Leukemias

מגבלות MRI לחיזוי תמותה או פגיעה נוירו-התפתחותית לאחר אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית (Journal of Pediatrics)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על נתונים ממחקר Late Hypothermia Trial, מהם עולה כי קשר בין מדדי נזק בבדיקת MRI (Magnetic Resonance Imaging) ובין תוצאות נוירו-התפתחותיות בגילאי 18-22 חודשים. עם זאת, מהנתונים עולה כי יש לנקוט משנה זהירות כאשר מפרשים באופן כמותי הדמיות MRI ככלי למתן מידע אודות הפרוגנוזה לבני משפחה של תינוקות אחר אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם בדיקת MRI הינה מנבא מדויק של תמותה או פגיעה נוירו-התפתחותית בדרגה בינונית-עד-חמורה בתינוקות בגילאי 18-22 חודשים עם היסטוריה של אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית בלידה, אשר נכללו במחקר להערכת קירור החל מגיל 6-24 שעות.

החוקרים השלימו ניתוח תת-קבוצה של תינוקות שנולדו לאחר לפחות 36 שבועות היריון עם אבחנה של אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית בדרגה מתונה-עד-חמורה, אשר חולקו באקראי בגיל 6-24 שעות מהלידה להיפותרמיה או טיפול סטנדרטי במסגרת מחקר רב-מרכזי להערכת היפותרמיה מאוחרת. בדיקות MRI בוצעו בכל מרכז ונבחנו ע”י שני קוראים בהתאם למדדי Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Injury Score (6 רמות, מתקין ועד הרס המיספרה). התוצאות הנוירו-התפתחותיות נבחנו בגילאי 18-22 חודשים.

מבין 168 משתתפים, ל-128 היו נתוני MRI זמינים להערכה והם הגיעו לביקורי מעקב (119 משתתפים) או שהלכו לעולמם (9 משתתפים). ממצאי בדיקת MRI הדגימו בעיקר נזק אקוטי ולא תועדו הבדלים בין הקבוצות בהתאם לטיפול לקירור. בגילאי 18-22 חודשים, שיעורי תמותה או פגיעה נוירו-התפתחותית חמורה עמדו על 20.3%. לא תועדו מקרי פגיעה נוירו-התפתחותית בדרגה מתונה בקרב התינוקות.

שיעורי ההסכמה בין הרופאים שפענחו את בדיקות ההדמיה היו מתונים (Weighted Kappa = 0.56).

יחסי הסיכויים לתמותה או פגיעה נוירו-התפתחותית חמורה עלו פי 3.7 (רווח בר-סמך 95% של 1.8-7.9) עם כל עליה במדד הנזק המוחי. השטח מתחת לעקומה של דפוסי נזק חמורים בבדיקת MRI לחיזוי תמותה או פגיעה נוירו-התפתחותית חמורה עמדו על 0.77, הערך המנבא החיובי עמד על 36% והערך המנבא השלילי עמד על 100%.

החוקרים מסכמים וכותבים כי קיים קשר בין מדדי נזק מוחי בבדיקת MRI ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בתינוקות בגילאי 18-22 חודשים שלקחו חלק במחקר Late Hypothermia Trial. עם זאת, יש לנקוט משנה זהירות בפרוש הממצאים של בדיקות MRI ככלי המשמש למסירת מידע לשני משפחה אודות הפרוגנוזה הצפויה של תינוקות עם אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית.

Journal of Pediatrics, Nov 13, 2020

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

למרות שקיים קשר בין מדדי בדיקת ה-MRI לבין תמותה ו/או פגיעה נוירו-התפתחותית בילודים עם HIE, עדיין יש לנקוט משנה זהירות כאשר אנו מנסים לנבא פרוגנוזה בילודים הללו. יש לשים לב כי הערך המנבא החיובי הינו יחסית נמוך, אולם הערך המנבא השלילי הינו גבוה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה