Insomnia

סיגריות אלקטרוניות עם ניקוטין עשויות להביא לעליה בסיכון לקרישיות-יתר ולפגוע בכלי דם קטנים (מתוך כנס ה-European Respiratory Society International Congress)

מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Respiratory Society International Congress עולה כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין עלול להביא לעליה מיידית ביצירת קרישי דם ולהידרדרות בהתפשטות והרחבת כלי דם קטנים.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות, שכלל 22 מבוגרים בריאים שדיווחו על שימוש בטבק לסירוגין. כל משתתף השלים בדיקה לפני ואחרי 30 שאיפות של סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין ולאחר מכן ולפני ואחרי 30 שאיפות של סיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין. בדיקות אלו הושלמו בנפרד במרווח של שבוע האחת מהשנייה.

החוקרים השלימו בדיקות דם בתחילת המחקר ו-15 ו-60 דקות לאחר השיאוף. הערכת כלי הדם הקטנים הושלמה בתחילת המחקר ולאחר 30 דקות מהשימוש בסיגריות אלקטרוניות באמצעות LSCI (Laser Speckle Contrast Imaging) ויונטופורזיס של אצטילכולין וסודיום-ניטרופרוסיד להערכת מסלולים תלויים ובלתי-תלויים באנדותל.

החוקרים מדווחים על עליה משמעותית ביצירת קריש טסיות (p=0.011) ויצירת קריש עשיר-פיברין (p=0.035) לאחר 15 דקות משימוש בסיגריה אלקטרונית עם ניקוטין. השפעות אלו נעלמו ושבו לערכי הבסיס 60 דקות לאחר החשיפה. לא תועדה השפעה על יצירת טסיות עם שימוש בסיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין.

מהנתונים עולה כי חלה ירידה משמעותית בשיא שטף מיקרווסקולארי בלתי-תלוי בתפקוד אנדותל לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות עם ניקוטין, בהשוואה למצב הבסיסי. עם זאת, לא תועדו השפעות דומות בהערכת שטף מיקרווסקולארי במסלולים תלויי-אנדותל בין משתמשים בסיגריות אלקטרוניות עם וללא ניקוטין.

בנוסף, לא תועדו הבדלים משמעותיים בתפקוד מיקרווסקולארי בין שימוש בסיגריות אלקטרוניות עם ניקוטין ושימוש בסיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לשימוש בסיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין השפעה מיידית על יצירת קריש דם, בעיקר יצירת קריש טסיות וכן על תפקוד כלי דם עם עליה בקצב הלב ולחץ הדם לאחר שימוש בסיגריות אלו. יתרה מזאת, שאיפת ניקוטין עשויה להשפיע על בריאות כלי הדם כאשר הדבר נעשה על בסיס קבוע.

מתוך כנס ה-European Respiratory Society International Congress

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • גיל מתקדם ותפקוד כלייתי מנבאים את הפרוגנוזה של חולים עם פוליארטריטיס נודוזה (Arthritis & Rheumatology)

    גיל מתקדם ותפקוד כלייתי מנבאים את הפרוגנוזה של חולים עם פוליארטריטיס נודוזה (Arthritis & Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי גיל מעל 65 שנים וריכוז קריאטינין בדם בעת אבחנה של פוליארטריטיס נודוזה (Polyarteritis Nodosa) הינם מנבאים משמעותיים של הסיכון לתמותה. החוקרים זיהו 358 חולים שאובחנו עם פוליארטריטיס נודוזה בין 1990 ועד 2020 ובחנו את הרשומות הרפואיות של החולים מתשע […]

  • האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    האם בילידי אוקטובר סיכון מופחת לשפעת? (BMJ)

    בילדים קטנים שנולדו במהלך חודש אוקטובר סיכון מופחת להדבקה בשפעת כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים כותבים כי הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שילדים נוטים לקבל חיסונים בביקורים סדירים בחודש בו הם נולדו וחודש אוקטובר הינה תקופה מצוינת לקבל את החיסון כנגד שפעת. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר הנתונים MarketScan […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה