Leukemias

החשיבות הפרוגנוסטית של aEEG להערכת אנצפלופתיה נאונטלית (The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

לבדיקת aEEG (Amplitude Electoencephalogram, או aEEG) יכולת ניבוי טובה לזיהוי סיבוכים נוירולוגיים והבדיקה עשויה לשפר את היכולת לחזות תוצאים חריגים במקרים של אנצפלופתיה נאונטלית. עוד עולה מהנתונים כי קיימת קורלציה בין התאוששות מוקדמת של ממצאים חריגים בבדיקת aEEG ובין תוצאות נוירו-התפתחותיות טובות יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנצפלופתיה נאונטלית מלווה בסיכון גבוה לסיבוכים נוירולוגיים. מחקרים קודמים בחנו מספר מבחנים נוירו-אבחנתיים להערכת יכולתם לחזות את הפרוגנוזה של חולים אלו. כיום, בדיקת aEEG משמשת לעיתים קרובות להערכת תפקוד מוחי. יש עדויות מוגבלות אודות החשיבות של בדיקת aEEG לחיזוי הפרוגנוזה של אנצפלופתיה נאונטלית.

מטרת המחקר הייתה לבחון את יכולת הניבוי של בדיקת aEEG לחיזוי תוצאים נוירולוגיים חריגים במקרים של אנצפצלופתיה נאונטלית או בתינוקות עם אנצפלופתיה.

מדגם המחקר כלל תינוקות שנולדו לאחר לפחות 35 שבועות היריון ואושפזו ליחידות טיפול נמרץ ביילודים במרכז שלישוני עם אבחנה של אנצפלופתיה. החוקרים תיעדו את חומרת המאפיינים הקליניים של אנצפלופתיה ופרכוסים. בדיקת aEEG החלה באשפוז ונמשכה עד חזרה לתרשים תקין או למשך עשרה ימים. התוצא העיקרי היה תמותה או פגיעה נוירולוגית בגיל 3-6 חודשים.

החוקרים מדווחים כי היארעות אנצפלופתיה נאונטלית עמדה על 6% מכלל האשפוזים. אנצפלופתיה בדרגה מתונה וחמורה תוארה ב-58% ו-39% מהתינוקות, בהתאמה. אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמית הייתה הגורם הנפוץ ביותר. פרכוסים קליניים תועדו ב-91% מהמקרים.

תרשים aEEG חריג תועד ב-51 (76.1%) תינוקות עם אנצפלופתיה נאונטלית.

לבדיקת aEEG הייתה רגישות של 100% לחיזוי סיבוכים נוירולוגיים בגיל ממוצע של 4.5 חודשים, עם סגוליות של 54.2%, ערך מנבא שלילי של 100% וערך מנבא חיובי של 77.5%.

לסיכום, לבדיקת aEEG יכולת ניבוי טובה של סיבוכים נוירולוגיים בתינוקות עם אנצפלופתיה נאונטלית.

The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine 2021

הערות עורך ניאונטולוגה, ד”ר ברנרד ברזילי:

לפי מחקר זה ל-aEEG יכולת  ניבוי טובה לגבי התפתחות סיבוכים בילודים מעל לשבוע 35 שסבלו מאנצפלופתיה ניאונטלית. בעיקר כאשר ה-aEEG הינו תקין (ערך מנבא שלילי של 100%). עדיין יש צורך במחקרים בהיקף גדול יותר כדי לאשש את המסקנות הללו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה