IBS

רמות סמנים בדם לצריכת פירות וירקות והסיכון לסוכרת מסוג 2 (BMJ)

מנתונים שפורסמו בכתב העת The BMJ עולה כי קיים קשר הפוך בין רמות סמנים בדם להערכת צריכת פירות וירקות, דוגמת רמות ויטמין C וקרטנואידים בפלזמה, ובין היארעות סוכרת מסוג 2. ממצאים אלו מציעים כי אף הגדלה מתונה של צריכת פירות וירקות עשויה לסייע במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות ויטמין C וקרטנואידים בפלזמה, כסמן לצריכת פירות וירקות, ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. הם השלימו מחקר פרוספקטיבי שכלל משתתפים משמונה מדינות אירופאיות. מדגם המחקר כלל 9,754 משתתפים עם היארעות סוכרת מסוג 2 ותת-מדגם של 13,662 משתתפים ממדגם EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).

מניתוח רב-משתני עלה כי רמות גבוהות יותר של ויטמין C בפלזמה לוו בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת מסוג 2 (סיכון יחסי לכל סטיית תקן של 0.82). קשר הפוך דומה זוהה עם רמות קרטנואידים (יחס סיכון לכל סטיית תקן של 0.75). מדד סמנים משולב (אשר חולק לחמש קבוצות שוות), אשר כלל ויטמין D וקרטנואידים פרטניים, נקשר בקשר הפוך עם סוכרת מסוג 2, עם יחסי סיכון של 0.77, 0.66, 0.59 ו-0.50 בקבוצות 2-5, בהשוואה לקבוצה הראשונה (הרמות הנמוכות ביותר של הסמן המשולב).

הבדל של סטיית תקן אחת במדד הסמנים המשולב, המקבילה להבדל של 66 גרם/יום בצריכה הכוללת של פירות וירקות, לוותה בירידה של 25% בסיכון להיארעות סוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 0.67-0.83).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר הפוך בין רמות סמנים בדם המעידים על צריכת פירות וירקות ובין היארעות סוכרת מסוג 2 בקרב תושבים בשמונה מדינות אירופאיות. ממצאים אלו תומכים בהגדלת צריכת פירות וירקות במטרה לסייע במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2.

BMJ 2020

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה