Insomnia

טיפול באינסומניה עשוי לסייע בהפחתת תסמיני דיכאון בגיל המעבר (Sleep Medicine)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

נשים בגיל המעבר אשר מקבלות טיפול לנדודי שינה סובלות פחות מסימפטומים של דיכאון מאשר נשים אשר אינן מטופלות. כך על פי מחקר שפורסם בדצמבר 2018 ב Sleep Medicine.

שכיחות דיכאון וסימפטומים דיכאוניים עולה בגיל המעבר. בנוסף, שיעור הנשים הסובלות מאינסומניה גם הוא עולה בגיל המעבר, וכן ידוע כי אינסומניה קשורה בעליה בסיכון לדיכאון.

מחקרים אחרונים מצאו כי טיפול באינסומניה על ידי cognitive-behavioral therapy for insomnia, יCBTI, בנשים בגיל המעבר הינו יעיל, אך עדיין לא ברור האם טיפול באינסומניה גם מוריד את הסיכון לדיכאון.

מחקר זה ביקש לבדוק האם CBTI משפר סימפטומי דיכאון, חשיבה מל-אדפטיבית, ועירנות יתר בנשים בגיל המעבר הסובלות מאינסומניה.

במחקר אקראי ומבוקר זה, 117 נשים בגיל המעבר (גילאים 56.34±5.41), עם אבחנה של אינסומניה אשר החלה סביב גיל המעבר, חולקו אקראית ל-3 קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה CBTI, אשר כלל 6 מפגשים טיפוליים אישיים אשר הונחו על ידי אחות מומחית בתחום הפרעות השינה. הקבוצה השניה קיבלה sleep restriction therapy,י SRT, שהוא מרכיב אחד מתוך ה CBTI, וכלל 2 מפגשים טיפוליים אישיים, ו-3 שיחות טלפוניות. הקבוצה השלישית שהיוותה את קבוצת הביקורת, קיבלה טיפול על ידי חינוך להגיינת שינה בלבד- sleep hygiene education control, י SHE. החינוך כלל 6 מכתבים שנשלחו בדואר אלקטרוני עם הצעות כיצד לשפר את היגיינת השינה, ומידע על הקשר בין שינה ובעיות בריאותיות שונות.

תוצאות: הקבוצה אשר קיבלה CBTI הראתה ירידה בינונית עד גדולה בסימפטומים הדיכאוניים. SRT הביא לירידה בינונית בסימפטומים, ורק לאחר 6 חודשים מתחילת הטיפול. ההשפעות על חשיבה מל-אדפטיבית היו מגוונות. CBTI ו SRT שניהם הביאו לשיפור באמונות השליליות לגבי שינה, אך פחות השפיעו על עירנות יתר טרום השינה ועל מחשבות דאגניות והרהורים. עירנות יתר טרום שינה השתפרה משמעותית בקבוצת ה CBTI, והשתפרה בצורה מתונה בקבוצה שקיבלה SRT. שיפור בסימפטומי דיכאון, במחשבה מלאדפטיבית, ובעירנות יתר היו קשורים בשינה טובה יותר. SHE לא הראה השפעה חיובית על הפרמטרים הנמדדים.

מסקנת החוקרים היתה כי CBTI ו SRT מורידים שכיחות של סיפטומים דיכאוניים, אמונות שליליות בנוגע לשינה, ועירנות יתר טרום-שינה בנשים בגיל המעבר, כאשר CBTI הביא לתוצאות טובות יותר מ SRT.

החוקרים מביעים תקווה כי טיפול באינסומניה בנשים עם סימפטומים ראשוניים של דיכאון או אפילו טרם אלה הופיעו, ימנע התפתחות דיכאון בנשים אלה.

מגבלות המחקר: המחקר לא הכליל נשים עם major depression, כך שלא ניתן להסיק כיצד הטיפול באינסומניה ישפיע על נשים אלה. בנוסף, לא נלקחו בחשבון סימפטומים אחרים של גיל המעבר אשר עשויים להשפיע על שינה  ועשויים גם להשפיע במקביל על מצב הרוח, כגון גלי חום.

Treating Insomnia Improves Depression, Maladaptive Thinking, and Hyperarousal in Postmenopausal Women: Comparing Cognitive-Behavioral Therapy for Insomnia (CBTI), Sleep Restriction Therapy, and Sleep Hygiene Education. Sleep Medicine, December 28, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה