיות, אם כי רמזו להשפעה חיובית על התפקוד המיני.

החוקרים מסכמים וכותבים כי העדויות המהימנות ביותר לשיפור תפקוד מיני הן ממחקר להערכת ג’ל נרתיקי של DHEA, אך באופן כללי, ג’לים וקרמים סייעו בהפחתת כאב בעת קיום יחסי מין. גישות טיפול תרופתי, פסיכו-הדרכתי, טיפול לייזר וגישות טיפול משולבות עשויות לסייע בהקלה על בעיות בתפקוד מיני על-רקע ממאירות, אך מרבית המחקרים היו קטנים, עם סיכון בינוני-עד-גבוה להטיה.

לאור זאת, החוקרים קוראים להשלים מחקרים בקנה מידה גדול ועם מעקב ממושך במטרה להוכיח את היעילות של ההתערבויות השונות בנשים אלו.

Menopause, May 1, 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מתקדם מלווה בסיכון מוגבר למלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר עוקבה ארצי מנורבגיה עולה כי גיל מתקדם ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות מלנומה פולשנית ראשונית נוספת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים מהימנים אודות הסיכון של חולים למלנומה פולשנית ראשונית נוספת לאורך הזמן. הם התבססו על נתונים ממאגר רישום הסרטן בנורבגיה והשלימו […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה