IBS

האם טיפול פרוביוטי עשוי למנוע פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי בנשים עם סרטן שד? (Eur J Oncol)

בנשים עם סרטן שד שטופלו בכימותרפיה ונטלו גם תוספי פרוביוטיקה תועדו הרבה פחות תסמינים של ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה (Chemo Brain, או Chemotherapy-Related Cognitive Impairment), בהשוואה לנשים שנטלו קפסולות פלסבו, כך עולה מתוצאות המחקר הראשון מסוג בנושא, אשר פורסמו בכתב העת European Journal of Cancer.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פגיעה קוגניטיבית על-רקע טיפול כימותרפי מתפתחת בשכיחות גבוהה בחולי סרטן ומלווה בפגיעה באיכות החיים של החולים. עד כה, הטיפול במקרים אלו מהווה אתגר קליני וכעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה האפשרית של פרוביוטיקה על התפתחות ליקוי קוגניטיבי על-רקע כימותרפיה.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות ומבוקר-פלסבו, אשר כלל 159 נשים עם סרטן שד. בין השנים 2018 עד 2019, הנשים שאובחנו עם ממאירות בשלב IIII ונדרשו לטיפול כימותרפי אדג’וונטי עברו בדיקות סקר וחולקו באקראי לקבלת פרוביוטיקה (80 נשים) או פלסבו (79 נשים), אשר ניתנו כשלוש קפסולות, פעמיים ביום, במהלך הטיפול הכימותרפי.

הקפסולות (BIFICO) כללו Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus ו-Enterococcus faecalis (210 מ”ג כל אחד).

במסגרת המחקר נבחנו התפקוד הקוגניטיבי, רמות חרדה ודיכאון, כמו גם סמנים בדם, מטבוליטים והרכב המיקרוביום בצואה. בנוסף, החוקרים בחנו את ההשפעות הסיסטמיות של המטבוליטים שזוהו מחקר הקליני בחולדות.

מהתוצאות עולה כי מתן תוספי פרוביוטיקה הפחית משמעותית את היארעות ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי (35% לעומת 81%; סיכון יחסי של 0.43), כאשר גם שיעורי ליקוי קוגניטיבי קל (29% לעומת 52%; סיכון יחסי של 0.55) וכן שיעורי ליקוי קוגניטיבי מתון (6% לעומת 29%; סיכון יחסי של 0.22) היו נמוכים יותר בקבוצת הטיפול הפרוביוטי.

מתן תוספים פרוביוטיים הוביל לשיפור במגוון תפקודים קוגניטיביים, כולל זיכרון מילולי מיידי, זיכרון מרחבי מאוחר ושטף מילולי. השיפור בקבוצת ההתערבות תועד ללא תלות בשימוש בתרופות אחרות או בסוג המשטר הכימותרפי שניתן לנשים.

ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי היה נפוץ יותר בנשים מבוגרות ועם רמת השכלה נמוכה יותר או מדד מסת גוף גבוה יותר; עם זאת, השיפור עם טיפול פרוביוטי תועד ללא תלות בגורמים אלו.

מעבר להשפעה הקוגניטיבית, הטיפול הפרוביוטי לווה במדדי סוכר וריכוזי LDL נמוכים יותר, בהשוואה לזרוע הפלסבו, כאשר שטרם התחלת הטיפול הכימותרפי לא תועדו הבדלים בין הקבוצות.

מבחינת 78 דגימות צואה מ-20 נשים שלקחו חלק במחקר עלה כי לא היו הבדלים במגוון המיקרוביאלי לפני או אחרי הטיפול הכימותרפי, פרט לירידה משמעותית בשכיחות Streptococcus ו-Tyzzerella בזרוע הטיפול הפרוביוטי לאחר כימותרפיה.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי מתן פרוביוטיקה הוביל לשינויים ברמות תשעה מטבוליטים בפלזמה בנשים עם סרטן שד, כאשר התוצאות מרמזות כי מטבוליטים אלו עשויים לעמוד בבסיס המנגנון למניעת ליקוי קוגניטיבי על-רקע טיפול כימותרפי עם טיפול פרוביוטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי באמצעות התערבות פשוטה, לא יקרה ויעילה ניתן למנוע תופעות לוואי על-רקע טיפול כימותרפי. מדובר במחקר הראשון מסוגו שהראה כי תוספי פרוביוטיקה במהלך טיפול כימותרפי עשויים למנוע ליקוי קוגניטיבי על-רקע הטיפול.

Eur J Cancer. Published online December, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה